Eleva de 10 la Bacalaureat care a refuzat banii de la Guvern: „Elevii au fost minţiţi, li s-a promis accesul la o şcoală sigură”

Eleva de 10 la Bacalaureat care a refuzat banii de la Guvern: „Elevii au fost minţiţi, li s-a promis accesul la o şcoală sigură”

Antonia Pup a fost preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor din România. FOTO: Arhiva personală.

Antonia Pup, tânăra cu 10 la Bacalaureat care a refuzat premiul guvernamental de 3.000 de lei, susţine că Guvernul tratează problema începerii noului an şcolar cu superficialitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Antonia Pup, fost preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor din România, a devenit cunoscută pentru refuzul de a primi premiul de 3.000 de lei acordat de Guvern elevilor cu 10 la Bacalaureat, motivând că este vorba despre o acţiune electorală: „Vreţi performanţă? Scoateţi elevii acestei Românii din sărăcie şi faceţi centre de excelenţă, aduceţi profesori buni în mediul rural, creşteţi bursele de performanţă nu doar atunci când folosiţi asta drept un laitmotiv electoral. Bacul este un examen de certificare a competenţelor, în niciun caz un concurs cu premii, iar orice acţiune privind promovarea acestuia drept un concurs nu face decât să perpetueze un model toxic în şcoala românească şi să adâncească faliile dintre noi”, a scris eleva pe Facebook. 

„Am renunţat la ceva material pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la problemele existente din sistemul educaţional. Guvernul tratează problema începerii noului an şcolar cu superficialitate, elevii nu au primit nici acum dispozitivele electronice în vederea accesării resurselor educaţionale din mediul digital, măsurile sunt comunicate evaziv”, a susţinut Antonia Pup a susţinut într-un interviu pentru Cluj24.ro.
 
 

„Care sunt măsurile concrete pe care Guvernul României le-a întreprins pentru elevii acestei ţări?” 

 
Întrebată despre greşelile pe care le-au făcut autorităţile privind şcoala în pandemie, Pup a susţinut: „Lipsa de asumare a unor decizii ferme şi populismul. Pot înţelege orice, dar asta nu pot înţelege, pentru că este imoral. Pot înţelege lipsa banilor, deşi nu este un aspect care ar trebui trecut cu vederea de către elevi, părinţi şi profesori. Elevii au fost minţiţi, li s-a promis acces la educaţie garantat, li s-a promis accesul la o şcoală sigură. Acum, la peste cinci luni de la momentul suspendării cursurilor, care sunt măsurile concrete pe care Guvernul României le-a întreprins pentru elevii acestei ţări? Eu nu pot numi nici măcar una în afară de banala Teleşcoală, care nu poate înlocui sub nicio formă învăţarea centrată pe elev.”
 
 

„Orban, ţine-ţi banii că eu nu am nevoie de ei”

 
Antonia, care este, acum,  studentă la Istorie, la Universitatea de Vest din Timişoara, a refuzat banii de la Guvern explicând pe Facebook:
 
„Încă de când am aflat că am luat 10 la Bacalaureat, foarte multă lume îmi adresa următoarele două întrebări: "ce vei face cu ăia 30 de milioane de la Guvern?", "mergi la Untold pe gratis?". Untold nu se mai ţine, iar despre bani pot să vă spun următorul lucru: nu îi iau.
 
Orban, ţine-ţi banii că eu nu am nevoie de ei. Nici dacă m-ar da afară banii din casă nu aş putea accepta "momeala" de 3.000 de lei de la Guvernul României oferită tuturor elevilor care au obţinut media 10 la examenele naţionale din acest an şcolar. 
 
Hotărâre de Guvern aprobată chiar cu câteva ore înainte de începerea campaniei electorale, ce coincidenţă! 
 
În aceeaşi săptămână în care preşedintele României a spus ca nu e o problemă că elevii nu vor primi măşti, în aceeaşi săptămână în care profesorii au fost minţiţi cu privire la creşterile salariale, în aceeaşi săptămână în care elevii au fost anunţaţi de un reprezentant de la nivel guvernamental că dispozitivele electronice nu vor ajunge înainte de începerea şcolii, pentru că achiziţia pe care noi am solicitat-o încă din martie este tergiversată.
 
"Da, dar e dreptul tău". Nu, nu e dreptul meu. În Statutul Elevului nu apare un astfel de drept, dreptul a de a accepta să fii tranzacţionat de un Guvern care a călcat în picioare principii fundamentale ale Şcolii, precum egalitatea de şanse şi calitatea.
 
"Guvernul doar promovează performanţa şi o mai şi încurajează, în vremuri grele!" Asta este cea mai patetică lozincă. Vreţi performanţă? Scoateţi elevii acestei Românii din sărăcie şi faceţi centre de excelenţă, aduceţi profesori buni în mediul rural, creşteţi bursele de performanţă nu doar atunci când folosiţi asta drept un laitmotiv electoral. Bacul este un examen de certificare a competenţelor, în niciun caz un concurs cu premii, iar orice acţiune privind promovarea acestuia drept un concurs nu face decât să perpetueze un model toxic în şcoala românească şi să adâncească faliile dintre noi.

 
Fac un apel către toţi ceilalţi elevi eligibili pentru Marele Premiu, adică bani murdari şi "momeală" de scurtă durată: gândiţi-vă că sunteţi pe cale să fiţi pozaţi şi folosiţi de aceeaşi oameni care au închis ochii atunci când 900.000 de elevi au întrerupt şcoala online din cauza sărăciei. Gândiţi-vă, înainte să-l acceptaţi, că refuzarea acestui fals premiu poate să fie oportunitatea noastră de a distruge acest cerc vicios al educaţiei româneşti. Că în vremuri de criză, avem nevoie mai mult decât oricând de solidaritate. Că dacă avem un drept pe care trebuie să ni-l apărăm cu orice preţ, este vorba de dreptul la educaţie. Nemijlocit. Făra a fi tranzacţionat.
 
Cred că putem mai mult de atât. Este felul meu de a mă ralia mişcării de revoltă a elevilor care nu tac şi fac frumos când văd că guvernanţii neglijează dreptul la educaţie şi tratează cu stângăcie problema accesului, a părinţilor care sunt ameninţaţi cu chemări în judecată pentru că nu se pot transforma în epidemiologi de casă, a profesorilor ale căror drepturi salariale au fost asimilate mersului la cârciumă. Aşa nu #sepoate, eu nu accept silenţios să fiu parte a acestei înscenări lângă care unii şi alţii vor să-şi pună hashtagurile.“ 
 
 
 
Vă mai recomandăm şi
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările