Avertismentul unui medic: „Primul tratament al bolilor cardiovasculare este schimbarea regimului de viaţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii cu suferinţe cardiace trebuie să respecte tratamentul prescris de medic FOTO pixabay
Pacienţii cu suferinţe cardiace trebuie să respecte tratamentul prescris de medic FOTO pixabay

Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare, care nu respectă tratamenentul prescris de specialist, riscă să păţească ce-i mai grav: moarte subită, infarct de miocard, AVC, avertizează unul dintre cei mai cunoscuţi medici de familie din România.

Pentru ca acesta să aibă efectul scontat, să prevină dramele, pacienţii trebuie să ia pastile zilnic, respectând dozele indicate de medic, dar şi să adopte un regim de viaţă sănătos. Dr. Otilia Ţigănaş, medic de familie, scrie pe blogul său, cu umor, pe înţelesul tuturor cum stau lucrurile, comparând tratamentul cardiovascular cu o salată boeuf.

Tratamentul bolilor de inimă şi al "tensiunii" 

„Ceea ce vă ofer eu, este un „abecedar” inventat de mine. Cât să vă dezmeticiţi niţel pe subiect. Nicidecum nu-i un curs  ştiinţific! Comparaţiile, exemplele, glumele, desigur îmi aparţin. Citat „biblic”: primul tratament al bolilor cardiovasculare este schimbarea regimului de viaţă!”, scrie doctoriţa.

Aceasta mai explică şi că edicamentele – fără un regim de viaţă corect – sunt aproape inutile. 

„Despre asta va fi o postare separată. Azi vorbim despre tratamentul medicamentos, dacă deja ţi-a fost prescris.  În ansamblul său, pentru eficienţă, tratamentul medicamentos cardiovascular e ca o salată boeuf cu mai multe medicamente atent dozate. Nu o succesiune de “calmante”. Or o salată boeuf nu-i deloc tot aia cu doi morcovi şi un castravete murat aşezate în farfurie! Nu?”, spune dr Ţigănaş.

Tratamenul e bun doar cu tabletele luate zilnic, fără pauză

Doctoriţa avertizează că tratamentul medicamentos cardiovascular este mai ales preventiv. El amână sau evită marile drame: moartea subită, infarctul de miocard, edemul pulmonar acut, accidentul vascular cerebral. 

„Nu-i „Rudotel/ ca să ai o zi model, nici Algocalmin să-ţi treacă “toate durerile”, Colebil să poţi înfuleca cârnaţi fripţi şi nici whisky să te facă vesel şi sexos.... Respectând doza şi medicamentele şi ritmicitatea, creşti şansa de viaţă şi calitatea ei. Nu ajungi să gâfâi la fiecare pas, să te sufoci când urci trei trepte, să intri pe dializă cronică etc. Fraza aceea - Scrieţi-mi numai boabe de inimă, fiindcă de colesterol nu mai iau (că-i bun!) iar de tensiune mai am câteva - este greşită”, explică dr. Ţigănaş. 

"Salata boeuf e gustoasă doar dacă bagi toate ingredientele!"

„Medicamentele, fiecare în parte, au mai multe roluri concomitente. Nu le poţi defalca: inimă- apă- colesterol. Este mult mai complex de atâta! A nu respecta schema totală decisă de medic, e ca şi cum ai bea ulei, apoi ai băga în gură o linguriţă de muştar, zicând că-i maioneză. Cum ziceam, nu poţi defalca produsele în: de inimă, de colesterol, de apă, fiindcă ele acţionează corect doar împreună. Zilnic, constant, atent dozat de medicul vostru...”, mai afirmă medicul.

Dr. Otilia Ţigănaş este medic de familie în Arad, şi cunoscut prozator, iar pe blogul său, otiliatiganas.ro, prezintă cu umor diverse situaţii medicale învăţându-i pe oameni cum să acţioneze în situaţii de urgenţă.

Vă mai recomandăm şi:

Copilul genial care a găsit fericirea în cifre. David Ghibu: „Matematica este modul meu de relaxare“

Topul oraşelor de evitat din România, cu cel mai dezavantajos cost al vieţii şi perspective foarte mici în a găsi un loc de muncă bun

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite