Prognoza meteo: Prăpăd în luna martie. Unde lovesc ploi puternice, în ce zone se anunţă ninsori şi cât cresc temperaturile

Prognoza meteo: Prăpăd în luna martie. Unde lovesc ploi puternice, în ce zone se anunţă ninsori şi cât cresc temperaturile

Luna martie aduce ploi puternice FOTO 123 RF

Luna martie aduce precipitaţii puternice în toată ţara, iar la munte se va aşterne un nou strat de zăpadă. Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a publicat prognoza pentru intervalul 25 februarie-10 martie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
 
14 grade în Muntenia
 
Până pe 27 februarie vremea va fi normală termic, cu o medie a temperaturilor maxime de 6...8 grade, urmând ca în intervalul 28.02-01.03 aceasta să crească spre valori de 12...14 grade, iar în zilele de 2 şi 3 martie media să scadă la 9 grade. În a doua săptămână, valorile termice diurne vor avea maxime mai ridicate decât cele specifice perioadei, a căror medie se va situa între 13 şi 16 grade. Pe parcursul celor 2 săptămâni, media temperaturilor minime va fi cuprinsă între -3 şi 3 grade, exceptând primele 2 nopţi, care vor avea o medie a minimelor termice în jurul valorii de -5 grade. Vor fi precipitaţii slabe în intervalele 26-27 februarie şi 2-3 martie, dar local posibil şi în unele zile ale intervalului 6 – 10 martie.
 
Răcire în Transilvania
 
Media temperaturilor maxime va creşte de la 3 grade în prima zi, până la 9...10 grade în data de 1 martie. În următoarea zi se va răci cu aproximativ 4 grade, apoi se va încălzi din nou, astfel că în data de 5 martie media maximelor termice va fi de 13 grade. În zilele următoare nu vor mai fi variaţii semnificative. Media temperaturilor minime va fi negativă, dar în creştere treptată, de la -11 grade în prima zi până în jurul a 0 grade în a doua parte a celei de-a doua săptămâni. Trecător vor fi precipitaţii în general slabe cantitativ aproape în fiecare zi, dar mai ales începând din 1 martie.
 
Oscilanţii termice în Moldova
 
În prima săptămână, media temperaturilor maxime va înregistra oscilaţii de la un interval la altul, respectiv o scădere până la 4 grade pe 27 februarie, apoi o creştere în intervalul 28.02-01.03 până la 10...12 grade şi din nou o scădere, spre valori de 5...6 grade, în zilele de 2 şi 3 martie. În a două săptămână, valorile termice diurne vor fi, în general, mai ridicate decât cele specifice perioadei, maximele lor fiind cuprinse, în medie, între 11 şi 14 grade. Pe parcursul celor 2 săptămâni, media temperaturilor minime se va situa între -1 şi 3 grade, exceptând nopţile din 26 februarie şi 3 martie, care vor avea o medie în jur de -3 grade. Vor fi precipitaţii slabe în intervalul 26-27 februarie, dar local şi în unele zilele ale intervalului 1-10 martie
 
Ploi slabe în Oltenia
 
Vremea va deveni normală termic până pe 27 februarie, când media temperaturilor maxime va atinge 7 grade. În intervalul 28.02-01.03 această medie va creşte spre valori de 13...15 grade, dar va scădea în zilele de 2 şi 3 martie la 9 grade. În a doua săptămână, valorile termice diurne vor avea maxime mai ridicate decât cele specifice perioadei, a căror medie se va situa între 13 şi 16 grade. Pe parcursul celor 2 săptămâni, media temperaturilor minime va fi cuprinsă între -3 şi 3 grade, exceptând primele două nopţi, care vor avea o medie a minimelor termice în jurul valorii de -6 grade. Vor fi precipitaţii slabe, locale, în unele zile ale intervalului 1 – 10 martie.
 
Ger în Banat
 
Până în data de 1 martie media temperaturilor maxime va fi în creştere, de la 5 grade în prima zi, până la 13 grade. În data de 2 martie media maximelor termice va scădea cu aproximativ 4 grade, apoi se va încălzi din nou, astfel că în 5 martie aceasta va atinge 16 grade şi va fi mult mai ridicată decât în mod normal la această dată. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de prognoză, nu vor mai fi variaţii termice semnificative. Media temperaturilor minime va urma o evoluţie relativ asemănătoare. Cel mai frig va fi în primele dimineţi, când media minimelor termice se va situa în jurul valorii de -5 grade, iar cel mai cald în ultimele, când media lor va fi de 4 grade. Din data de 1 martie trecător vor fi posibile precipitaţii în general slabe cantitativ, aproape în fiecare zi.
 
Precipitaţii şi în Crişana
 
Vremea se va încălzi până în data de 1 martie, de la o medie a temperaturilor maxime de 5 grade în prima zi, până la 11...12 grade şi de la o medie a temperaturilor minime de -7...-6 grade la început, până la 2 grade. În următoarele două zile, atât media temperaturilor maxime cât şi a temperaturilor minime va scădea cu 3...4 grade. În zilele care vor urma valorile termice vor fi în general în creştere, iar media maximelor va fi între 12 şi 15 grade, iar a minimelor între 0 şi 4 grade. Probabilitatea mai mare de precipitaţii, în general slabe şi trecătoare, va fi în 1-2 martie, precum şi după data de 5 martie.
Vreme schimbătoare şi în Maramureş
Până în data de 5 martie valorile termice vor fi în general în creştere, iar media maximelor va avea variaţii între 4 şi 10 grade şi a minimelor între -7 şi 0 grade. Ulterior, temperaturile nu vor mai avea variaţii importante, media maximelor situându-se în jurul a 12 grade, iar cea a minimelor va fi de 1...2 grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi în creştere după data de 28 februarie. 
 
11 grade pe litoral
 
Media temperaturilor maxime va fi de 5...6 grade până pe 27 februarie, apoi va creşte în intervalul 28.02-01.03 până la 10...11 grade. Va urma o scădere, spre valori de 6...7 grade, în zilele de 2 şi 3 martie. În a două săptămână, valorile termice diurne vor fi, în general, mai ridicate decât cele specifice perioadei, maximele lor fiind cuprinse, în medie, între 10 şi 13 grade. Pe parcursul celor 2 săptămâni, media temperaturilor minime se va situa între 0 şi 5 grade, exceptând nopţile din 26 februarie şi 29 februarie, care vor avea o medie în jur de -2 grade. Vor fi precipitaţii slabe în intervalele 26-27 februarie şi 2-3 martie, dar local şi în unele zilele ale intervalului 4-10 martie.
 
Ninsori la munte
 
Pe parcursul primei săptămâni, media regională a temperaturilor maxime se va încadra între -2 grade şi 3 grade, iar în cea de-a doua săptămână această medie va depăşi norma perioadei, fiind cuprinsă între 2 şi 5 grade. Media temperaturilor minime va fi permanent sub pragul de îngheţ, cu valori de la -7 la -3 grade până pe 3 martie. În săptămâna 4 - 10 martie, tendinţa va fi de uşoară creştere, cu medii ale temperaturilor minime între -5 şi -1 grad. Se vor semnala precipitaţii în general slabe, mai ales ninsori, în intervalele 26-27 februarie şi 1-3 martie, dar local şi în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: