Veşti proaste pentru buzoieni: Ne aşteaptă o iarnă groaznică, preţul căldurii va creşte iar costurile la întreţinere se vor dubla!

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari cred că la iarnă întreţinerea se va dubla, dacă statul opreşte subvenţionarea energiei termice.Vestea sistării subvenţiei la plata gigacaloriei, de către stat, recent vehiculată de ministrul economiei, îi sperie pe reprezentanţii asociaţiilor de proprietari care cred că 80 la sută din populaţie va fi în incapacitate de plată.

Citiţi şi:

Este oficial. Facturile la încălzire şi apă caldă se vor dubla

Preţul gigacaloriei explodează la Braşov, o mie de familii cer debranşarea

Potrivit reprezentanţilor Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Buzău, sistarea subvenţiei la energia termică va dubla preţul întreţinerii. „Ne sperie foarte tare această prespectivă întrucât şi-aşa Buzăul avea gigacaloria scumpă, de 185 de lei, atât cât era facturată populaţiei. Preţul de producţie a gigacaloriei este de 385 de lei şi există riscul ca toată suma să fie plătită de populaţie", ne-a declarat Ion Barbu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari.


Pentru un apartament cu trei camere, branşat la sistemul centralizat de termoficare, consumul lunar se ridică la aproximativ 1,5 gigacalorii. În cazul tăierii subvenţiei, la iarnă, preţul întreţinerii ar urma să crească de la 350 de lei, atât cât este în prezent, la 800 de lei, în cazul în care statul va sista subvenţia la energia termică.


„Tăierea subvenţiei, cumulată cu reducerea salariilor şi pensiilor, ar putea conduce la un dezastru pentru asociaţiile de proprietari, pentru că multă lume nu va mai fi în stare să plătească. O să asistăm la cereri mari de debranşare, la executări judecătoreşti de evacuare din apartamente", ne-a declarat Constantin Ionescu, membru al Uniunii Asociaţiilor de Proprietari.


Primăria are şi un scenariu optimist

Autorităţile locale din municipiul Buzău au în vedere două scenarii, care depind de situaţia financiară în care se va afla municipalitatea în perioada următoare. Varianta pesimistă presupune sistarea atât a subvenţiei de la guvern, cât şi a celei locale.

„La Buzău, preţul real al gigacaloriei este de 420 de lei, fiindcă include producţia, transportul şi TVA-ul. Statul plăteşte 109 lei iar autoritatea locală 130 de lei. E prematur să luăm o decizie însă dacă vor fi tăiate ambele subvenţii, atunci întreţinerea va creşte cu 140 la sută”, ne-a declarat primarul Constantin Boşcodeală.

Cealaltă variantă, cea mai probabilă, presupune păstrarea subvenţiei locale, măsură ce ar conduce la mărirea doar cu 58 la sută a întreţinerii.


Şi la Râmnicu Sărat, cele aproape 800 de familii care se încălzesc cu agent termic produs în centralele de cartier vor plăti întreţineri mai mari cu cel puţin 50 la sută. „Nu pot face previziuni însă popt spune doar că în prezent populaţia plăteşte 107 lei pe gigacalorie şi preţul de producţie este de 300 de lei, din care autoritatea locală suportă 90 de lei", ne-a declarat Ştefan Ionescu, director Acvaterm Râmnicu Sărat.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: