VIDEO Peste 20 de buzoieni au protestat faţă de exploatarea gazelor de şist, la poarta Crângului

VIDEO Peste 20 de buzoieni au protestat faţă de exploatarea gazelor de şist, la poarta Crângului

Protestul buzoienilor a avut loc la poarta Crângului

Vremea mohorâtă a dat peste cap planurile organizatorilor din Buzău ai protestului faţă de exploatarea gazelor de şist. Astfel că, la acţiunea programată pe platoul de la poarta Parcului Crâng s-au prezentat aproximativ 25 de buzoieni, de patru, cinci ori mai puţini decât aşteptau iniţiatorii.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Alături de activiştii care au iniţiat protestul, la Buzău s-au aflat şi câţiva buzoieni care au aflat de acţiune de pe reţelele de socializare. 

”Am ieşit cu aceşti oameni ca să atragem un semnal de alarmă că ne aşteaptă vremuri grele, dacă se extrag gaze de şist. Oamenii nu vor mai avea apă de băut, pământul va deveni toxic şi cine mai ştie ce alte nenorociri mai apar. Nu este exclus ca şi aceste cutremure din aceste zile să fie tot din cauza acestor gaze de şist”, ne-a spus o femeie, prezentă la protest.
 
Acţiunea a durat o oră, timp în care organizatorii protestului au împărţit trecătorilor pliante cu mesaje de avertizare asupra pericolelor generate de exploatarea gazelor de şist. 
 
Vremea mohorâtă a făcut însă ca intrarea în parcul Crâng, locul de desfăşurarea a campaniei, să nu fie tranzitată de foarte mulţi buzoieni, aşa cum se întâmplă de obicei în duminicile însorite. 

”Locul acesta a fost ales pentru că duminica e zonă de promenadă. Din păcate, vremea nu a ţinut cu noi pentru că am fi vrut ca mesajul nostru să ajungă la mult mai mulţi oameni”, ne-a declarat Iuliana Giurgiu, organizator al protestului în municipiul Buzău.
 
Duminică au avut loc simultan în peste 60 de localităţi din România şi în mai multe oraşe din străinătate, mitinguri şi marşuri împotriva „fracking-ului”. 

Protestatarii cer interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şist, anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de şist şi respectarea voinţei comunităţilor locale şi transparentizarea procesului decizional.
 
Aproape 100 de ONG-uri şi grupuri informale au participat la organizarea Zilei Naţionale de Luptă împotriva Fracturării Hidraulice, printre care 70 de ONG-uri grupate în Coaliţia pentru Mediu, Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti, Asociaţia România Fără Ei, Comunitatea Uniţi Salvăm, Academia Civică Bihor, Asociaţia România Vie, Asociaţia Femeilor Universitare, Asociaţia Cetăţenilor Abuzaţi din România, DobroGeea, Mişcarea Naţională de Rezistenţa, Centrul de Intervenţie Civică, precum şi primari şi preoţi din zonele afectate de lucrările privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: