Adevărul despre „efectul de lupă“ al termopanului. Cum poate lua foc un balcon închis cu astfel de geamuri VIDEO

Adevărul despre „efectul de lupă“ al termopanului. Cum poate lua foc un balcon închis cu astfel de geamuri VIDEO

Un incendiu a izbucnit, joi, într-un balcon al unui apartament din Cluj-Napoca. Balconul era închis cu geamuri termopan. FOTO Captură video

Presa a relatat că un incendiu a izbucnit într-un apartament din Cluj-Napoca din cauza „efectului de lupă” al termopanului. Reprezentanţii ISU au explicat pentru „Adevărul” de ce a luat foc locuinţa şi cât de periculoase sunt geamurile termopan în contextul izbucnirii unui incendiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un incendiu a izbucnit, joi, într-un balcon al unui apartament de pe strada Observatorului din Cluj-Napoca. Balconul era închis cu geamuri termopan. Pompierii de la ISU Cluj, care au intervenit cu două autospeciale de stingere şi una cu scară, au reuşit să lichideze rapid flăcările. Au ars doar bunurile de pe balcon şi tâmplăria termopan.

Presa a relatat că potrivit specialiştilor, „cauza probabilă a izbucnirii incendiului ar fi fost căldură solară directă concentrată sau reflectată de obiectele de pe balcon, fiind vorba de ”efectul de lupă” prin geamul termopanului.” 
 
„Adevărul” l-a întrebat pe Ciprian Cornea, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, despre acest ciudat „efect de lupă” al termopanului. 
 

Care a fost cauza incendiului 

„Pentru a avea un foc este nevoie trei elemente în acelaşi timp şi spaţiu: sursa de aprindere, materialul combustibil şi aer/oxigen. Dacă nu avem unul dintre aceste elemente nu avem incendiu. 

În cazul incendiului din balconul de pe Observatorului, s-a înţeles greşit faptul că incendiul ar fi izbucnit din cauza geamurilor termopan cu care era închis balconul. A fost, de fapt, un cumul de factori: în condiţiile unei temperaturi ridicate, un furtun al unui grătar alimentat de o butelie de gaz, probabil, s-a topit sau a fost fisurat, iar furtunul/gazul a luat foc şi a întreţinut arderea. Astfel, au ars cele două scaune şi masa din lemn din balcon, dar şi materialele din plastic ale geamurilor.”

Cornea a mai explicat că robinetul de la butelia de gaz era deschis: „Dacă robinetul ar fi fost închis probabil că nu ar fi fost niciun incendiu. Bănuiala noastră este că putem presupune că furtunul a avut o fisură şi gazul s-a aprins în condiţiile unor temperaturi ridicate” 

Purtătorul de cuvânt susţine că a verificat ultimii 5 ani şi, la nivelul judeţului Cluj, nu au fost astfel de evenimente. 

„Efectul de lupă”

În ceea ce priveşte aşa-numitul „efect de lupă”, Cornea a susţinut că este o formulare într-un limbaj mai puţin profesional: „Noi vorbim în cazul de faţă de căldură solară directă acumulată, concentrată sau reflectată către un material combustibil” 
 
Cornea a explicat cum a ajuns acest fenomen să fie considerat unul dintre factorii cumulativi ai izbucnirii incendiului: „Din start trebuie să precizăm că pompierii nu au făcut o expertiză pentru a determina cauza incendiului. Ulterior intervenţiei, ei trebuie să stabilească o cauză probabilă a incendiului. În cazul de faţă, au fost luate în calcul mai multe variante: un scurtcircuit electric – exclus deoarece nu era curent în balcon; o flacără deschisă – exclusă deoarece nu era nimeni acasă; scrum de ţigară sau alt material inflamabil ajuns de la vecini – exclus deoarece arhitectura blocului nu permite vecinilor să scrumeze în balconul de jos. Eliminând toate aceste posibilităţi, colegii au indicat drept una dintre cauzele probabile căldură solară directă acumulată, concentrată sau reflectată asupra unui material combustibil”. 
 

Ce să nu lăsăm pe balcon în bătaia directă a razelor de soare

Aceasta nu înseamnă că dacă lăsaţi pe balcon un furtun de cauciuc, şlapi sau jucării din plastic, acestea vor lua foc şi se va aprinde locuinţa.
 
„Populaţia nu trebuie să se panicheze şi oamenilor nu trebuie să le fie teamă de incendiu dacă şi-au pus geamuri termopan pe balcon”, a susţinut Cornea. 
 
În schimb, acesta subliniază că este important să nu lăsaţi în balcon sau oriunde altundeva sub incidenţa directă a razelor de soare materiale uşor inflamabile precum combustibilii lichizi sau gazoşi”. 
 
Vă mai recomandăm: 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările