Cuplu interetnic în Ardeal nu s-a înţeles dacă să trimită copilul la o grădiniţă în limba română sau în maghiară. Ce au decis judecătorii

Cuplu interetnic în Ardeal nu s-a înţeles dacă să trimită copilul la o grădiniţă în limba română sau în maghiară. Ce au decis judecătorii

Judecătoria Cuj a tranşat un litigiu inedit. FOTO: Unsplash.com

Un avocat clujean a intentat proces fostei partenere de viaţă, de etnie maghiară, pentru a o obliga să-şi dea acordul ca fiul lor de trei ani să fie înscris la grădiniţă cu program cu predare în limba română.

Instanţa a decis că e important pentru un copil de trei ani ce provine dintr-un cuplu mixt-tată român şi mamă de etnie maghiară să urmeze educaţia în limba română, relatează ziarulfaclia.ro. Sentinţa a fost dată de Judecătoria Cluj-Napoca într-un proces intentat de un avocat clujean pentru a o obliga pe fosta parteneră de viaţă să-şi dea acordul ca fiul lor de trei ani să fie înscris la grădiniţă cu program cu predare în limba română.

Bărbatul are un băieţel dintr-o relaţie cu o clujeancă de etnie maghiară. Când micuţul a împlinit vârsta la care trebuia înscris la grădiniţă, mama copilului a ţinut să fie educat în limba maghiară. Tata însă nu a vrut să audă de aşa ceva, argumentând că educaţia în limba maghiară i-ar limita şansele în viaţă şi pe piaţa muncii. Cum cei doi nu au ajuns la un acord, bărbatul a apelat la Judecătoria Cluj-Napoca pentru ca instanţa să stabilească limba în care să fie educat copilul.
 
Tatăl copilului a mai cerut instanţei, până la obţinerea unei sentinţe definitive, să tranşeze disputa printr-o ordonanţă preşidenţială. Potrivit acesteia, bărbatul a primit permisiunea să îşi înscrie copilul la grădiniţă în limba română.
Acum, prin sentinţa Judecătoriei Cluj-Napoca, s-a decis că minorul poate fi înscris în pe toată perioada învăţământului preşcolar la o grădiniţă de Cluj cu predare în limba română. Sentinţa nu este definitivă putând fi atacată cu apel.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările