Clujul, oraşul cu cele mai scumpe chirii din ţară. 400 de euro pentru un apartament cu două camere

Clujul, oraşul cu cele mai scumpe chirii din ţară. 400 de euro pentru un apartament cu două camere

Cele mai scumpe chirii s-au înregistrat la Cluj-Napoca.

Suma medie solicitată pentru un apartament cu două camere de tip confort 1 (construit între anii 1980 şi 2000) din Cluj-Napoca s-a menţinut la valoarea de 400 de euro pe lună în ultimul trimestru din 2018.La Bucureşti, preţul scade puţin (370 de euro), în timp ce la Iaşi, Timişoara şi Braşov se ajunge la 300 de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai recent raport de piaţă realizat de Imobiliare.ro şi Analize Imobiliare arată că, „în ultimul trimestru din 2018, pretenţiile proprietarilor din reşedinţele de judeţ ale ţării s-au menţinut cam la acelaşi nivel ca în cele trei luni anterioare. Astfel, suma medie solicitată pentru un apartament cu două camere de tip confort 1 (construit între anii 1980 şi 2000) din Cluj-Napoca s-a menţinut la valoarea de 400 de euro pe lună valabilă şi trimestrul trecut. O situaţie similară poate fi observată şi în Bucureşti, unde pretenţiile pentru asemenea unităţi locative se situează tot la un nivel de 370 de euro pe lună.”

 

300 euro/lună pentru 2 camere în Iaşi, Timişoara, Braşov

 
În perioada analizată, şi chiriile medii din Iaşi şi Timişoara, alte două centre universitare importante, au rămas la un nivel constant pe segmentul locuinţelor bicamerale – aici, un apartament cu o suprafaţă utilă cuprinsă între 50 şi 60 de metri pătraţi poate fi închiriat cu aproximativ 300 de euro pe lună, la fel ca în trimestrele anterioare. În Braşov, suma medie solicitată pentru o proprietate similară s-a menţinut la o valoare de 310 euro pe lună.
 
Aceeaşi tendinţă de stabilizare poate fi observată şi în reşedinţele de judeţ cu cele mai accesibile chirii. Astfel, în Drobeta Turnu-Severin, un apartament cu două camere poate fi închiriat tot cu 150 de euro pe lună, în vreme ce o unitate locativă similară ajunge la 170 de euro pe lună în Reşiţa, la 170 de euro pe lună în Râmnicu Vâlcea (la fel ca trimestrul trecut), la 180 de euro pe lună în Zalău (în creştere de la 175 de euro pe lună) şi, respectiv, la 180 de euro pe lună în Slobozia (de la 176 de euro pe lună trimestrul anterior).
 


Scădere importantă a ofertei 


 
Studiul mai arată: „Tendinţa generală de diminuare a ofertei de locuinţe disponibile spre închiriere a fost resimţită trimestrul trecut în toate marile oraşe analizate. Procentual, cele mai mari scăderi au fost consemnate, din acest punct de vedere, în Cluj-Napoca (-46,2%), Iaşi (-37,9%), Constanţa (-32,2%). De menţionat este totuşi că, raportat la ultimele 12 luni, oferta de închirieri s-a majorat, în medie, cu 10,5% în marile oraşe ale ţării, cea mai mare creştere, anume 67,9%, putând fi observată în Timişoara. La polul opus, dingurul oraş în care poate fi observată o scădere la acest capitol este Bucureştiul, cu un minus de 4,1%.
 
Cea mai amplă ofertă pe segmentul închirierilor se găseşte, în continuare, în Bucureşti, unde în T4 2018 au fost disponibile 7.600 de anunţuri (în scădere de la 9.900 în cele trei luni anterioare). În perioada analizată, piaţa din Cluj-Napoca a fost surclasată de Timişoara în ceea ce priveşte oportunităţile de închiriere a unei locuinţe, în acest din urmă oraş fiind disponibile un total de 2.620 de anunţuri, faţă de 2.350 în capitala Transilvaniei.”
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: