Cum vor fi învăţaţi nevăzătorii din România să „vadă“ culorile. Alfabetul creat special de un clujean, premiat la Geneva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei,Monica Anisie, şi Tudor Paul Scripor. FOTO: Ministerul Educaţiei
Ministrul Educaţiei,Monica Anisie, şi Tudor Paul Scripor. FOTO: Ministerul Educaţiei

Invenţia clujeanului Tudor Paul Scripor, Alfabetul Tactil al Culorilor - care a fost premiată la Salonul de Invenţii şi Inovaţii de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educaţie, Cultură - va fi utilizată la nivel naţional în România, care va deveni prima ţară unde va fi implementat acest sistem.

Decizia a fost luată în urma discuţiilor care au avut loc la final de săptămână între Scripor şi ministrul Educaţiei, Monica Anisie. Astfel, România va deveni, oficial, prima ţară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi.

„În cursul săptămânii viitoare, se va semna protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România şi Asociaţia Alfabetul Scripor, protocol care prevede implementarea la nivel naţional şi a acestui tip de alfabet. Astfel, România va deveni, oficial, prima ţară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Avantaje

Discuţiile s-au axat pe multitudinea de avantaje directe de care persoanele nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi, precum tulburări de spectru autist sau Sindrom Down, vor putea beneficia după implementarea acestui alfabet tactil al culorilor. Acesta oferă soluţii concrete şi le va permite acestora accesul la educaţie incluzivă în mod complet, gratuit şi voluntar.

Şapte ani de cercetări

După mai bine de şapte ani de cercetări şi teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluţia reprezentării tactilo-grafice a culorii şi a nuanţei, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi uşor recunoscute în orice poziţie. Acest alfabet inovator este compus din doar 10 elemente tactilo-grafice şi poate fi învăţat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi intelectuale, permiţând tuturor să trăiască complet şi accesibil  într-o lume covârşitor vizuală.

Alfabetul Scripor foloseşte atât forme geometrice bidimensionale, cât şi un sistem simplu de puncte, astfel încât utilizatorul poate avea două moduri de obţinere a informaţiilor prin atingere.

Povestea alfabetului culorilor

„Adevărul” a relatat povestea lui Scripor în momentul în care acesta a câştigat premiul la Salonul de Invenţii şi Inovaţii de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educaţie, Cultură - 

Tudor Scripor (41 de ani) este originar din Cluj şi este licenţiat la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, secţia Iconografie. Autor al uneia dintre cele mai mari icoane pe sticlă din România, dar şi din Europa, clujeanul are şi alte preocupari, pe lângă artă.

Astfel, Scripor, împreună cu echipa sa formată din Adina Timonea, Tania Câmpan şi Gabi Chifa, a inventat un alfabet al culorilor destinat persoanelor nevăzătoare. Proiectul său a fost premiat în luna aprilie 2019 la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva şi ar putea schimba în bine viaţa a milioane de nevăzători din întreaga lume. Scripor Alphabet (Alfabetul Scripor) este destinat persoanelor nevăzătoare.

De unde a pornit

Cu ambii părinţi chimişti, copilărind pe holurile Institutului de Chimie din Cluj, Scripor a învăţat din punct de vedere ştiinţific compoziţia culorilor. Timp de câţiva ani chiar a deţinut o firmă care producea culori pentru pictură. Aşadar, tabloul este complet: Tudor Paul Scripor cunoaşte şi cum trebuie să se comporte o vopsea de pictură pe pânză în timp, dar mai ales, cunoaşte secretul reţetei care compune culoarea.

Lucrând vitralii, Scripor a învăţat direct despre experienţa transmiterii luminii şi a culorii. Asta pentru că, în esenţă, vitraliul este un mozaic, unde mici bucăţi de informaţie cromatică formează un întreg, încadrat de întuneric. Asemeni alfabetului Braille, vitraliul are un mic relief şi îl informează pe artist în mod tactil. Scripor Alphabet solicită mintea utilizatorului să memoreze aceste informaţii.

Ideea i-a venit în urmă cu mai mulţi ani, când la cursurile sale de pictură a venit o persoană nevăzătoare. Deşi a încercat în nenumărate moduri să o îndrume, Paul Scripor a realizat că orice ar face nu are cum să-i transmită emoţia culorilori, ceea ce reprezintă de multe ori esenţa unei picturi. De atunci a devenit preocupat de acest amănunt şi a căutat să afle cât mai multe despre modurile în care pot fi ajutate persoanele nevăzătoare să aibă măcar parţial acces la lumea exterioară.

„Acest alfabet s-a născut dintr-o neputinţă. Neputinţa mea ca artist de a comunica din punct de vedere cromatic cu un nevăzător. M-am izbit de foarte multe greutăţi, dar toate greutăţile veneau doar din exteriorul meu, şi anume: neîncrederea oamenilor în proiect, ironii şi deziluzii. Este foarte dezamăgitor să tot auzi: „au mai încercat şi alţii şi nu au reuşit, acest lucru este imposibil, îţi pierzi timpul”, sau direct: „nu vei reuşi”. Dar, ce nu ştia nimeni era faptul că în mintea mea codul se dezvăluia şi alfabetul  prindea contur cu fiecare pagină citită şi completată de fiecare discuţie avută cu nevăzătorii despre provocările la care ei sunt supuşi”, povesteşte autorul alfabetului. 

Cum „văd“ nevăzătorii

Algoritmul din spatele Alfabetului Scripor constă în proiecţia mentală a formelor geometrice simple: cerc, dreptungi şi pătrat, asociate celor 3 culori principale: roşu, galben şi albastru. Prin suprapunerea, respectiv combinarea culorilor principale va rezulta obţinerea culorilor secundare şi terţiare. Formele geometrice, sintetizate au fost transpuse într-o matrice compusă din 10 puncte, rezultând un un limbaj tactil, asemănător într-o anumită privinţă cu alfabetul Braille.

Diferenţa constă în faptul că unul este un alfabet al formelor şi al culorilor şi al doilea al culorilor şi al punctelor, extensie a alfabetului Braille. Iar dacă în alfabetul Braille nevăzătorii aveau 6 puncte pentru litere şi numere, acum, în cadrul alfabetului Scripor, au nouă, care respectă aceeaşi dimensiune şi mărime din alfabetul Braille.

„Acest alfabet se bazează pe un algoritm logic şi intuitiv. Nevăzătorii care şi-au pierdut vederea pe parcursul vieţii, îl învaţă foarte repede. Este relativ uşor de asimilat, chiar dacă nu au văzut niciodată culorile şi aici nu mă refer strict la acele persoane care s-au născut nevăzatoare, ci şi la alte categorii cu deficienţe de vedere”, explică Scripor. 

Imagine indisponibilă

Fiecare culoare şi o serie de nuanţe pot fi percepute tactil prin intermediul alfabetului Scripor.

Punctul culminant l-a reprezentat participarea şi câştigarea premiului la Salonul de Invenţii de la Geneva. Însă nu totul este roz. Pe parcursul anilor în care a lucrat la definitivarea alfabetului, Paul Scripor s-a confruntat cu probleme financiare, iar greutăţile au continuat şi după finalizarea Alfabetului Culorilor. Participarea la Salonul de Invenţii de la Geneva s-a susţinut din sursele proprii ale Asociaţiei Alfabetul Scripor.

„Puţinele persoane care au crezut în acest proiect au contribuit şi sponsorizat prezenţa noastră la Salon. Ajunşi la Geneva, am prezentat şi susţinut proiectul în faţă publicului, a Juriului de Specialitate, alcătuit din specialişti din domeniu, încadraţi fiind la secţiunea Educaţie, Cultură şi Artă, dar şi în faţa Juriului Internaţional al Salonului de Invenţii. După trei zile dezbateri, am primit confirmarea: în mod festiv Scripor Alphabet a primit Medalia de Aur însoţită de complimentele Juriului Internaţional dar şi Marele Premiu oferit de Asociaţia Inventatorilor din Germania”, a mai afirmat Scripor. 

Visul de a oferi şi aduce culoare în viaţă nevăzătorilor s-a concretizat şi s-a confirmat. Educaţia, creşterea calităţii vieţii, incluziune socială, generarea independenţei sunt doar câteva din multitudinea de beneficii directe şi gratuite pe care Scripor Alphabet le aduce nevăzătorilor din lumea întreagă.

De altfel, alfabetul conceput pentru nevăzători va putea fi folosit în toate aspectele vieţii. Începând cu alegerea vestimentaţiei şi a culorilor hainelor, până la jocuri şi chiar în artă sau în sport sau în comerţ. Practic, nevăzătorii vor putea merge la cumpărtăuri neînsoţiţi şi îşi vor putea cumpăra ceea ce le trebuie. Astfel, dacă hainele vor fi marcate şi cu alfabetul Scripor, aceştia îşi vor putea alege fără probleme inclusiv nuanţele favorite, iar în cazuri mai banale vor alege uşor între o ciocolată neagră şi una albă sau între un vin roşu şi unul alb.

Următorii paşi

Reacţiile pozitive de la şi după premierea de la Geneva au deschis două direcţii de discuţii: una educaţională în care Paul Scripor se află în discuţii avansate cu muzee, universităţi şi institute, ministere ale educaţiei şi cercetării din ţări din Comunitatea Europeană, America de Nord, Asia, dar şi o a doua investiţională în care investitori şi companii doresc să investească în nenumăratele aplicaţii pe care Alfabetul Scripor le va genera în următorii ani.

Imagine indisponibilă

Citeşte şi

Invenţia pentru care un român a fost premiat cu medalia de aur la Geneva. Milioane de nevăzători ar putea beneficia de roadele muncii sale

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite