Prognoza meteo: caniculă şi disconfort termic accentuat. Cât de cald se anunţă în luna iulie, unde şi cât va ploua

Prognoza meteo: caniculă şi disconfort termic accentuat. Cât de cald se anunţă în luna iulie, unde şi cât va ploua

Vreme deosebit de caldă FOTO Adevărul

Iulie, luna lui Cuptor, începe în forţă cu temperaturi de foc. Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a emis vineri o avertizare de disconfort termic accentuat, caniculă şi instabilitate atmosferică. Şi pentru următoarele zile, meteorologii anuntă temperaturi ridicate.


Vremea va fi călduroasă, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va putea atinge pragul critic de 80 de unităţi. În prima zi a săptămânii viitoare, instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată în centrul, sudul şi sud-estul ţării când vor mai fi averse, însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi condiţii de căderi de grindină.


“În intervalul 1- 2 iulie vremea va fi călduroasă, pe arii restrânse caniculară în vestul şi în sudul ţării, iar disconfortul termic se va accentua treptat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi, vineri, 1 iulie, local în sud, sud-est şi izolat în celelalte regiuni, iar sâmbătă, 2 iulie, în cea mai mare parte a teritoriului.
Îndeosebi în zonele de deal şi de munte, mai ales în cursul după-amiezelor şi al serilor, vor fi averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină. Începând de duminică, 3 iulie, gradul de instabilitate atmosferică se va accentua şi va cuprinde majoritatea regiunilor”, a anunţat ANM.

Precipitaţii din belşug în Transilvania, în iulie

În iulie 2016, temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei în sud-estul şi local în sudul şi estul ţării. În restul teritoriului vor fi valori termice apropiate de media climatologică, media multianuală a lunii fiind de 20,2 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 15 şi 23 de grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia şi Oltenia, respectiv de până la 24 de grade Celsius.

În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM arată că, în luna iulie, acestea vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuală lunară, conform măsurătorilor, este de 77,8 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Moldova (până la 112 litri/metrul pătrat), Muntenia şi Maramureş (până la 102 litri/metrul pătrat), respectiv în Transilvania şi Oltenia (până la 100 litri/metrul pătrat).


Vă recomandăm şi:

Alertă meteo: fenomenele extreme se extind. Cod galben în sudul ţării de furtuni violente şi grindină

Ce vreme se anunţă la toamnă. Cât de cald va fi în septembrie, când scăpăm de secetă şi în ce regiuni lovesc ploile

Ponturi pe caniculă. De ce sunt interzise cafeaua şi ceaiul la 40 de grade Celsius, ce alimente aduc apă în organism

Cum se anunţă vremea până la sfârşitul verii. Ce regiuni vor fi pârjolite de secetă, unde şi când va ploua cel mai mult

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările