Dozele de radiaţie de la tomografii şi radiografii stimulează creşterea celulelor cu potenţial cancerigen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpul uman este un câmp de luptă între celulele sănătoase şi cele mutante cu potenţial cancerigen. Un nou studiu arată că dozele mici de radiaţii echivalente cu trei tomografii, care sunt considerate sigure, oferă celulelor mutante un avantaj faţă de celulele normale.

Dozele mici de radiaţie echivalente cu trei tomografii, care sunt considerate sigure, oferă celulelor cu mutaţii asociate cancerului un avantaj competitiv faţă de celulele normale din ţesutul sănătos, au descoperit oamenii de ştiinţă. Cercetătorii de la „Wellcome Sanger Institute” şi de la Universitatea Cambridge au studiat efectele dozelor mici de radiaţii asupra esofagului şoarecilor.

Echipa a descoperit că doze mici de radiaţii cresc numărul de celule cu mutaţii în p53, o schimbare genetică binecunoscută asociată cu cancerul. Totuşi, oferirea către şoareci a unui antioxidant înainte de radiaţie a promovat creşterea celulelor sănătoase, care au întrecut şi au înlocuit celulele mutante p53.

Rezultatele publicate în revista Cell Stem Cell, citate de Science Daily, arată că dozele mici de radiaţii promovează răspândirea celulelor potenţial canceroase în ţesutul sănătos. Cercetătorii recomandă ca acest risc să fie luat în considerare în evaluarea siguranţei la radiaţii.

Măsuri de prevenire non-toxice

Studiul oferă, de asemenea, posibilitatea de a dezvolta măsuri de prevenire non-toxice pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer, prin consolidarea celulelor noastre sănătoase pentru a depăşi şi a eradica celulele potenţial canceroase.

În fiecare zi suntem expuşi la diverse surse de radiaţii ionizante, inclusiv radiaţii naturale din sol şi rocă, precum şi proceduri medicale importante precum scanările CT şi radiografiile.

Dozele mici de radiaţii, cum ar fi expunerea de imagistică medicală, sunt considerate sigure, deoarece provoacă mici daune ADN-ului şi efect aparent minim asupra sănătăţii pe termen lung. Până acum, alte efecte ale expunerii la niveluri scăzute de radiaţii au rămas ascunse, ceea ce înseamnă că înţelegerea adevăratului risc asociat cu doze mici de radiaţii a fost dificilă.

Cu toţii avem celule mutante capabile de cancer în ţesuturile sănătoase

Cercetătorii au arătat anterior că ţesuturile noastre normale, precum pielea, sunt câmpuri de luptă în care celulele mutante concurează pentru spaţiu împotriva celulelor sănătoase. Cu toţii avem celule mutante capabile de cancer în ţesuturile sănătoase, inclusiv cele cu mutaţii p53, care cresc în număr odată cu înaintarea în vârstă, cu toate acestea, foarte puţine ajung până la urmă să formeze cancer.

În acest nou studiu, cercetătorii arată că dozele mici de radiaţii stimulează celulele mutante capabile de cancer din esofag. Cercetătorii Institutului Sanger şi colaboratorii lor le-au dat şoarecilor o doză de 50 de miligrame de radiaţii, echivalent cu trei sau patru tomografii. Ca urmare, celulele mutante p53 s-au răspândit şi au depăşit celulele sănătoase.

Corpurile noastre sunt un câmp de luptă continuă pentru spaţiu dintre celulele normale şi cele mutante

Dr. David Fernandez-Antoran, autor principal al studiului, a declarat: „Corpurile noastre sunt un câmp de luptă continuă pentru spaţiu dintre celulele normale şi cele mutante. Demonstrăm în studiu că chiar şi doze mici de radiaţii, similare cu valorile a trei scanări CT, pot stimula creşterea celulelor mutante capabile de cancer. Am descoperit un potenţial de risc suplimentar de cancer ca urmare a radiaţiilor care trebuie recunoscute. "

Cercetătorii au dat apoi şoarecilor un antioxidant  înainte de expunerea la acelaşi nivel de radiaţii. Echipa a descoperit că antioxidantul a dat celulelor normale impulsul necesar pentru a depăşi şi a eradica celulele mutante p53.

Cu toate acestea, antioxidantul singur, fără expunere la radiaţii, nu a ajutat celulele normale să lupte cu clonele mutante.

Utilizarea pe termen lung a antioxidanţilor nu este eficientă în prevenirea cancerului 

Dr. Kasumi Murai, co-autor, a declarat: „Dând şoarecilor un antioxidant înainte de a le expune la doze mici de radiaţii, a dat celulelor sănătoase impulsul suplimentar necesar pentru a lupta împotriva celulelor mutante din esofag şi a le face să dispară. Cu toate acestea, nu ştim efectul pe care această terapie l-ar avea în alte ţesuturi - ar putea ajuta celulele capabile de cancer din altă parte să devină mai puternice. Ce ştim este că utilizarea pe termen lung a antioxidanţilor singuri nu este eficientă în prevenirea cancerului la oameni, potrivit altor studii. "

Profesorul Phil Jones, autor principal de la Wellcome Sanger Institute şi MRC Cancer Unit, Universitatea Cambridge, a declarat: „Procedurile de imagistică medicală folosind radiaţii, cum ar fi tomografiile şi radiografiile, au un nivel de risc foarte scăzut - atât de scăzut încât este greu de măsurat. Această cercetare ne ajută să înţelegem mai multe despre efectele dozelor mici de radiaţii şi riscurile pe care le poate avea. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege efectele la oameni. "

Echipa sugerează că această cercetare evidenţiază, de asemenea, posibilitatea de a dezvolta terapii pentru prevenirea cancerului. Făcând celulele sănătoase mai puternice, acestea ajung să elimine în mod natural celulele cu potenţial cancerigen, fără efecte secundare toxice pentru pacient.

Citeşte şi

Legătura dintre băuturile zaharoase şi cancer. Descoperire îngrijorătoare a cercetătorilor francezi

Secretul longevităţii se află în intestin. Experimentul cu probiotice care a prelungit viaţa cu 60%

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite