Peste o mie de persoane, aşteptate la Noaptea Albă a muzeelor. Ce expoziţii pot fi vizitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călărăşenii sunt aşteptaţi, vineri, 15 mai, la o incursiune în timp. “Noaptea Muzeelor” îşi deschide porţile la ora 18.00. Cei care vor alege să iasă din casă pentru a admira exponatele nu vor regreta. Până la miezul nopţii, Muzeul Dunării de Jos primeşte, gratuit, vizitatorii.



Pentru ei au fost pregătite o serie de surprize. Organizatorii estimează că peste o mie de persoane vor trece pragul Muzeului Dunării de Jos. Călărăşenii vor putea admira expoziţiile din cele trei spaţii ale muzeului după cum urmează:

-La sediul din Strada Progresului nr. 4: “ De la inventarea roţii la nava spaţială”, expoziţie organizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României.
•    “Lumea fluturilor” – expoziţie de fluturi tropicali
Secţia de Arheologie:
•    Expoziţia de bază – “Evoluţia comunităţilor umane la Dunărea de Jos”
•    Concert de muzică tradiţională susţinut de Ansamblul folcloric Bărăganul, Călăraşi
•    Spectacol de dans clasic, susţinut de trupa de dans Addiction, Călăraşi
Secţia de etnografie:
•    Expoziţia de bază – “Gospodăria ţărănească pe Valea Dunării”

Proiecţie de fotografii

“La Muzeul Municipal Călăraşi(în fostul sediu al Primăriei), vizitatorii sunt invitaţi să-şi folosească amintirile pentru a identifica imagini vechi ale unor clădiri care astăzi nu mai sunt, dar şi ale unor persoane pe care noi nu le-am identificat. În cadrul evenimentului vor fi proiectate o parte din fotografiile primite de la diverşi donatori. Cei care ne trec pragul mai pot vizita expoziţia de bază şi expoziţiile temporare: Laurenţiu Niţă – sculptură în lemn şi expoziţia dedicată veteranilor de război călărăşeni”,  a precizat Florin Rădulescu.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa care se află deja la a XI-a ediţie. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai.

3.000 de instituţii din Europa sărbătoresc evenimentul

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional, coordonând desfăşurarea Nopţii Muzeelor în România şi asigurând o promovare amplă şi coerentă a activităţilor organizate de muzeele româneşti, în special prin intermediul site-ului special dedicat, www.noapteamuzeelor.ro, dar şi a unei campanii de promovare la nivel naţional. De asemenea, din 2011 RNMR coordonează şi organizarea circuitului muzeal din Bucureşti, care a fost iniţiat în anul 2008 de către Muzeul Naţional de Artă al României. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul. Mai multe detalii despre Noaptea Europeană a Muzeelor la adresa http://nuitdesmusees.culture.fr.
 

Vă recomandăm şi:

Incursiuni arheologice. Expoziţia de fotografie aeriană "Peisaje la Dunărea de Jos", vernisată la Muzeul Gumelniţa

Două expoziţii excepţionale, vernisate la muzeu, în cinstea Zilei Naţionale

„Comorile României în China”. Două piese arheologice excepţionale de la Muzeul Dunării de Jos iau calea Asiei

Comoară. Cupa rituală de la Gălăţui, piesa de rezistenţă de la Muzeul Dunării de Jos

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite