VIDEO Informaticianul care a dat lovitura cu fructele de pădure. Cum a abandonat un proiect imobiliar ca să cultive o specie rară de mure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Tudor vinde fructe de pădure
Marian Tudor vinde fructe de pădure

În urmă cu câţiva ani, Marian Tudor a cumpărat o bucată de teren în comuna buzoiană Verneşti, hotărât atunci să înceapă o afacere imobiliară. Astăzi, însă, informaticianul deţine cea mai mare plantaţie de fructe de pădure din judeţ. Murele produse de el provin dintr-un soi american şi sunt de două ori mai mari decât cele sălbatice de la noi.

Plantaţia de fructe de pădure aflată la 10 kilometri de Buzău, în comuna Verneşti, se întinde pe aproximativ trei hectare. 

Mai mult de jumătate din teren este cultivat cu butaşi de muri Navaho, un soi care oferă o producţie de peste 15 kilograme de fructe pe plantă. 

Murele cât nucile de mari sunt culese cu atenţie direct în caserole. ”Au cu totul au gust, au altă aromă, mie de aia mi-a plăcut Navaho pentru că este dulce, mai aromat decât alte soiuri şi în genere se caută fructele aromate”, declară fermierul buzoian.

Proprietarul fermei este un informatician transformat din întâmplare într-un fermier pasionat de fructele de pădure. Începutul a fost greu, mai ales că în momentul în care a pornit la drum a investit serios. 

buzau

Fiecare fir de mur cumpărat din Olanda l-a costat 2 euro, iar în final a plătit o mică avere. A riscat şi a câştigat, însă nu oricum, ci după ani de muncă şi sacrificii. De atunci au trecut opt ani, iar profitul a venit după 5 ani de investiţii şi muncă.

”Eu nu am fost un fan al agriculturii dar în timp îţi vine mintea la cap şi te ocupi şi de lucrurile acestea. Ne-am apucat într-o vineri şi sâmbătă şi am plantat 5.700 de fire dar la modul acesta mai novice, cu cazmaua, cu băieţi din sat şi până la urmă le-am pus ”, spune Marian Tudor.
Imagine indisponibilă

Cultivatorul produce aproximativ zece tone de mure şi zmeură anual, iar întreaga cantitate o vinde clienţilor din toată ţara, prin comenzi online. Acum se gândeşte să îşi diversifice oferta. Pentru asta a început să cultive o plantă obţinută din încrucişarea murelor cu zmeura. Acest fruct are şi un nume: tayberry.

De partea comercială a afacerii se ocupă soţia fermierului. ”Le iau pe fiecare şi le cântăresc, mă uit dacă sunt de calitate, foarte dulci ca să placă clientului. Mă duc şi aproape că opresc omul, îl rog să guste, oamenii ştiu că murele sunt acre dar după ce gustă de la mine se opresc şi cumpără”, spune Daniela Tudor.

buzau

Buzoianul şi-a promovat afacerea doar prin reţelele de socializare. Aşa cum era de aşteptat, clienţii nu au întârziat să apară. Cei care vin să cumpere fructe de pădure direct de la producător au parte şi de un tur al plantaţiei.

”De la Braşov am venit, unde vindem pe la pieţe, pe unde putem. Toată lumea vrea mai ieftin, vrea marfă bună dar sunt mulţumiţi. Şi eu sunt mulţumit şi iată co sunt atâţia ani de când vin aici să iau marfă”, spune un client din Săcele, judeţul Braşov.

Imagine indisponibilă

Proprietarul plantaţiei intenţionează să înfiinţeze la anul şi o cultură de aronia, o plantă care are un fruct extrem de bogat în nutrienţi, antioxidanţi şi vitamine. Un singur arbust poate produce 4-5 kilograme de fructe poate fi de câteva ori mai scump decât un kilogram de mure sau zmeură.

Buzoianul vrea să-şi extindă afacerea cu fonduri europene şi să ridice un depozit de frig, astfel încât să aibă fructe delicioase şi sănătoare tot timpul anului, dar şi o fabrică de sucuri naturale.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite