Şcoli şi grădiniţe modernizate. Regio finanţează îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Muşat(centru), directorul Agenţiei de dezvoltare Sud Muntenia FOTO ADR Sud Muntenia
Liviu Muşat(centru), directorul Agenţiei de dezvoltare Sud Muntenia FOTO ADR Sud Muntenia

Primarii localităţilor Fundulea, Dragoş-Vodă şi Modelu au semnat marţi, 23 iulie, la sediul ADR Sud Muntenia, contractele de finanţare pentru proiecte de investiţii privind îmbunătăţirea infrastracturii educaţionale în judeţul Călăraşi.

Aplicaţia „Reabilitarea termică a Şcolii Gimnaziale Tudor Vladimirescu, Călăraşi”, iniţiată de administraţia municipală călărăşeană, este finanţată din Regio (Programul Operaţional Regional 2014-2020). Astfel, Primăria Municipiului Călăraşi, beneficiază de finanţare nerambursabilă pentru creşterea eficienţei energetice a infrastructurii serviciilor de educaţie. În acest sens, vor fi finanţate lucrări ce vor conduce la reducerea costurilor pentru încălzire şi apă caldă, diminuându-se totodată emisiile poluante generate de producerea, transportul şi consumul de energie. De asemenea, îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie reprezentate de Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” va avea ca efect optimizarea condiţiilor de confort termic în care elevii şi cadrele didactice îşi vor desfăşura activitatea educativă.

Pentru această iniţiativă, investiţiile au o valoare totală de 4.445.388,00 lei din care peste 3,7 milioane de lei provin din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), aproape 580 de mii de lei reprezintă contribuţia de la bugetul de stat, iar aproximativ 89 de mii de lei constituie cofinanţarea beneficiarului. Proiectul are o perioadă de implementare de 58 de luni (08. 07. 2017 – 30. 04. 2022).

Construirea şi dotarea grădiniţelor

Cererile de finanţare depuse de administraţiile locale din oraşul Fundulea, precum şi din comunele Dragoş-Vodă şi Modelu sunt finanţate de asemenea din Regio, în cadrul Axei prioritare 10. Proiectul „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale prin realizare şi echipare grădiniţă cu program prelungit în oraşul Fundulea, judeţul Călăraşi” depus de Primăria Oraşului Fundulea, beneficiarul finanţării nerambursabile, are în vedere asigurarea unui proces educaţional la standarde europene. Pentru atingerea acestui obiectiv vor fi realizate lucrări de construcţie şi dotări aferente unui proces educativ de calitate în cadrul Grădiniţei cu Program Prelungit Nr.2 Fundulea.

Investiţiile preconizate au o valoare totală de 4.705.497, 18 lei. Din aceştia, peste 2,4 milioane de lei provin din FEDR, peste 370 de mii de lei sunt alocate din bugetul de stat, în timp ce cofinanţarea beneficiarului este de peste 57 de mii de lei. Durata de implementare a proiectului este de 42 de luni, 1 martie 2018 – 31 august 2021.

Prin proiectul „Construire grădiniţă cu trei săli de grupă, sat Dragoş Vodă, comuna Dragoş Vodă, judeţul Călăraşi”, administraţia comunei beneficiază de finanţare nerambursabilă pentru a crea o infrastructură destinată educaţiei timpurii prin care să asigure un proces educaţional desfăşurat la standarde înalte de calitate şi o creştere a participării populaţiei preşcolare la procesul educaţional. Demersul contribuie totodată la atingerea obiectivelor privind egalitatea de şanse, dat fiind segmentul de populaţie care se află în risc de sărăcie şi de excluziune socială. În acest sens, preşcolarii, personalul didactic şi auxiliar vor beneficia de spaţii amenajate corespunzător şi de materiale educative moderne, adecvate procesului instructiv-educativ.

Astfel, sunt avute în vedere investiţii a căror valoare totală este de 3.461.489,50 lei. Din aceştia, peste 1,8 milioane de lei constituie contribuţia din FEDR, aproximativ 279 de mii de lei reprezintă alocarea din bugetul de stat, cofinanţarea eligibilă a beneficiarului fiind de aproape 43 de mii de lei. Perioada de implementare a proiectului este de 56 de luni, 3 noiembrie 2017 – 30 iunie 2022.

Şcoală reabilitate

Nu în ultimul rând, Primăria Comunei Modelu şi-a propus să îmbunătăţească condiţiile educaţionale din Şcoala Gimnazială Nr.2, în vederea creşterii performanţelor şcolare ale elevilor şi a reducerii abandonului şcolar. În acest sens vor fi realizate lucrări de reabilitare şi de dotare a şapte săli de clasă şi a trei laboratoare, precum şi de extindere a sălii de sport, astfel încât elevii să beneficieze de o educaţie atractivă şi de calitate. Toate aceste investiţii vor conduce la scăderea ratei de repetenţie şi de părăsire timpurie a şcolii. Beneficiind de o educaţie de calitate, elevii se vor putea ulterior integra pe piaţa muncii, contribuind astfel la diminuarea indicelui zonal de sărăcie.

Având o perioadă de implementare de 70 de luni, începând cu 22 martie 2016, proiectul include investiţii a căror  valoare totală se ridică la 10.120.211,04 lei. Din aceştia, peste 8,6 milioane de lei constituie contribuţia din FEDR, peste 1,3 milioane de lei reprezintă alocarea din bugetul de stat, peste 200 de mii de lei fiind cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite