„Fany“ te duce la... faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După nenumărate sesizări făcute la Protecţia Consumatorilor sau la Consiliul Judeţean, în care reclamau firma ce asigură  transportul în comună, membrii Asociaţiei Civica Floreşti au decis să protesteze şi în mediul virtual.

Nemulţumirile locuitorilor din Floreşti sunt legate de faptul că un bilet cu o singură călătorie din comună până în centrul municipiului Cluj-Napoca îi costă 4 lei. În acest timp, un bilet cu două călătorii, în interiorul municipiului, cu regia de transport locală RATUC, costă 3,5 lei. După nenumărate sesizări pe care cei din Floreşti le-au depus fie la Protecţia Consumatorilor, fie la Consiliul Judeţean Cluj, în care reclamau preţul exagerat al biletului de transport şi condiţiile precare (autobuze puţine, înghesuială, faptul că, uneori, şoferii autobuzelor nu opreau la toate staţiile de pe ruta Floreşti - Cluj-Napoca), membrii Aosciaţiei Civica Floreşti au decis să protesteze şi în mediul virtual, pe site-ul floresti-gilau.ro.

„Opriţi bătaia de joc! Cerem reducerea tarifelor pe traseele judeţene operate de SC Fany Prestări Servicii SRL: Cluj-Napoca - Floreşti şi Cluj-Napoca - Cetatea Fetei cu 40%, de la 4 lei la 2,5 lei şi Cluj-Napoca - Luna de Sus de la 5 lei la 3 lei. Cerem reducerea valorii abonamentelor de la 90 de lei la 54 de lei, respectiv de la 110 lei la 66 de lei", se arată în protestul postat pe site-ul ziarului electronic al locuitorilor din comuna Floreşti.

Reclamaţii fără efect

În Floreşti locuiesc, potrivit datelor obţinute în urma recensământului de anul acesta, peste 20.000 de oameni. Cele mai multe reclamaţii au fost depuse de locuitorii din Floreşti, din 2008 şi până în prezent, la Consiliul Judeţean Cluj. Oamenii au reclamat de mai multe ori preţul exagerat şi condiţiile de transport. Ultima reclamaţie de acest gen a fost făcută acum vreo două săptămâni, de membrii Asociaţiei Civica Floreşti, a declarat Victor Popa, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj.

Potrivit acestuia, Consiliul Judeţean Cluj stabileşte doar traseele pe care sunt necesare curse. „Licitaţia a fost făcută electronic. Potrivit Legii serviciilor de transport public local, în cazul licitaţiilor electronice tarifele practicate nu constituie un criteriu pentru desfăşurarea licitaţiei. Societatea Fany nu primeşte subvenţii, ca atare, preţul a fost fixat în aşa fel încât să se recupereze costurile", a mai spus Popa. Concluzia lui Popa este că cei de la Consiliul Judeţean Cluj nu pot oferi soluţii pentru a-i mulţumi pe locuitorii din Floreşti. „Preţul de 4 lei înseamnă costul stabilit pentru distanţa de 6 - 10 kilometri", a adăugat Victor Popa.

Bica, prieten cu patronul Fany

Societatea Fany a câştigat licitaţia pentru asigurarea transportului de persoane pe ruta Floreşti - Cluj-Napoca în anul 2008. De altfel, firma Fany este singura care deţine şi acum licenţă pe această rută.

Numele patronului Fany, Ştefan Cadar, se regăseşte şi în paginile rechizitoriului în baza căruia vicepreşedintele CJ Cluj, Radu Bica, a fost trimis în judecată pentru liare de mită. Apartamentul în care a ascuns Bica banii primiţi, ca mită, de la Aspazia Droniuc îi aparţine patronului Fany. În plus, surse judiciare au arătat că se pare că Radu Bica a făcut o excursie cu familia în Austria pe banii aceluiaşi Ştefan Cadar. Până la închiderea ediţiei, nimeni din conducerea Fany nu a putut fi contactat.

Ce spun floreştenii


„Fac naveta zilnic. Şi cu reducere, dar tot mi se pare scump. Prietenii care vin la mine sunt şocaţi. Scot din buzunare, pentru două călătorii, 8 lei. Mi se pare enorm", a spus Attila Nagy (foto), un elev care locuieşte în Floreşti şi care face zilnic naveta la şcoală, la Cluj-Napoca. De aceeaşi părere este şi Andrei Tuşon, de meserie tipograf. „Este exagerat! Aş mai zice să coste o călătorie maximum 3 lei. Dar 4 lei e extrem de mult", a arătat Tuşon.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite