Doi nigerieni, condamnaţi la închisoare cu suspendare, la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi cetăţeni nigerieni trimişi în judecată pentru falsificare de monede sau alte valori au fost condamnaţi, luni, de Curtea de Apel Cluj, la trei ani de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de cinci ani.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Claudia Ilieş, a declarat pentru Mediafax că nigerienii, Okoro John Chukwuemeka şi Samaki Jaro Hassan, trimişi în judecată pentru falsificare de monede sau alte valori, au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de cinci ani. Potrivit sursei citate, sentinţa este definitivă.

Okoro John Chukwuemeka, fiul unui fost ambasador al Nigeriei în România, şi Samaki Jaro Hassan, fiul unui fost senator în Nigeria, au fost prinşi în septembrie 2006 de procurorii DIICOT în timp ce încercau să vândă cecuri bancare fără acoperire.

Conform unor surse judiciare, cetăţenii nigerieni Okoro John Chukwemuka şi Samaki Joro Hassan au fost prinşi în flagrant, într-o piaţă din Cluj-Napoca, în timp ce vindeau şapte bilete "Money Order", în valoare de 1.000 de dolari americani fiecare, cerând câte 500 de dolari, adică jumătate din valoare.

Cei doi au fost reţinuţi, apoi arestaţi preventiv, în 2006, de judecătorii Tribunalului Cluj, sub acuzaţia de punere în circulaţie de monedă falsificată.

Potrivit surselor citate, anchetatorii s-au confruntat cu dificultăţi privind dovedirea falsurilor, pentru că în Romnânia nicio instituţie bancară nu putea certifica dacă biletele sunt false. Pentru rezolvarea cazului, achetatorii români au apelat la FBI, care a confirmat că biletele sunt falsificate.
Anchetatorii cred că falsurile au fost realizate în Canada, însă cei doi nigerieni afirmau că au găsit biletele în Gara CFR din Timişoara.

După o luna de arestare, cei doi tineri au fost puşi în libertate de judecătorii Curţii de Apel Cluj, care le-a impus însă obligaţia de a nu părăsi ţara. După ce au fost eliberaţi din arest, cei doi tineri studenţi au dispărut.

Câteva luni mai târziu, dosarul a fost trimis în judecată, ambii fiind acuzaţi de falsificarea de monede sau alte valori.
De atunci şi până la sfârşitul anului 2009, dosarul s-a tot amânat din cauză că tinerii au lipsit şi nu au putut fi audiaţi de judecători.

În 2009, Judecătoria Cluj-Napoca i-a condamnat pe cei doi la trei şi respectiv patru ani de închisoare cu suspendare, dar ambii au declarat apel prin intermediul avocaţilor, iar Jaro Hassan Samaki, condamnat iniţial la patru ani de închisoare cu suspendare, a obţinut la Tribunalul Cluj o reducere a pedepsei cu un an.

Cei doi au depus recurs şi împotriva sentinţei Tribunalului Cluj, recurs care a fost judecat şi respins luni, de Curtea de Apel Cluj, astfel că pedeapsa cu închisoarea de trei ani cu suspendare rămâne definitivă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite