Familia Stark a trăit cu adevărat la Cluj, în Evul Mediu. Asemănările uluitoare cu celebra casă Stark din „Game of Thrones“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Stark, una dintre marile case din Westeros. FOTO> hbo
Casa Stark, una dintre marile case din Westeros. FOTO> hbo

Mult mai puţin cunoscută decât casa Stark din „Game of Thrones” este familia comitelui Stark din Clujul medieval, protagonista unuia dintre cele mai violente episoade din istoria oraşului. În secolul al XIV-lea, conducerea oraşului era disputată de două mari neamuri patriciene, unul condus de comitele Stark, iar cealălalt de Petru. Care este originea numelui Stark şi care sunt asemănările cu casa Stark din cartea lui G.R. Martin.

În celebra carte „Game of Thrones”, a lui George R. Martin, Stark e una dintre Marile Case din Westeros, stăpânind o vastă regiune - „Nordul”. 

Înainte de a fi cuceriţi de Targaryen, liderii Casei Stark erau Regi ai Nordului. Blazonul casei este un lup străvechi cenuşiu pe fond alb de gheaţă, iar motto-ul: "Iarna se apropie". Una dintre cele mai puternice familii ale Clujul medieval s-a numit Stark şi a dat oraşului un comite.

„După nume, originea familiei este probabil germană.
Comitele Stark era un fel de conducător al comunităţii de saşi din Cluj, un personaj important în viaţa oraşului”, a explicat pentru „Adevărul” istoricul clujean Tudor Sălăgean, directorului Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Asemănarea cu povestea lui George R. Martin constau în faptul că familia Stark din Cluj a purtat un război sângeros cu un clan local pentru a obţine supremaţia asupra oraşului. Conflictul nu a cruţat pe nimeni, au murit fii comitelui Stark şi mulţi dintre rivalii acestuia au fost arşi la porţile oraşului. Evenimentele s-au petrecut între anii 1327 şi 1340. 

cluj

Imagine din Game of Thrones

Vendeta de la Cluj

„Nu doar Italia a avut guelfii şi ghibelinii săi, nici Verona n-a fost singura care să aibă între zidurile sale familii ca Montecchio sau Capoletto (...). În august 1340, aflat la Visegrad, voievodu Ardealului Toma Szecsenyi decidea confiscarea unor posesiuni pentru sine ca judecător într-un proces ce implică multiple violenţe. Cazul debutase în anul 1327 când s-au ivit neînţelegeri între două familii de orăşeni din Cluj: Petru, fiul lui Felician, cu o încrengătură de rude, pe de o parte, şi comitele Stark, Zekul, şi rudele acelora, pe de altă parte”, scrie istoricul Mihai Florin Hasan în cartea „Poveşti despre Cluj”.

În Duminica Floriilor din 1338, un conflict sângeros avea să schimbe viaţa oraşului de la poalele Feleacului. „În plin centru al oraşului, când, probabil, toată lumea se îndrepta spre biserica parohială, Petru cu rudele sale, înarmaţi cu bâte şi arme albe s-au năpustit asupra neamurilor lui Stark şi pe unele le-au rănit, au dezmembrat două rude ale aceluia şi au zdrobit cu ciomegele pe alţii, după care, au fugit, s-au ascuns şi au părăsit oraşul de teamă”, arată sursa citată. Lupta a început în actuala Piaţă a Muzeului şi a continuat pe străzile Clujului.  

Răzbunarea familiei Stark     

Familia lui Petru a fost condamnată la pedeapsa capitală de voievodul Ardealului. Confruntarea dintre cele două familii avea să continue însă pe 6 noiembrie 1338, când Petru şi aliatul său, Bartolomeu, au revenit în oraş pe ascuns, au incendiat şi au jefuit casele partizanilor comitelui Stark. Aceştia nu s-au oprit aici, ci i-au ucis pe doi dintre fii liderului comunităţii germane.

cluj

„Părăsind oraşul cu o pradă bogată, Petru şi Bartolomeu s-au sustras urmăririi autorităţilor regale vreme de încă doi ani. Ei şi-au constituit, în acest timp, o mică armată de aventurieri, în fruntea căreia au încercat, în primăvara a-nului 1340, să cucerească Clujul şi să-i nimicească pe vechii lor duşmani”, se arată în legendă. În luptă a intervenit vicevoievodul Peteo Derencsenyi. „Trupele conduse de voievod au zdrobit mica oaste încropită de acel Petru, la intrarea în oraş, şi i-au ucis pe toţi. Astfel s-a terminat cearta dintre cele două familii, care a divizat oraşul şi a condus l dispariţia rivalilor lui Stark”, susţine istoricul Florin Hasan, care este de părere că la baza conflictului a stat o problemă patrimonială sau financiară. Istoricul Tudor Sălăgean susţine că nici familia Stark nu a avut o istorie foarte lungă după aceste incidente. „Familia a avut urmaşi, dar numele Stark nu a mai fost întâlnit la Cluj dincolo de secolul al 14-lea, nu ştim ce s-a întâmplat cu ei”, conchide istoricul. 

Citeşte şi

Flautistul din Hamelin: legenda care explică prezenţa saşilor în Ardeal. De ce li se spunea „copii călăuziţi de Satan“ sau „oameni veniţi de sub pământ“

Regele Matia Corvin, biciuit în centrul oraşului

Avram Iancu, studentul bătăuş

Decebal s-a sinucis la Cluj

Monştrii din lacul Tarniţa

Clujeanul Caragiale

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite