Aprovizionarea de Paşte. Ce trebuie să ştim când cumpărăm brânză, ouă şi miel

Aprovizionarea de Paşte. Ce trebuie să ştim când cumpărăm brânză, ouă şi miel

Carnea de miel trebuie comercializată în condiţii de maximă siguranţă Foto:Adevărul

Pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale şi pentru ca piaţa de desfacere să fie asigurată cu produse alimentare sănătoase, care să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) Călăraşi trimite pe teren în fiecare zi echipe de control.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale şi pentru ca piaţa de desfacere să fie asigurată cu produse alimentare sănătoase, care să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) Călăraşi trimite pe teren în fiecare zi echipe de control. Raziile se vor intensifica în următoarele zile şi vor urmări modul în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle, dar şi alte produse sau alimente de origine animală.

La nivelul DSVSA, la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi la circumscripţiile sanitare veterinare zonale, în perioada 5-20 aprilie,  va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

Doar 4 firme, autorizate pentru tăiere

Pentru siguranţa clienţilor, DSVSA a anunţat că în acest an, mieii se vor sacrifica numai în unităţi de abatorizare autorizate - sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare şi publicate pe site-ul ANSVSA. Este vorba despre 4 societăţi din judeţul Călăraşi: SC Maria Trading SRL – comuna Dragalina, SC Agrofam Holding SRL – comuna Borcea, SC Aldis SRL – municipiul Călăraşi şi II Iordache Cezar – comuna Jegălia.
„În anul 2014 nu se acordă derogări pentru sacrificarea mieilor în abatoare autorizate pentru sacrificarea altor specii şi nici în puncte de tăiere organizate de primării”,  a anunţat DSVSA Călăraşi.
 

Cum deosebeşti mielul de câine

De asemena, vor fi admise la sacrificare numai animale sănătoase, crescute în gospodării, ferme. Carcasele de miel vor fi comercializate cu respectarea normelor sanitare veterinare de marcare : ştampila ovală inscripţionată ROMANIA / RO, număr de autorizare al abatorului, CE / EC şi o ştampilă rotundă inscripţionată TO aplicate pe fiecare semicarcasă şi documente legale care atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar.
“În vederea prevenirii substituirii cărnii de miel cu cea de câine, precizăm că ovinele dispun de  incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, dentiţia incisivă  lipsind, iar membrele anterioare şi posterioare se termină în copite biongulate. Mielul sacrificat trebuie să aibă capul ataşat de carcasă, precum şi porţiunea terminală a unui membru”, spun medicii veterinari.
 

Ouăle nu se vând fără indici de standard

Depozitarea şi comercializarea ouălor este interzisa în spaţii improvizate. Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4 până la 14 grade C.
Este admisa comercializarea ouălor care provin doar din centre de ambalare ouă autorizate sanitar veterinar, marcate conform normelor legale în vigoare :
- ţara de provenienţă, codul unităţii producătoare, data de valabilitatei(ziua, luna şi anul), indici de standard de comercializare şi cifra sistemului de creştere, care se aplică pe fiecare ou (ecologic 0, la sol 2, în baterii 3 ) .
Producătorii particulari din pieţele agroalimentare trebuie să deţină certificat de vânzare directă emis de DSVSA Călăraşi şi pot expune la vânzare ouăle numai dupa efectuarea examenului ovoscopic de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor . Este interzisa comercializarea ouălor cu coaja crapată sau lovită.
 

Laptele crud şi criteriile de calitate

Comercializarea laptelui şi brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA Călăraşi.
Laptele crud destinat vânzărilor directe trebuie să îndeplinească criteriile de calitate privind numărul total de germeni (maxim 100.000/ml) şi de celule somatice (400.000/ml) şi să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise omului, iar cei care comercializează lapte crud în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate - care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de medicii veterinari din localitatea de origine, precum şi un buletin de analiză care să garanteze conformitatea produsului.

De asemenea, vânzarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţe se poate face doar în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară eliberate de Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Paşte ieftin în casele oamenilor de lângă mânăstirile din Dolj

Se deschide Târgul de Paşte la Bârlad

Start la maratonul târgurilor de Paşte

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările