Erorile pe care le fac în trafic până şi cei mai experimentaţi şoferi. Şi cele mai simple semne de circulaţie îi pun pe unii conducători auto în dificultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accident  FOTO: Adevărul
Accident  FOTO: Adevărul

Conducerea cu viteză peste limita legală mizând că Poliţia nu e în zonă, ignorarea celor mai simple reguli de circulaţie şi neatenţia la volan sunt doar câteva dintre greşelile pe care le fac conducătorii auto în trafic. Împreună cu comisarul-şef Sorin Iovu Rus, şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Cluj, reporterul ”Adevărul” a stabilit un top al celor mai frecvente erori comise în trafic.

”La baza greşelilor comise în trafic stau în primul rând estimarea eronată a posibilităţilor şi a experienţei”, afirmă Şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Cluj, comisarul-şef Sorin Ioviu Rus. Acestea, continuă comisarul, duc la conducerea în stare de oboseală - când comportamentul organismului este asemănător unei persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice -, la angajarea în efectuarea unor depăşiri periculoase, neregulamentare, mizând pe faptul că porţiunea de drum parcursă îi este cunoscută.

”Miza şi uşurinţa cu privire la faptul că, în cazul unor manevre riscante efectuate pe porţiuni de drum cunoscute, ceilalţi conducători auto „lasă de la ei”, cedează şi le tolerează comportamentul riscant/periculos, creându-le spaţii de evitare a eventualelor accidente”, afirmă Sorin Iovu Rus.

Topul celor mai frecvente greşeli în trafic:

1. Conducerea cu viteză peste limita legală mizând pe faptul că nu este prezentă Poliţia în zona pe care o parcurg (în special în localităţile urbane), fapt care îi pune în imposibilitatea opririi în siguranţă a autovehiculelor la trecerile pentru pietoni, în special pe timpul nopţii, şi, implicit, comiterea cu vinovăţie a unor accidente deosebit de grave. Viteza excesivă şi supraevaluarea eficacităţii sistemelor cu care este dotat autovehiculul este de natură să conducă la părăsirea părţii carosabile în curbe deosebit de periculoase şi în timpul parcurgerii drumurilor cu aderenţă scăzută din diferite motive (viteza neadaptată la condiţiile de drum).

2. Ignoranţa faţă de cele mai simple reguli de circulaţie. Un exemplu este neasigurarea temeinică în momentul efectuării manevrelor de mers înapoi (mai ales în localităţile urbane). În situaţiile în care vizibilitatea este obturată, aceştia ar trebui să manifeste prudenţă şi să efectueze manevra doar dacă sunt pilotaţi de o altă persoană.

3. Neatenţia la volan şi desfăşurarea în timpul conducerii a altor activităţi de natură să le distragă atenţia cum sunt utilizarea telefonului mobil (chiar şi cu sistemul „mâini libere’), problemele personale, sociale, de zi cu zi (când se spune că dormi cu ochii deschişi);

4. Pe fondul comodităţii şi a faptului că „merge şi-aşa”, nesemnalizarea sau semnalizarea tardivă a schimbării direcţiei de mers a autovehiculului simultan cu neasigurarea înainte de efectuarea acestei manevre de pe o bandă pe alta şi/sau la intersecţia drumurilor. Astfel, se ajunge în situaţia în care ceilalţi conducători auto nu mai pot evita producerea accidentelor.

5. Nepăstrarea distanţei suficiente faţă autovehiculele din faţă.

În video-ul de mai jos puteţi vedea care este cea mai frecventă greşeală pe care o fac şoferii din Anglia:

1 din 7 şoferi o face! Greşeala de „şcolar” pe care bărbaţii o comit mai des decât femeile

Mai puteţi citi:

Ce să faci înainte să-ţi duci maşina la service şi cum să scapi de cheltuielile neprevăzute. Mici detalii pe care nu toţi le ştiu

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite