Clădirile vechi din centrul Clujului, pericol public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de refaţadizare a clădirilor vechi ar putea stopa fenomenul. De la începutul anului, pompierii clujeni au acţionat în nouă cazuri în care bucăţi din pereţii clădirilor vechi au căzut, punând în pericol viaţa trecătorilor.

La sfârşitul acestei săptămâni, o clujeancă s-a ales cu maşina avariată pe strada Iuliu Maniu, din cauza unei bucate de zid, desprisă din cornişa unei clădiri istorice de la numărul 1. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, cid oar pagube materiale. Bucăţile de tencuială căzute de pe clădire i-au determinat pe reprezentanţii Poliţiei Comunitare să evacueze zona, şi să ridice toate autoturismele parcate în zonă.

Proprioetara unui autoturism Audi A6 a fost mai puţin norocoasă, astfel că o bucată desprinsă din cornişa clădirii i-a distrus capote. “O cunoaştem pe doamnă, obişnuieşte să îşi parcheze maşina aici”, a povestit vânzătoarea unui magazin de încălţăminte situat pe aceeaşi stradă.

Incidentul nu este unul izolat. De la începutul anului, pompierii clujeni au fost solicitaţi în nouă astfrel de cazuri. Opt dintre ele s-au petrecut în centrul oraşului, pe străzile cu clădiri vechi: Ion Raţiu nr. 2, Eroilor 17, Emil Isac nr. 21, Iuliu Maniu nr. 1, Horea nr. 44, Gheorghe Coşbuc nr. 1, Dorobanţilor nr. 7 şi Clăbucet nr. 11.

Numărul accidentelor este în creştere faţă de anul trecut, când au fost semnalate şase astfel de cazuri pe tot anul. „Creşterea are puţin de-a face şi cu ploile din ultimul timp”, este de părere Andrei Biriş, din cadrul ISU Cluj.

Primăria : “Doar două clădiri sunt ale noastre”

Dintre clădirile amintite, Primăria Cluj-Napoca este proprietara a trei dintre ele, cele situate pe Eroilor 17, Ion Raţiu nr. 2. În ceea ce priveşte statutul clădirii de pe Iuliu Maniu, acesta este imcert. Imobilul este revendicat, iar o parte dintre locatari sunt proprietari pe apartamente, iar alţii sunt chiriaşi la Primărie, fapt pentru care municipalitatea nu poate interveni pentru reparaţii.

„În cazul clădirii de pe strada Ion Raţiu nr. 2, amgajaţii Primăriei a înlăturat tencuiala ce risca să cadă, iar în acest moment se efectuează lucrări de consolidare”, a transmis biroul de presă al Primăriei Cluj-Napoca.

Singura soluţie pentru evitarea acestor incidente este refaţadizarea clădirilor istorice. „Din păcate, mulţi dintre proprietari nu doresc să se înscrie în program, iar noi nu îi putem obliga”, a declarat Iulia Perşa, din cadrul Biroului de presă al Primăriei Cluj-Napoca.

Programul de refaţadizare a clădirilor din centrul civic al oraşului a demarat în decembrie 2005, prin identificarea imobilelor deteriorate. În perioada 2004-2006, pentru circa 200 imobile aflate în proprietatea statului român s-au executat lucrări de reparaţii şi întreţinere. Anul trecut, Primăria a lansat o licitaţie pentru refaţadizarea a 16 imobile din centrul istoric al Clujului. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite