Desert în 15 minute. Cum faci plăcintă cu dovleac, un dulce gustos şi sănătos
0Bună în zilele reci de toamnă, la sărbători sau în zilele de răsfăţ culinar, plăcinta de dovleasc este un desert ieftin, uşor şi foarte sănătos. Tradiţionalul dulce se prepară rapid, în 15 minute e de gata de pus în cuptor.
Desertul nesofisticat, deosebit de gustos, se pregăteşte iute, mai ales dacă foile sunt cumpărate. Gela Dumitrache, o gospodină din comuna Unirea, pasionată de gătit, spune că pregăteşte acest dulce savuros în doar 15 minute. De asemenea, plăcinta cu dovleac îndulceşte şi zilele de post şi se găteşte foarte repede, iar ingredientele sunt simple.
“Ştiu că e un desert simplu şi nesofisticat, dacă mai ai şi foi cumpărate, ca mine, într-un sfert de oră ai şi pus plăcinta la cuptor! Dar tocmai pentru asta o iubesc, e simplă şi bună”, spune gospodina ale cărei bunătăţi pot fi descoperite pe blogul culinar cufarulcubucurii.wordpress.com.
Ingrediente:
un pachet de foi de plăcintă
1 kg de dovleac curăţat, poate fi şi mai putin, depinde cât de mult vreţi să umpleţi foile
100 gr. zahăr tos, în funcţie şi de cât de dulce e dovleacul
o linguriţă cu vârf scorţişoară
2 linguri de ulei de floarea soarelui+ pentru uns foile
Mod de preparare:
Se curăţă dovleacul de coajă, se rade şi se pune într-o cratiţă cu două linguri de ulei. Deasupra se presară zahărul şi scorţişoara.
Se aşează cratiţa pe foc moderat şi se căleşte conţinutul până se evaporă apa din dovleac. După ce este gata, se ia cratiţa de pe foc şi se dă la rece. Se pregătesc foile.
Se întind pe o planşetă şi ung cu puţin ulei fiecare foaie. Se lucrează în strat de câte două, după care se întinde strat subţire de dovleac pe toată suprafaţa foii şi se rulează de la un capăt.
Rulourile formate se aşează în tava pregătită cu hârtie de copt. Se unge plăcinta cu ulei pe deasupra şi se dă la cuptor preîncalzit, la 160 de grade, 30/35 de minute.
Se scoate din cuptor când este uşor rumenită, să nu o lăsaţi mult pentru că foile acestea sunt foarte fragile! Poftă bună!
Vă recomandăm şi: