Cluj: Apă „bună” de 43 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi de canalizare din Cluj-Napoc au luat, teoretic, sfârşit. Ceremonia oficială de finalizare a lucrărilor la sistemul de alimentare cu apă şi de canalizare din Cluj-Napoca a avut loc astăzi, însă mici lucrări vor mai fi făcute şi în 2010.

Deşi licitaţia iniţială a fost câştigată de firma franceză Sade, la un preţ de 34 de milioane de euro, pachetul de lucrări a ajuns să coste, la final, peste 43 de milioane de euro. Factura se poate „umfla“ după soluţionarea litigiului aflat pe rol la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, unde statul român se judecă cu firma Sade. 

După rezilierea contractului cu această companie, proiectul a fost dus mai departe de consorţiul Pfeiffer - Grup 4 Instalaţii - TIM. În urma lucrărilor,  alimentarea cu apă şi canalizarea locuitorilor din judeţul Cluj a fost extinsă cu 173 de kilometri. Din aceşti bani au fost construite sau reabilitate zeci de staţii de hidrofoare din blocurile clujenilor, au fost montaţi hidranţi pe toate reţelele etc. Banii au provenit cea mai mare parte din fonduri ISPA, dar şi dintr-un credit contractat de Banca Europeană de Investiţii şi de la bugetul de stat.  

Apă pentru aproape toţi clujenii

În Cluj-Napoca, reţeaua de apă a fost extinsă cu 81 de străzi, noua reţea însumând 34 de kilometri. Potrivit directorului de dezvoltare al Companiei de Apă Someş, Mihai Iacob, programul a crescut calitatea apei servită clujenilor, la standardele europene. Deosebit de importantă este şi extinderea reţelei în cartiere nou constituite sau în cele prea puţin atinse până acum de investiţii - Dâmbu Rotund sau Someşeni.  

Valoarea contractului „gigant“ a crescut după ce compania franceză Sade a abandonat lucrările şi s-a adresat Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris pentru soluţionarea litigiului. 

Partea română, reprezentată de Ministerul de Finanţe, este dispusă să plătească 3,2 milioane de euro lucrări recepţionate, în timp ce francezii şi-au scăzut pretenţiile la 10,9 milioane de euro, de la 17 milioane. 

Litigiul se soluţionează în 2010

Potrivit lui Carmen Roşu, directorul Oficiului de Plăţi şi Contractare PHARE, care gestionează litigiul, acesta  va fi soluţionat în februarie sau martie 2009, arbitrii Curţii Internaţionale de la Paris aflându-se în prezent în deliberări.

Înrăutăţirea vremii nu le-a permis celor trei firme din consorţiu să finalizeze şi „ultimele detalii“ ale lucrărilor, însă recepţia lucrărilor, obligatorie până la 31 decembrie 2009, va fi finalizată. 

Potrivit reprezentanţilor firmei franceze Sogreah, consultantul care a preluat la noua licitaţie supravegherea lucrărilor, anul viitor vor fi efectuate în baza aceluiaşi contract lucrări de traversare a unor străzi din Cluj-Napoca, pe care Primăria le-a avizat abia luna aceasta. 

Istoria „blestemului Sade“

Septembrie 2003 - Semnarea contractului cu Sade şi începerea proiectării

Aprilie 2004 - Începerea lucrărilor

Noiembrie 2005 - Rezilierea contractului cu Sade

Martie 2007 - Noua licitaţie, câştigată de consorţiul româno-german

Octombrie 2007 - Semnarea contractului

Decembrie 2007 - Reînceperea lucrărilor

Decembrie 2009 - Încheierea proiectului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite