CLUJ: Farmacii vechi de câteva secole. Legenda farmacistului sinucigaş (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În farmacia din Dej medicamentele sunt ţinute în cutii de acum două secole. Thomas Câmpean
În farmacia din Dej medicamentele sunt ţinute în cutii de acum două secole. Thomas Câmpean

Locuitorii din Gherla şi Dej se pot lăuda că îşi cumpără algocalmin sau paracetamol de la spiţerii din secolul al XVIII-lea. Deţinute, la început, de familii de farmacişti cu tradiţie, care le-au lăsat din tată în fiu, spiţeriile şi-au păstrat destinaţia chiar şi după ce au fost confiscate de către statul comunist.

La Gherla, farmacia care, odinioară, se numea „Sfânta Treime” funcţionează fără întrerupere din 1746. Clădirea a fost ridicată la comanda familiei de farmacişti maghiari Nits, care au transmis tradiţia din generaţie în gerenaţie. „Era o vorbă în rândul celor din Gherla.

VEZI AICI IMAGINI DIN CELE DOUĂ FARMACII

Cei care mergeau să pună ţara la cale în birtul din apropierea farmaciei, în centru, spuneau: <<Decât la Nits, mai bine aici>>”, îşi aminteşte primul descendent al familei Nits care nu a continuat tradiţia moştenită din generaţie în generaţie, Marta Kovrig (născută Nits), de 73 de ani. „Clădirea a fost confiscată în 1949. Tatăl meu a fost ultimul farmacist al familiei şi a suferit enorm când a pierdut-o. Nu mai avea sens să studiez Farmaceutica, m-am făcut contabilă. Mă doare sufletul, o tradiţie veche de câteva secole a murit odată cu confiscarea clădirii”, spune femeia.

În farmacia din Dej medicamentele sunt ţinute în cutii de acum două secole. Thomas Câmpean

Farmacia a fost confiscată de stat şi apoi vândută unei companii care a păstrat destinaţia. „Sunt farmacistă de 38 de ani. Aici a funcţionat farmacia fără nicio întrerupere”, spune Nastasia Kallos Cenean, care lucrează acum la farmacia cea mai veche din Gherla.

Legenda farmacistului sinucigaş


Cea mai veche farmacie din Dej a fost inaugurată în 1784, în Piaţa Bobâlna. Opt ani mai târziu, farmacistul Ioan Roth a venit din Alba Iulia special pentru a cumpăra spiţeria. Documentele menţionează că, în 1896, farmacistul Carol Roth, la o zi după cununie, şi-a pus capăt zilelor chiar în farmacie. Moartea acestuia este învăluită de mister, însă mărturie a gestului său stă şi acum pata de otravă de pe perete. „Toată lumea cunoaşte această poveste, noi nu am spălat pata aceea, face parte şi ea din istoria acestei clădiri”, arată farmacista Anastasia Păltineanu, care administrează farmacia din anul 1967.

„În definitiv, asta este important: să păstrăm şi să dăm mai departe generaţiilor care vin istoria farmaciilor din Transilvania. Bunăoară, expoziţia permanentă deschisă la Muzeul Farmaciei din Cluj are diverse obiecte vechi care vorbesc de la sine. Unele cutii păstrează şi acum denumirile vechi ale leacurilor care au fost folosite pentru tratarea bolilor şi este important ca acestea să fie cunoscute”, este de părere Radu Crişan, custodele muzeului din Cluj-Napoca.



„O colecţie inestimabilă a fost donată muzeului de farmacistul maramureşean Iuliu Orient. De la Gherla avem o superbă masă de farmacie din secolul al XVIII-lea, iar de la farmacia din Dej am adus o serie de vase farmaceutice din lemn. Vin specialişti din întreaga Europa să admire colecţia noastră”, mai spune Crişan.

Farmacie Gherla. FOTO: Arhivă

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca este adăpostit de o clădire construită în anul 1573. „La etaj, avem trei clădiri, iar la subsol cei curioşi pot vizita un adevărat laborator de alchimie – laboratorul medieval de farmacie”, explică custodele muzeului. „În perioada aceasta a anului, vin cei mai mulţi vizitatori, este perioada în care legendele Clujului renasc, parcă, iar oamenii devin însetaţi de a cunoaşte istoria oraşului lor. Muzeul Farmaciei este unul din locurile care merită vizitate”, încheie Radu Crişan.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite