VIDEO Mănăstirea Răteşti, primul complex monahal ce va fi reabilitat cu bani de la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau arhiepiscop

Trei milioane de euro, proveniţi din fonduri europene, vor ajunge în următorii doi ani la Buzău pentru restaurarea, consolidarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic a complexului arhitectural medieval al Mănăstirii Răteşti, monument istoric de la sfârşitul sec XVI. Este una dintre cele mai cunoscute asezări monahale ortodoxe din ţară, unde slujesc aproape 60 de maici.

Contractul de împrumut a fost semnat de către Ministerul Dezvoltării Regionale, reprezentantul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminiţa Mihailov şi stareţa Mănăstirii Răteşti, maica Gherasia. Valoarea totală a proiectului este de aproape patru milioane de euro din care, contribuţia Mănăstirii Răteşti în cuantum de doi la sută, va fi suportată de Consiliul Judeţean Buzău.

„Mănăstirea Răteşti va fi reabilitată în perioada ce va urma, printr-un proiect european la care se lucrează de mai bine de trei ani. S-a ivit această oportunitatea ca aproape toate cheltuielile să fie suportate din bani europeni, 98 %, urmând ca beneficiarul să suporte 2%. Cum mănăstirea Răteşti nu mai are obştea de altă dată nu am fi putut aduce aceşti bani fără bunăvoinţa preşedintelui Consiliului Judeţean şi a instituţiei pe care o conduce care au decis să suporte această sumă de 2%”, a declarat Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

Banii vor fi utilizaţi atât pentru biserică, clopotniţă şi chiliile maicilor, cât şi pentru lucrări de accesibilitate în zonă.

„Pe lângă restaurarea ansamblului arhitectonic, respectiv mănăstirea şi casele din jur, se vor investi bani şi în lucrări de accesibilitate. Se va avea în vedere asigurarea unor condiţii bune pentru turişti constând în locuri de parcare, centre de informare turistice cu o logistică modernă. Proiectul va avea o durată de 20 de luni dar dacă vom avea probleme pe timpul iernii avem posibilitatea să prelungim dar nu mai târziu de decembrie 2015. Considerăm că este un proiect foarte important şi sperăm să se lucreze într-un parteneriat şi cu Consiliul Judeţean pentru că sumele puse la dispoziţie de Uniunea Europeană sunt limitate ”, a declarat Luminiţa Mihailov, şefa Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est.

La sfârşitul secolului al XVI-lea, actuala aşezare monahală de la Răteşti, ctitorie a boierului Dragomir şi a soţiei sale, era doar un schit de călugări, având o biserică mică de lemn, închinată Sfintei Treimi. Prima menţionare a Schitului din Răteşti se păstrează din data de 6 mai 1634, când acesta este amintit într-un act de danie al monahului Sofronie de Gomeşti. Aşezarea monahală apare menţionată ca „schit” până în1868. Potrivit documentelor, în anul 1752, locaşul monahal din Răteşti a fost părăsit, fie din pricina unor greutăţi ale vremii, fie din pricina lipsei de monahi. În anul 1760, schitul este reînfiinţat, ca urmare a donaţiei făcute de  2 boieri, de acesta dată, schitul primind o obşte de maici.

Citiţi şi:

Autorităţile judeţului ajută Arhiepiscopia cu bani pentru reabilitarea unei clădiri cu acces interzis publicului

Limuzina sfinţită a Arhiepiscopiei Buzău, cumpărată de un afacerist din Bucureşti

Mănăstirea Ciolanu, principalul loc de pelerinaj al buzoienilor în perioada marilor sărbători

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite