Fă-ţi firmă în 5 minute - proiectul unor programatori clujeni care te scapă de birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai puţin de 10 formulare complicate trebuie să completezi şi cinci drumuri trebuie să faci pentru a-ţi înfiinţa o firmă în România, iar procesul durează circa o săptămână. Trei programatori din Cluj au dezvoltat o platformă pe care poţi rezolva partea de birocraţie în 5 minute.

Proiectul, pe care tinerii l-au numit „Fă-ţi firmă în 5 minute!”, te scuteşte să completezi cele circa 10 formulare şi îţi oferă alternativa de a-ţi creea un cont pe www.approd.ro unde vei introduce datele solicitate o singură dată. Un soft special creat de cei trei programatori generează toate documentele de care ai nevoie.

După introducerea informaţiilor necesare: datele de identificare ale asociaţilor, capitalul social, sediul firmei, codurile CAEN, clientul va primi, în doar câteva minute, prin e-mail, toate formularele gata completate pe care nu trebuie decât să le semneze şi să le depună la sediul Registrului Comerţului.

Scapi cu un drum la Registrul Comerţului

Scapi astfel cu un singur drum, faţă de cele cinci pe care le-ai fi făcut dacă te-ai fi ocupat singur, spun iniţiatorii proiectului. Se pot astfel înfiinţa următoarele tipuri de firme: SRL, SRL-D, PFA sau Întreprindere Individuală. În primele trei cazuri, la actele amintite se adaugă şi denumirea preferenţială a firmei care trebuie obţinută de la Registrul Comerţului. Platforma îi ajută şi în acest sens pe viitorii antreprenori, atenţionându-i dacă acea denumire este înregistrată deja sau nu. „Circa o săptămână durează procesul de înfiinţare a unei firme până la depunerea actelor la Registul Comerţului, dar cu ajutorul platformei noastre procesul se reduce la o zi. Practic din momentul în care primeşti formularele doar le listezi, le semnezi, le pui în dosar şi apoi le duci la Registrul Comerţului”, a explicat pentru „Adevărul” Mihai Negrean.

image

Captură de pe siteul approd.ro

 

Cât costă

Ideea platformei le-a venit clujenilor, absolvenţi ai Universităţii Tehnice la specializarea IT, Raul Pop (26 de ani), Mihai Negrean (26 de ani) şi Alin Vlasin (26 de ani), după ce s-au lovit de birocraţia înfiinţării unui PFA. „Am avut nevoie să ne facem toţi trei PFA şi ne-am dat seama că nu e tocmai plăcut. Astfel am început să  ne gândim cum putem automatiza procesul. Toată informaţia se găseşte pe internet, dar nu e structurată şi completarea fomularelor este greoaie. De multe ori, chiar dacă ai informaţia, nu ştii cum să completezi formularele”, a explicat Negrean. Astfel, cei care vor să scape cât mai repede de birocraţia stufoasă au două variante: fie angajează un specialist (avocat sau jurist), fie apelează la approd.ro. În ambele situaţii îl va costa. „Nu ştiu cifrele exacte, dar cred că pe platforma noastră ies de două sau trei ori mai ieftin faţă de varianta cotactării unui specialist”, susţine Negrean.
 

Astfel, pentru înfiinţarea unui SRL approd.ro percepe 299 de lei, în timp ce avocaţii consultaţi de „Adevărul” au un tarif de circa 600 de lei. Pentru înfiinţarea unei Întreprinderi Individuale şi a unui PFA, approd.ro percepe 99 de lei, iar pentru SRL-D  - 149 de lei.

„Nu mai puteam face faţă pentru că oferim asistenţă 24 de ore din 24, 7 zile din 7 pe chatul live de pe site sau pe telefon. Suntem acolo oricând sună telefonul. Cel mai târziu am fost sunaţi la 12 noaptea. Suntem lângă clienţi până când firma e înfiinţată la Registrul Comerţului. Pentru orice problemă sunt suntem acolo”,

Mihai Negrean, antreprenor

Investiţie în muncă

„Principala investiţie a fost munca noastră, întrucât softul a fost realizat integral de către noi. Am cerut, uneori, sfaturi pe partea de design a siteului, pentru că noi fiind programatori cu estetica nu stăm foarte bine”, a explicat clujeanul. El spune că s-a apelat, uneori, şi la sfaturile unor jurişti pentru cazurile speciale. Cei trei au început să lucreze la proiect din primăvara  anului trecut şi platforma a fost disponibilă online în ianuarie într-o variantă restrânsă (se putea înfiinţa doar PFA şi Întreprindere Individuală), iar de zilele trecute, siteul a fost completat cu posibilitatea de a înfiinţat SRL şi SRL-D-uri. 

24 de ore din 24 

Circa 600 de clienţi au avut până astăzi cei trei programatori, care au fost nevoiţi, de anul acesta, să renunţe la slujbele lor de programatori. „Nu mai puteam face faţă pentru că oferim asistenţă 24 de ore din 24 , 7 zile din 7 pe chatul live de pe site sau pe telefon. Suntem acolo oricând sună telefonul. Cel mai târziu am fost sunaţi la 12 noaptea. Suntem lângă clienţi până când firma e înfiinţată la Registrul Comerţului. Pentru orice problemă sunt suntem acolo”, explică Negrean. Întrebat de ce au renunţat la slujba foarte bine plătită în IT pentru a deveni antreprenor, clujeanul a susţinut: „Ne-am dat seama că prin asta putem să contribuim la comunitate, să ajutăm românii. Pe mine mă motivează foarte tare să ştiu că munca mea are un astfel de scop. Dacă n-am motivaţie nu-mi prea vine să lucrez”.

Ar fi extraordinar pentru România şi este foarte realizabil acest sistem de înfiinţare de firmă 100% online, în 5-10 minute. Ne dorim şi sperăm că vom avea oportunitatea să îl implementăm dar pentru asta avem nevoie de puţină deschidere din parte instituţiilor.

Raul Pop, antreprenor

“Birocraţia este mai mare de la an la an”

“Cu toate că Statul român a investit foarte mulţi bani în informatizarea instituţiilor, prin care se dorea reducerea birocraţiei, constatăm că birocraţia nu numai că nu s-a redus, dar este tot mai mare de la an la an. De altfel, birocraţia stufoasă este şi principalul motiv pentru care mulţi oameni renunţă la demersurile pentru înfiinţarea unei firme sau, în cel mai bun caz, plătesc sume foarte mari ca altcineva să se ocupe de acest lucru. Platforma pe care am realizat-o eficientizează cu peste 90% procesul birocratic – aşa cum se întâmplă de foarte mulţi ani în ţările occidentale – şi speram ca în viitorul apropiat întreg procesul să se facă din faţa unui calculator sau telefon mobil şi să eliminăm şi acel singur drum pe care viitorul antreprenor trebuie să îl facă până la Registrul Comerţului pentru depunerea actelor.

Ar fi extraordinar pentru România şi este foarte realizabil acest sistem de înfiinţare de firmă 100% online, în 5-10 minute. Ne dorim şi sperăm că vom avea oportunitatea să îl implementăm dar pentru asta avem nevoie de puţină deschidere din parte instituţiilor. Înfiinţarea unei firme este primul pas în proiectul pe care îl derulăm, iar în funcţie de deschiderea Statului, vom putea continua cu automatizarea şi a altor instituţii cu un grad ridicat al birocraţiei”, declară Raul Pop, unul dintre inventatori. Negrean a susţinut că s-au trimis adrese la Registrul Comerţului pentru eliminarea drumului pe care viitorii antreprenori trebuie să-l facă pentru a depune actele, dar nu există un răspuns. 

Citeşte şi

Aplicaţie unică în România: trei tineri clujeni au inventat un soft prin care primeşti sfaturi medicale în timp real

INFOGRAFIC Aplicaţiile prin care poţi să ai o viaţă mai bună şi mai fericită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite