EXCLUSIV Lacrimi ruseşti în urma catastrofei aviatice din Ucraina. Olga, iubita clujeanului aflat în „avionul morţii”, era rusoaică

EXCLUSIV Lacrimi ruseşti în urma catastrofei
aviatice din Ucraina. Olga, iubita clujeanului aflat în „avionul morţii”, era
rusoaică

Familia Olgăi Ioppa a emigrat în anii 90 din Siberia. FOTO: Arhivă personală

În lista cu cele 298 de victime ale separatiştilor din Ucraina nu apare niciun cetăţean rus. Cu toate acestea lacrimi ruseşti curg în familia Olgăi Ioppa, tânăra de 23 de ani care a murit împreună cu iubitul ei, Andrei Anghel, în cursa MH17. Familia fetei a emigrat în Germania din oraşul siberian Omsk pentru o viaţă mai bună.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zborul de la Amsterdam la Kuala Lumpur, în care s-au îmbarcat şi clujeanul Andrei Anghel (24 de ani) şi iubita lui, Olga Ioppa (23 de ani), pe 17 iulie, trebuia să fie începutul „vacanţei lor de vis”, aşa cum a spus mama băiatului sfâşiată de durere. Peste câteva ore toate planurile celor doi îndrăgostiţi, dar şi vieţile a altor 296 de persoane aflate în cursa MH17 s-au transformat în scrum, după ce avionul a fost doborât în timp ce trecea peste spaţiul aerian al Ucrainei. Familia şi cei dragi au rămas doar cu amintirile.
 
Victimă din familie de ruşi
 
În lista cu cele 298 de victime ale separatiştilor din Ucraina nu apare niciun cetăţean rus. Cu toate acestea lacrimi ruseşti curg în familia Olgăi Ioppa, tânăra de 23 de ani care a murit împreună cu iubitul ei, în cursa MH17.  Unchiul lui Andrei, Radu Anghel, a povestit pentru „Adevărul” despre Olga Ioppa, iubita acestuia: „Am apucat să vorbesc cu Olga, care locuia împreună cu Andrei şi cu bunica lui într-un apartament din Cluj. Ironia sorţii face că Olga era rusoaică. Familia ei a emigrat în Germania din oraşul Omsk, din Siberia. Cred că ea s-a născut în Germania, dar familia ei e din Rusia”. Oraşul rusesc Omsk, cu o populaţie de 1,2 milioane de locuitori este centrul cazacilor din Siberia. Cea mai puternică comunitate de străini din Omsk este cea germană, care a ajuns aici în urma deportării după cel de-al doilea Război Mondial. În jurul anilor 1990, când guvernarea Mihail Gorbaciov făcea primii paşi spre democratizarea Uniunii Sovietice, din Omsk au emigrat mii de persoane care puteau demonstra că au rude de origine germană. Destinaţia unde şi-au căutat o viaţă mai bună a fost Germania. Conform informaţiilor obţinute de Adevărul, şi familia Olgăi se numără printre cele care au emigrat în această perioadă în Germania.  Situaţia este oarecum similară şi în cazul familiei Anghel, care a plecat însă dintr-o ţară democratică în 1998, însă cu prea puţine oportunităţi. Familia Olgăi trăieşte în Rheine, un oraş din landul Renania de Nord-Westfalia, însă mai are rude în Omsk. În oraşul unde locuia Olga există o importantă comunitate de ruşi emigraţi din Siberia Până să vină în România Olga a lucrat la un complex sportiv din localitate. Povestea de dragoste a început la Cluj-Napoca, unde cei doi s-au întâlnit, şi  s-a sfârşit într-un avion care s-a prăbuşit în Ucraina. "Este o tragedie. Andrei şi Olga au fost împreună timp de doi ani şi se iubeau foarte mult", a spus profesoara Olga Nuşa Demian, de la UMF. Unchiul lui Andrei spune că acesta nu mai voia să se întoarcă în Canada, ci ar fi rămas fie în România, fie, după ce lucrurile au devenit serioare cu Olga, în Germania, care devenise casa ei. 
Vacanţa transformată în coşmar 
 
Andrei Anghel avea 24 de ani şi absolvise anul II la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, la specializarea Medicină Generală, linia de studiu în engleză. El s-a născut în capitala Ardealului, însă pe când avea 8 ani părinţii au emigrat în Canada pentru a-i oferi lui şi sorei sale, Alexadra (26 de ani), o viaţă mai bună. Familia s-a stabilit în localitatea Ajax, din statul Ontariu. El  făcut în Canada şcoala, liceul şi Universitatea din Waterloo, un fel de prespecializare pentru Medicină. Dorul de casă l-a făcut pe Andrei să se întoarcă în oraşul natal, unde mai rămăseseră bunicile şi familia unchiului său. „Îi plăcea extrem de mult România. A venit într-o vizită în urmă cu câţiva ani şi a zis că vrea nepărat să vină aici la medicină”, a povestit pentru „Adevărul”, Radu Anghel, unchiul  tânărului. În 2012, Andrei s-a întors la Cluj-Napoca, unde a locuit cu una dintre bunicile lui, medic pediatru de profesie, cea care l-a şi inspirat să devină medic. La universitate a întâlnit-o pe Olga Ioppa, o colegă de origine germană de care s-a îndrăgostit.  „O iubea foarte mult pe Olga. Atunci când a întâlnit-o, ea avea un iubit în SUA. A aşteptat-o aproape un an pentru a se despărţi de el”, rememorează sora lui, Alexandra, pentru presa canadiană. Andrei era iubit de colegi, care l-au ales reprezentantul studenţilor secţiei de engleză din UMF, şi respectat de profesori pentru notele bune pe care le obţinea. „Toată comunitatea academică, profesorii şi studenţii sunt zguduiţi şi întristaţi de această tragedie. Suntem alături de familie şi ne exprimăm regretul pentru cele întâmplate. Cei doi studenţi aveau rezultate foarte bune”, a spus, cu lacrimi în ochi,  decanul UMF, Anca Buzoianu. Andrei şi Olga urmau să sărbătorească faptul că au trecut cu bine, fiind integralişti,  încă un semestru extrem de solicitant la Medicină. De circa un an, ei au început să strângă bani şi să-şi planifice călătoria în Asia care urma să dureze cinci săptămâni. Prima destinaţie era Bali, iar de aici urmau să exploreze ţările din zonă. 
 
Ultimul SMS: „Ai grija de tine, puştiule!”
 
Sora lui Andrei, Alexandra, care locuieşte în Ajax, Canada, a vorbit cu el chiar înainte de a se urca în avion: "Ultima dată când am vorbit cu el era la aeroport şi era foarte încântat să meargă în această călătorie pe care a planificat-o cu mult timp în urmă. Era aşa de fericit”. Alexandra l-a rugat să fie atent la siguranţa lor. „A promis că va fi OK, că ne facem griji degeaba, doar merge în vacanţă şi totul va fi OK. Nu ştiam prea multe despre călătorie, pentru că era aşa de ocupat cu examenele încât nu prea am avut timp să vorbim. Mi-a spus că, în curând, vom vorbi pe Facebook sau pe Skype, dar n-am mai apucat. Urma să vina acasă pe 26 august, să mă vadă înainte de a merge la şcoală”, a povestit Alexandra pentru presa canadiană. Înainte de a se îmbarca în avion, Alexandra a apucat să-i trimită un ultim SMS: „Te rog să ai grijă, puştiule. Te iubesc !". 

S-a făcut doctor pentru că voia să schimbe lumea 
 
Mama lui Andrei este copleşită de durere de când a aflat vestea. Femeia l-a rugat să-şi amâne călătoria câteva zile pentru a se putea recupera complet după o gripă pe care o avusese. Andrei a refuzat, spunându-i că trebuie să plece, întrucât rezervase deja bilete de avion şi cazarea la hoteluri. „Urma să vină acasă după vacanţa asta. Era copilul pe care orice mamă şi l-ar fi dorit. Voia sa ia premiul Nobel pentru ceva, voia să facă ceva în viaţa lui, în domeniul medicinei. Iniţial voia să facă cercetare, orice făcea i-a plăcut. Mi-a trimis un mesaj înainte de a se urca în avion. Vom primi înapoi ceva din trupul lui, nu stim cât”, a spus femeia îndurerată.  “Iubea oamenii. Voia să găsească un tratament pentru cancer”, a spus copleşit de durere tatăl său, Sorin Anghel. Alexandra spune despre fratele ei: "Era foarte fericit. Iubea viaţa şi tot ce era în jurul lui. Intenţiona să devină doctor pentru că voia să schimbe lumea”. Iubirea lui faţă de viaţă se răsfrângea şi asupra studiilor pe care le-a urmat.  "Sunt pasionat de ştiinţa lucrurilor vii, care-mi ridică mereu semne de întrebare. De ce celulele se luptă pentru viaţă? Ce defineşte viaţa? ", scria Anghel. "Cred că putem învăţa foarte mult de la cele mai simple forme de viaţă. Am de gând să învăţ şi să aduc noi cunoştinţe în lume", mai spunea el. Dascălii lui spun că ar fi avut toate şansele să ajungă departe. „Voia foarte tare să devină medic, dar îl atrăgea de asemenea şi cercetarea. Era întotdeauna primul care punea întrebări la clasă şi era dornic să cunoască cât mai mult, în special despre cancer şi SIDA. Avea determinarea de a deveni un cercetător de nivel mondial”, spune despre el Brian Dixon, profesorul lui de Imunologie de la Universitatea Waterloo din Canada. 
 
„Dorea să ajute pe toată lumea”
 
Colegii lui de la UMF Cluj, care l-au ales reprezentant al lor, el vorbind foarte bine şi engleza şi româna, spun că era trup şi suflet alături de ei. „Andrei era un om foarte amabil, dornic să ajute pe toată lumea. Suntem cu toţii îndureraţi”, spune preşedinte Organizaţiei de Studenţi de la Farmacie, Bianca Pavel. Un alt coleg îl descrie: „Întotdeauna te puteai baza pe el, ne-a ajutat cu tot ce aveam nevoie”. Dorinţa lui de a juta oamenii s-a manifestat de când era mic. În liceul a mers ca voluntar în jungla Costa Rica pentru a ajuta oamenii. Apoi, a fost voluntar la o casă de bătrâni din Waterloo, Ontario. Întrebată ce mesaj ar vrea să transmită, sora lui, Alexanda, a spus, îndurerată: „Aşa cum îl ştiu de glumeţ, probabil acum ar face glume despre situaţie. Acum nimic nu-l poate aduce înapoi, eu aş vrea doar să nu fie uitat”. 

 
Citeşte şi
 
 
 
 
 
 
 
MH17. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden: Avionul prăbuşit în estul Ucrainei a fost aruncat în aer în timpul zborului
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Olga si Andrei 

Imagini din aceeasi galerie
 • Olga si Andrei 
 • Olga Ioppa 
 • Olga si Andrei 
 • Andrei 
 • Olga
 • Colegii au adus flori si lumanar la decanatul UMF 
 • Colegii de la Medicină au ţinut "doliu
 • In fata decanatului UMF 
 • Colegii celor doi studenti 
 • Colegii au amenajat un mic altar în spaţiul verde al decanatului UMF 
 • Pe clădirea Decanatului a fost arborat un steag negru 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările