Previziuni pentru recolta din 2015: “Nu stăm bine, dar nici foarte rău. În Bărăgan avem porumb şi floarea-soarelui”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recolta din acest an nu va fi bogată Foto:Arhivă Adevărul
Recolta din acest an nu va fi bogată Foto:Arhivă Adevărul

România se prezintă ca un mozaic în ceea ce priveşte culturile agricole, aproximativ 150.000 de hectare fiind distruse de variaţiile de temperatură zi/noapte. O estimare a recoltei din acest an va fi posibilă abia peste două săptămâni, însă distrugeri masive sunt în fiecare regiune.


Bărăganul a avut de suferit din cauza precipitaţiilor abundente care au creat adevărate lacuri pe câmpurile din Lunca Dunării. Umiditatea excesivă a compromise peste 12.000 de hectare de culturi agricole şi a făcut imposibilă însămânţarea în campania de primăvară.

„Nu putem spune că stăm rău, deşi se putea şi mai bine, însă în mod mod sigur nu o să fim în situaţia de a avea producţii care nu pot să ne asigure necesarul de consum. Toate fermele vegetale care au aplicat tehnologii nu vor avea probleme, însă pentru cei care nu au avut utilaje şi dotări corespunzătoare producţiile nu vor fi în acest an prea îmbucurătoare.

Sunt însă câteva culturi care arată foarte bine, iar unele care încă mai pot recupera. O evaluare a producţiei vegetale se va face la sfârşitul lunii mai, în cel mult două săptămâni, atât pentru culturile însămânţate în toamnă, cât şi pentru cele din primăvară”, a declarat Daniel Botănoiu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, citat de Agerpres.

Peste 12.000 de hectare, compromise

La Călăraşi, după inundaţiile din Lunca Dunării, care au distrus peste 12.000 hectare de culturi agricole, fermierii sunt optimişti. “Avem porumb şi floarea-soarelui suficient, deocamdată merg bine culturile, dar până la recoltat mai e destul. Nu se ştie ce surprize ne mai rezervă vremea”, spune Aurelian Dobre, fermier din comuna Ciocăneşti. Până la această dată, în judeţul Călăraşi, în zonele din Lunca Dunării, unde au fost cele mai mari distrugeri din cauza ploilor, nu s-a putut însămânţa aproape nimic în campania de primăvară.
Nivelul producţiilor este strâns legat şi de ce se va întâmpla în perioada următoare, nu numai din punct de vedere al precipitaţiilor, ci şi de cel al temperaturilor.

Variaţiile de temperatură au influenţă decisivă

Situaţia din acest an este puţin diferită de ceea ce s-a întâmplat în trecut. Variaţiile de temperatură zi/noapte din această primăvară vor avea influenţe mai mari asupra nivelului producţiei decât îngheţul din iarnă. „

Anul acesta nu au fost temperaturi scăzute în iarnă, însă a fost o variaţie de temperatură zi/noapte în primăvară care va influenţa nivelul producţiei, nu planta. Deşi suntem sub media care se distrugea în iarnă şi care era de regulă între 100.000 - 150.000 de hectare, anul acesta nu au dispărut din cauza îngheţului, ci din cauza variaţiilor de temperatură.

Au fost foarte mulţi factori care au influenţat culturile. De exemplu, în iarnă au fost precipitaţii foarte multe pe zonele principale de cultură, iar în alte zone nu au căzut precipitaţii. În Transilvania, poate au avut condiţii mai bune, dar au avut îngheţ, în sud nu a fost îngheţ, dar au fost inundaţii. În Moldova nu au fost nici inundaţii şi nici îngheţ, dar a fost o lipsă de precipitaţii. Este un mozaic cu ceea ce s-a întâmplat cu fiecare cultură în parte”, a adăugat Botănoiu.

„ O vreme foarte caldă brusc influenţează şi duce şi la stafidirea bobului. La ora actuală există şi secetă pedologică, dar nu pe arii extinse, mai mult în Dobrogea şi Moldova, în anumite judeţe”, a mai spus Botănoiu.

Cea mai mare producţie din ultimii 20 de ani

„ Avem multă iarbă verde. Asta e situaţia. În unele zone s-a mai reuşit câte o cultură, însă umiditatea în exces nu ne-a permis prea multe lucrări. Este foarte dificil, avem peste 12.000 de hectare calamitate în tot judeţul”, spun reprezentanţii Direcţiei Agricole Călăraşi.
Anul trecut, în Bărăgan porumbul şi rapiţa au fost vedetele din câmp. Recoltele neaşteptate au umplut silozurile.  La rapiţă, deşi s-a estimat o producţie excepţională, de 4.500 kg/ha, o ploaie torenţială a „furat” recolta din mâna fermierilor. Chiar şi aşa, s-au strâns peste 2.800 kg/ha. Şi porumbul a adus satisfacţii uriaşe, peste 9.400 kg/ha au recoltat agricultorii din Bărăgan, o producţie cum nu s-a mai văzut în ultimii 20 de ani.
 

Vă recomandăm şi:

Fonduri europene 2015. Soluţia pentru a obţine bani mai uşor în agricultură

Formarea de specialişti în agricultură este soluţia propusă de autorităţi pentru reducerea şomajului în Teleorman

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite