Fenomenul care ne bulversează. Cum ne afectează Luna plină şi de ce e interzis să luăm decizii pe 27 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna plină care se produce marţi, 27 octombrie, dă la iveală tot ce este mai rău în comportamentul uman. În credinţa populară se crede că evenimentul astronomic este direct răspunzător de crime, sinucideri ori accidente. Se ştie sigur însă, datorită experimentelor realizate de cercetători că luna plină ne bulversează somnul.

Conform astro-urseanu.ro, se produce faza de Lună Plină, când Luna este la 180º  faţă de Soare şi discul este complet iluminat de către acesta. Luna va fi tot timpul nopţii pe cer; va răsări când Soarele va apune, şi va apune când Soarele va răsări. Data de 27 octombrie nu este o seară bună pentru observarea Lunii deoarece este prea strălucitoare şi nu prezintă umbre pe suprafaţă. 

Luna plină apare o dată la 29,5 de zile şi este posibil ca aceasta să apară în faza ei plină chiar şi de două ori pe lună. Doar în februarie se poate întâmpla să nu existe lună plină, conform calculelor astronomilor, dar fenomenul este foarte rar. El va avea loc abia în februarie 2066.

Comportament instinctual

Cercetările întreprinse în perioada de Lună plină au arătat că majoritatea oamenilor tind spre un comportament instinctual, ceea ce afectează drastic puterea decizională, discernământul. Acesta este şi unul din motivele pentru care nu se recomandă să luăm decizii pe Lună plină, deoarece acestea pot fi ori pripite, ori rezultatul influenţei mediului şi a diferitelor persoane cu care interferăm, respectiv a ultimelor evenimente care ne-au impresionat şi încă sunt la « suprafaţă » în subconştientul nostru.

Se dereglează ceasul biologic

Legendele spun că luna plină scoate la iveală tot ce este mai rău în comportamentul uman. Chiar şi în zilele noastre, mulţi oameni cred că luna plină este de vină pentru sinucideri, crime şi accidente rutiere, însă aceste lucruri nu au fost niciodată dovedite. De secole, superstiţiile susţin că fazele lunii ne afectează comportamentul, iar un studiu confirmă, cel puţin parţial, influenţa pe care luna plină o are asupra acestuia. Acesta susţine că între ceasul nostru biologic şi deplasarea lunii există o conexiune.

Bărbaţii suferă mai mult decât femeile

În cadrul unui experiment, cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, au monitorizat somnul mai multe persoane urmărind influenţa fazelor lunii asupra lor. Michael Smith, coordonatorul studiului, a descoperit că participanţii la studiu au dormit cu 25 de minute, în medie, mai puţin atunci când era lună plină sau aproape plină.

Bărbaţii au fost mai afectaţi decât femeile, dormind cu 50 de minute mai puţin decât în mod normal. „Poate fi un avantaj al evoluţiei omului, strămoşii noştri erau probabil mai energici şi mai alerţi atunci când vânau pe timpul unei luni pline” spune Michael Smith, citat de publicaţia britanică „Daily Mail“.

Vă recomandăm şi:

Fenomen spectaculos nemaivăzut de trei decenii: Super Luna şi eclipsa de Lună se produc simultan. Care vor fi efectele asupra organismului uman

Cele mai frumoase imagini cu eclipsa de Lună: cum s-a văzut „Luna roşie“ în lume

Prima zi a primăverii, 20 martie 2015, şi eclipsa de Soare vizibilă în România

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite