Incursiuni arheologice. Expoziţia de fotografie aeriană "Peisaje la Dunărea de Jos", vernisată la Muzeul Gumelniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografie aerienă la Dunărea de Jos Foto:Muzeul Gumelniţa
Fotografie aerienă la Dunărea de Jos Foto:Muzeul Gumelniţa

Cele mai frumoase peisaje aeriene la Dunărea de Jos vor fi expuse publicului larg la Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa.

Vineri,13 februarie, la ora 12.00, în sala mare a Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie aeriană ,,Peisaje la Dunărea de Jos”. Evenimentul este organizat de muzeu în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului. Expoziţia face parte din proiectul „Arheopeisajele Europei”(Archaeolandscapes Europe).

7.000 de imagini inedite

Conform organizatorilor, autorii acestui proiect, Carmen Bem şi Irina Oberländer-Târnoveanu(proiect ArcLand), au realizat, în anii 2007 – 2012, 25 de  zboruri de fotografiere aeriană a peisajului dintre Olt la vest, Dunăre la sud, ţărmul Mării Negre, la est şi zona subcarpatică între Ialomiţa şi Prahova la nord, cu unele incursiuni şi dincolo de Munţii Carpaţi, pe traseul autostrăzii Sibiu – Orăştie – Deva.  

A rezultat astfel o arhivă de aproximativ 7.000 de imagini care contribuie la completarea repertoriului arheologic, studierea modificărilor intervenite în peisaj (atât cel cultural, cât şi cel geografic), monitorizarea ameninţărilor patrimoniului şi sprijinirea eforturilor de cercetare şi salvare pe traseele lucrărilor de infrastructură pentru a diminua, pe cât posibil, daunele produse de aceste intervenţii, prin realizarea unor mărturii documentare peste timp. Expoziţia prezintă o mică selecţie din aceste fotografii aeriene.

Vă recomandăm şi:

Două expoziţii excepţionale, vernisate la muzeu, în cinstea Zilei Naţionale

„Comorile României în China”. Două piese arheologice excepţionale de la Muzeul Dunării de Jos iau calea Asiei

Comoară. Cupa rituală de la Gălăţui, piesa de rezistenţă de la Muzeul Dunării de Jos

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite