Amenzi în cazul tinerei din Covasna care ar fi fost tratată necorespunzător la Spitalul de Copii din Cluj pentru că nu ştia să vorbească româneşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incidentul s-a petrecut în luna februarie la Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii Cluj. FOTO: Spital de Copii
Incidentul s-a petrecut în luna februarie la Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii Cluj. FOTO: Spital de Copii

Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a amendat Spitalul de Copii din Cluj şi pe medicul Ioan Dobrescu pentru “încălcarea dreptului pacientei minore şi a aparţinătorilor acesteia de a fi informaţi asupra stării de sănatate într-un limbaj respectuos şi în limba materna sau într-o limbă cunoscută”.

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a amendat Spitalul de Copii din Cluj şi pe medicul Ioan Dobrescu pentru “încălcarea dreptului pacientei minore şi a aparţinătorilor acesteia de a fi informaţi asupra stării de sănatate într-un limbaj respectuos şi în limba materna sau într-o limbă cunoscută”. 

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a stabilit, miercuri, sancţiuni contravenţioanele de 1.000 de lei pentru medicul ortoped Ioan Dobrescu şi de 2.000 de lei pentru Spitalul de Copii din Cluj-Napoca pentru un inciden petrecut la începutul anului.  UDMR Cluj a facut, în februarie, o sesizare la Consilul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) privind modul în care a fost tratată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Copii din Cluj-Napoca o tânără din judeţul Covasna, din cauză că nu vorbeşte limba română. Nici fetei, care a ajuns la Urgenţe după ce a fost lovită de autobuz pe trecerea de pietoni, în centrul Clujului, şi nici familiei nu i s-ar fi explicat problemele medicale pe care le are şi care va fi tratamentul. „Nu s-a pus problema neacordării asistenţei medicale, e o problemă de etică medicală.  Un om aflat departe de casă, în suferinţă, într-o situaţie de vulnerabilitate, nu trebuie supus şi nu trebuie pus faţă în faţă cu un eventual hadicap de orice fel. Şi de la medic trebuie să te aştepţi la o anumită atitudine. În 48 ore s-au întâmplat în spital lucruri nepermise”, a susţinut, pentru Adevărul, Anna Horvath, viceprimarul din partea UDMR al Clujului, cea care s-a ocupat de redactarea plângerii. 

De ce a fost sancţionat medicul

CNCD a decis că medicul s-a făcut vinovat de “încălcarea dreptului pacientei minore şi a aparţinătorilor acesteia de a fi informaţi asupra stării de sănătate şi a situaţiei medicale, într-un limbaj respectuos şi în limba maternă sau într-o limbă cunoscută, constituie fapta de discriminare conform art. 2 alin. 3, art. 2 alin. 4 si art. 10 lit. b din OG 137/2000 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. (a se vedea si art 6 si 8 din Legea 46/2003)”. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, „pentru neimplementarea obligaţiilor prevăzute la art. 6 si 8 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003. Se solicită unităţii medicale să implementeze în cultura organizaţionala obligaţiile legale în cauză”.

Directorul medical al Spitalului de Copii, Călin Lazăr, a declarat că deocamdată nu s-a primit nicio adresă de la CNCD. 

Legea 46/2003 prevede:

Art. 6

Pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuarii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale, precum si cu privire la date despre diagnostic si prognostic. 

Art. 8

Informatiile se aduc la cunostinta pacientului intr-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; in cazul in care pacientul nu cunoaste limba romana, informatiile i se aduc la cunostinta in limba materna ori in limba pe care o cunoaste sau, dupa caz, se va cauta o alta forma de comunicare. 

Medic acuzat de luare de mită

Doctorul ortoped Ioan Dobrescu a fost trimis în judecată în 2010 şi în 2012 în  dosare privind luarea de mită. La primul proces, medicul a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că a condiţionat operarea unui copil de oferirea sumei de 100 de lire sterline. În 2012, medicul chirurg a fost prins în momentul primirii unei sume de bani (300 de lei), solicitată de acesta aparţinătorilor unui pacient, în urma realizării unei intervenţii chirurgicale. Dosarul este încă pe rolul instanţelor.

„Conduită inacceptabilă” 

„Fata a primit îngrijirile medicale de care a avut nevoie, însă a fost discriminată din punct de vedere etnic. Medicul care s-a ocupat de ea a avut o conduită personală şi morală ce nu poate fi acceptată”, susţine Norbert Rácz, preotul unitarian care a ajutat familia tinerei. El povesteşte că fata din Covasna, venită la Cluj pentru un recital de poezie şi cântece populare organizat de asociaţia de tineret a Bisericii Unitariene, a fost lovită de un autobuz, sâmbăta trecută, pe trecerea de pietoni, când semaforul era „verde”. „S-a dus cu ea la Urgenţe o colegă de-a mea, preot unitarian, pentru că fata nu vorbeşte bine româna. Medicul de gardă a întrebat: <<De ce nu vorbeşte limba română dacă stă în România?>> Apoi, a fost iternată”, arată Norbert Rácz. Luni, părinţii fetei i-au cerut preotului ajutorul cu traducerea la spital pentru că nici ei nu vorbeau româneşte prea bine.

„Nu s-a comportat omeneşte”

 „Eu am stat cu ei în salon, până când a venit doctorul Dobrescu. I-am spus că eu sunt prezent pentru că familia are nevoie de traducător pentru a-i explica ce se întâmplă. El m-a trimis afară, considerând că nu e nevoie de traslator. A vorbit urât şi cu mine, şi cu familia”, spune preotul. La o oră şi jumătate de la acest incident medicul „a revenit în salon, unde era colega mea. Când a văzut-o s-a enervat că mai e şi altcineva în salon în afară de fată şi a decis s-o externeze pe motiv că <<stăm prea mulţi acolo>>”, detaliază Norbert Rácz. El recunoaşte că fata era stabilă medical când a fost externată, deşi mai avea dureri: „Poliţistul cu care am vorbit sâmbătă putea prelua declaraţia fetei în prezenţa părinţilor numai marţi. Externarea de luni făcea imposibilă declaraţia de marţi. A încercat colega să-i explice doctorului, care era foarte nervos, dar acesta nu a ascultat şi a externat-o. El nu s-a comportat omeneşte. Diagnosticul spus mamei n-a fost înţeles, nu a comunicat deloc cu familia, nu a explicat ce se întâmplă”.  Părinţii, ajutaţi de preoţi, au reuşit până la urmă să găsească un loc unde să stea până marţi, când tânăra a dat  declaraţie la poliţie şi apoi a plecat spre casă. 

Citeşte şi

Caz controversat la Cluj. Un medic ar fi refuzat să trateze o fată de 17 ani, pentru că pacienta vorbea doar limba maghiară. Spitalul neagă toate acuzaţiile

Medicul şpăgar, înapoi la spital. Denunţătoarea: „Am avut un şoc când l-am văzut în salon“

 

Chirurgul şpăgar Ioan Dobrescu a scăpat doar cu o amendă administrativă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite