Eclipsa de Soare, ascunsă în nori la Cluj-Napoca. S-a văzut, însă, de la Mărişel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fenomenul atronomic s-ar fi putut observa şi din oraşul de pe Someşul mic, dacă nu ar fi fost înnorat. Zeci de clujeni, majoritatea copii însoţiţi de părinţi sau bunici, au venit de dimineţă la Observatorul astonomic de pe strada Cireşilor, pentru a urmări eclipsa de Soare de astăzi.

Ei au venit cu speranţa că cerul se va limpezi de nori până la ora 10.34, când eclipsa solară era la maximumul ei, vizibil din Cluj-Napoca. Astronomii clujeni au pregătit cele două cupole ale observatorului pentru cei care au încercat să vadă eclipsa. „Cupola veche este pregătită pentru observarea vizuală directă, prin luneta Coude, în timp ce în cupola nouă facem o urmărie a fenomenului şi o captură de imagini video, pe care le vom prelucra pentru a verifica dacă estimările şi calculele au fost corecte, ale momentelor de contact dintre discul lunii şi cel solar”, explică Liviu Mircea, cercetător la Observatorul Astronomic clujean.

Acesta spune că au venit destul de mulţi clujeni care ar fi vrut să vadă eclipsa, având în vedere condiţiile meteo nefavorabile. Aceştia, însă s-au ales doar cu o simplă vizită la observator, dar şi cu explicaţiile astronomilor. Printre cei care au dorit să vadă eclipsa s-a aflat şi Rareş Creţu, de numai 7 ani. A venit la observator împreună cu ambii părinţi. „Am venit ca să încercăm să vedem eclipsa. Dar n-am văzut nimic, numai ceaţă”, a spus, dezamăgit, Rareş. Cei mai mulţi copii au venit la observator profitând că astăzi a fost ultima zi de vacanţă a şcolarilor.

Eclipsa, vizibilă de la Mărişel

Pe o rază de 100 de kilometri în jului Clujului, la o altitudine de peste 1.500 de metri, au fost condiţii de cer degajat, variabil, dar mai mult senin, adică propice observării eclipsei solare. „Am înţeles că din zona Mărişel s-a putut urmări fenomenul”, mai spune Liviu Mircea.
La Mărişel există un observator astronomic privat, de unde fenomenul a putut fi analizat de specialişi. Paul Dolea, unul dintre cei doi iniţiatori ai proiectului de la Mărişel a fost acolo, pentru a suprinde fenomenul. „Am avut noroc, cerul a fost senin. Am făcut câteva fotografii prin telescop. Pe calculator se va vedea eclipsa mai bine decât cu ochiul liber. O eclipsă de Soare nu e deosebită, dar are multă însemnătate pentru cercetători care fac astromăsurători”, a spus Paul Dolea.

image

Următoarea eclipsă parţială de Soare, vizibilă de pe teritoriul României, va avea loc în 20 martie 2015, cu un grad de acoperire de 50%. Următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă din România va avea loc de abia în secolul următor, potrivit astronomilor. Anul acesta vor fi, însă, alte două eclipse totale de lună, în lunile iulie şi decembrie.

Ce este o eclipsă de Soare

O eclipsă de Soare se produce când Luna trece între Pământ şi Soare, prin faţa Soarelui. Fiecare eclipsă de Soare are o poziţie proprie şi se poate vedea doar dintr-o zonă anume de pe glob. Pentru a observa cu ochiul liber o eclipsă de Soare, de orice tip ar fi ea, este nevoie de un filtru solar, în caz contrar, lumina şi radiaţiile pot produce leziuni ale ochiului, până la orbire.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite