Vinul de Buzău va curge din belşug. Viticultorii au motive să spere la o recoltă bună de struguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Marin, directorul Staţiunii Pietroasa
Sorin Marin, directorul Staţiunii Pietroasa

Seceta cumplită din acest an, care a produs deja serioase pagube în agricultură, poate avea şi efecte benefice. Dacă în urmă cu o săptămână viticultorii aveau emoţii, pot răsufla uşuraţi acum, pentru că ploile din ultima perioadă le-au spulberat temerile că vor avea producţie slabă de vin în această toamnă. Ei spun că boabele de struguri, care erau mai puţin dezvoltate dar bogate în zahăr, au primit destulă apă cât să le salveze investiţiile.

După un an 2014 dezastruos, când viticultorii din podgoria Dealul Mare, aflată în judeţele Prahova şi Buzău, au înregistrat pierderi mari din cauza manei şi făinării, 2015 oferă deja semnele unui an mai mult decât satisfăcător.

La Breaza, localitate de la poalele dealului Istriţa, zona de origine a celei mai aromate tămâioase româneşti, viticultorii sunt optimişti cu câteva săptămâni înainte de începerea culesului. 

Aici a plouat abundent la jumătatea lunii august, depăşind 50 de litri pe metrul pătrat în trei zile. ”Faţă de producţia din 2014, când trei sferturi din culturi au fost afectate, anul acesta sperăm să recuperăm pierderile de atunci. Dacă în următoarele trei săptămâni nu va fi grindină, iar condiţiile meteo vor fi cele anunţate, adică vreme caldă, cu soare, atunci ciorchinii vor fi şi mari şi gustoşi”, a declarat Aurel Lupu, viticultor din Breaza.

Recoltă bună de struguri este prognozată şi de specialiştii Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasa, unde se produc atât struguri de masă cât şi soiuri pentru vinuri aromate, precum ”Tămâioasa de Pietroasele”.

Viticultorii de aici spun că este prematur să dea verdicte asupra calităţii şi cantităţii vinurilor, pentru că strugurii încă mai au timp să acumuleze zahăr, dacă vremea va fi prielnică. ”Ploaia a ajutat cumva dar era mult mai bine dacă era mai înainte cu o săptămână, chiar două. Deja în perioada acesta, viţa de vie, mai ales cea tânără, a cam rămas fără apă şi apare un fenomen invers când planta îşi extrage seva din bob. Producţia va fi oricum mai bună decât cea de anul trecut, cel puţin la noi, la Pietroasele. În 2014, noi am avut opt tone la hectar, dublu faţă de media pe ţară. În acest moment, categoric spun că producţia va fi superioară celei de anul trecut, atât cantitativ, cât şi calitativ”, a declarat Sorin Marin, directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasa.

Specialiştii în horticultură spun că viţa de vie este o plantă pe care seceta o ajută într-o mare măsură. Prin expunerea îndelungată la soare, fructele devin mai concentrate în zahăr şi arome însă pot apărea şi riscuri din cauza carenţei de apă. ”Viţa de vie este o plantă rezistentă la secetă, însă şi rezistenţa aceasta are nişte limite. Seceta prelungită a făcut să scadă mult volumul boabei. Dar, de regulă, când vin ploile, trebuie aplicate şi tratamente rapide, pentru că pot apărea şi alte probleme. Boaba a fost strânsă şi există riscul să se spargă, apoi să apară diferite mucegaiuri”, spune Costel Vânătoru, specialist în horticultură.

Despre preţul vinului pe care îl vor produce anul acesta, vinificatorii buzoieni spun că deocamdată nu au motive pentru ajustări, aşa cum se anunţă la cerealele sau legumele puternic afectată de secetă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite