AUDIO Mărturia cruntă a românului închis de 5 ani în China pentru un mizilic: „Urâţenia acestui loc înfiorător n-a fost în stare să-mi sfâşie sufletul“

AUDIO Mărturia cruntă a românului închis de 5 ani în China pentru un mizilic: „Urâţenia acestui loc înfiorător n-a fost în stare să-mi sfâşie sufletul“

Marius Balo a transmis un mesaj audio tulburător. FOTO: Arhivă personală

Reprezentanţii clujeanului Marius Balo, închis de 5 ani în China pentru o fraudă de 80 de dolari, au trimis o înregistrare audio tulburătoare în care acesta povesteşte ororile prin care a trecut. „Am trec prin umilinţe şi torturi de care mi-e doare să-mi amintesc”, spune acesta. Marius Balo s-ar putea întoarce în două săptămâni în România.

Clujeanul Marius Balo, închis de mai bine de 5 ani în condiţii inumane în închisorile chineze, va ajunge acasă: autorităţile din China au aprobat transferarea acestuia în România după ani întregi de demersuri şi amânări. Informaţia a fost confirmată şi de casa avocatură care l-a reprezetat pe acesta, care a mulţumit miniştrilor Justiţiei Ana Birchall şi Cătălin Marian Predoiu pentru sprijin. Reprezentanţii clujeanului au trimis şi o înregistrare audio în care Marius Balo povesteşte ororile prin care a trecut. 
 
„Doresc să aduc prinos de recunoştinţă în primul rând bunului Dumnezeu pentru că m-a ocrotit şi m-a întărit în aceşti ani, astfel încât teroarea acestui sistem aservit răului şi urâţenia acestui loc înfiorător n-au fost în stare să-mi sfâşie sufletul. Cu cât m-au lovit mai abitir, cu atât puterea mi-a crescut”, spune clujeanul la începutul înregistrării. Apoi povesteşte cum a ajuns să fie condamnat la 8 ani de închisoare pentru o fraudă de 80 de dolari, pentru care în China putea să fie condamnat chiar la moarte. 
„Am trecut prin umilinţe şi torturi pe care mă doare să mi le amintesc. Mi-a fost atâta teamă... Se zvonea că voi primi pedeapsa cu moarte, care în China se dă şi în cazuri financiare”. 

Mai jos, înregistrarea audio a mărturiei tulburătoare a lui Marius Balo:
 
   

„Teoretic, în 2 săptămâni Marius Balo ar putea ajunge în România”

 
„În dimineaţa zilei de 9 ianuarie 2020, am fost informaţi atât de către ambasadorul României la Beijing, Excelenţa Sa Basil Constantinescu, cât şi de către Direcţia de Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiţiei, de faptul că Ministerul Justiţiei al Republicii Populare Chineze şi-a dat acordul la transferarea cetăţeanului român Marius Balo”, a declarat avocatul Eugen Iordăchescu, apărătorul lui Marius Balo alături de avocat Ioana Bonda, echipa SCA Iordăchescu & Asociaţii. „În acest moment sunt îndeplinite toate condiţiile pentru preluarea din China a lui Marius Balo; următorul pas aparţine Ministerului Afacerilor Interne care, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, trebuie să întreprindă în cât mai scurt timp demersurile pentru transferul propriu-zis. Teoretic în 2 săptămâni Marius Balo ar putea ajunge în România,” continuă avocat Ioana Bonda.
 

Doi miniştri au făcut diferenţa 

 
„Pe această cale, mulţumim în primul rând doamnei Ana Birchall pentru ajutorul şi implicarea sa în procedura de transferare în România a cetăţeanului Marius Balo. Acest transfer nu ar fi fost posibil fără cooperarea şi efortul d-voastră. De asemenea, mulţumim domnului Cătălin Marian Predoiu, Ministrul Justiţiei, care a continuat să depună toată eforturile în vederea transferării în România a d-lui Marius Balo. Nu în ultimul rând, mulţumim mass media, care au promovat cazul dramatic a lui Marius Balo şi care au avut un rol hotărâtor în procedura de transfer”, precizează avocatul Eugen Iordăchescu.
 

Cine este Marius Balo

 
Reamintim, Marius Balo era stabilit în China din 2010, iniţial ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie New Oriental din Beijing. În 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală, al cărei prejudiciu era de 80 de dolari. Absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, Marius Balo a petrecut următorii cinci ani în închisoare, în condiţii de supra-aglomerare, fără apă caldă sau căldură, fără contact cu vorbitori de română sau engleză, uneori legat şi dus la interogatorii, şi forţat să muncească peste 12 ore pe zi pentru a-şi câştiga dreptul la mâncare. Echipa SCA Iordăchescu & Asociaţii solicită Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională ca, în acest moment în care există toate aprobările necesare, să efectueze demersurile de preluare din China a lui Marius Balo cât de repede posibil.
 

Povestea lui Marius Balo 

 

Clujeanul Marius Balo (38 de ani) s-a stabilit în China în 2010, unde s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Angajat ca profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing, românul părea realizat profesional şi totul mergea cum nu se putea mai bine în cariera sa.
 
Totul s-a năruit, însă, pe data de 28 martie 2014, când a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. Asta după ce, spune Balo, a primit 80 de dolari din partea unui chinez, fără să ştie că este un infractor. 
 
După ce a petrecut doi ani în arest, în condiţii înfiorătoare, românul a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. Amenda a fost achitat la scurt timp, după ce unchiul lui Marius Balo, Mihai Felecan, a vândut un apartament în Cluj şi a plătit penalitatea.
 
Marius Balo spune că în acelaşi caz a fost implicat, aflându-se într-o situaţie identică, un cetăţean britanic. Acesta a avut însă parte de o judecată dreaptă, mai spune profesorul, iar după o perioadă a fost eliberat. 
 

S-a simţit abandonat de autorităţile române

 

În tot acest timp, deţinutul a solicitat să fie transferat într-o închisoare din România, motivându-şi cererea prin faptul că drepturile sale au fost încălcate în puşcăriile chineze. Pentru asta, a trimis mai multe memorii pe adresa Ambasadei României la Beijing, dar şi Ministerului Justiţiei şi  Ministerului de Externe, precum şi preşedintelui Klaus Iohannis. A primit un singur răspuns, din partea Ministerului Justiţiei, prin care era înştiinţat că între România şi China nu există tratat în privinţa transferării persoanelor condamnate, astfel că autorităţile române nu pot interveni în acest caz.
 
Avocatul Eugen C. Iordăchescu, cel care îl reprezintă pe profesor, contrazice această afirmaţie.  „Din cunoştinţele noastre, au mai fost transferaţi cetăţeni români pentru executarea pedepsei în România”, a afirmat acesta.
 
„Această situaţie extrem de gravă este ignorată cu desăvârşire de Ministerul Justiţiei al României, care refuză să îşi îndeplinească obligaţia de a apăra interesele şi drepturile unuia dintre cetăţenii săi. În ciuda unor memorii şi adrese repetate către doamna Ministru Ana Birchall, dar şi către Ministerul de Externe, Preşedintele României şi alte instituţii cu atribuţii în apărarea drepturilor cetăţenilor români, autorităţile nu au luat nicio măsură, au oferit doar răspunsuri generice şi au refuzat să acorde audienţe privitoare la acest caz“, au susţinut susţin cei de la Casa de avocatură Iordăchescu şi asociaţii
 

Obligat să lucreze timp de 12 ore pe zi, în schimbul unei singure mese pe zi, care consta în două linguri de orez

 
Mariu Balo spune că se simte abandonat şi spune că trăieşte un adevărat calvar în puşcăriile comuniste. Profesorul susţin că, timp de doi ani, perioadă în care a fost ţinut în arest înainte de a fi condamnat, i-au fost încălcate drepturile. Într-un memoriu, Balo descrie ce a trăit în închisoare.
 
„De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, a scris românul.
 
Ulterior, el a fost transferat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Shanghai. Aici, el ar fi fost obligat să lucreze timp de 12 ore pe zi, în schimbul unei singure mese pe zi, care consta în două linguri de orez. „Statul român ignoră de peste 5 ani suferinţa şi tratamentele inumane îndurate de Marius Balo şi amână demersurile necesare pentru a-l transfera în ţară, în vederea executării pedepsei în România”, au conchis reprezentanţii profesorului.
 
„Marius Balo, un profesor şi antreprenor clujean suferă într-o închisoare din China pentru o faptă care în România nu este infracţiune. Condamnat la 8 ani de închisoare, el este deţinut în condiţii inumane şi este forţat să muncească mai bine de 10 ore pe zi doar pentru a câştiga dreptul la hrană în închisoare“, mai spun cei de la Casa de avocatură Iordăchescu şi asociaţii.
 
Citeşte şi
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările