Tradiţia olăritului, reînviată la Buzău. Unde a fost deschisă prima şcoală de olărit din judeţ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Aluniş Art Center
Sursa Aluniş Art Center

Membrii Aluniş Art Center, iniţiatorii proiectului menit să reînvie tradiţia olăritului, au făcut deja primele schiţe ale obiectelor ce vor fi meşterite de primii cursanţi.

Şcoala va funcţiona într-o casă veche de la Colţi care este în curs de amenajare. Renovările necesare sunt ample, de consolidare, renovare şi extindere. 

Şcoala de olărit, unul dintre proiectele importante ale Centrului, înseamnă în primul rând revitalizarea meşteşugului prin documentarea şi recreerea unei linii identitare a patrimoniului cultural local în ceea ce priveşte ceramica,  

crearea unui viitor sustenabil pentru ceramica buzoiană prin introducerea sa în circuitul comercial, organizarea de tabere, ateliere, cursuri de calificare şi expoziţii.

Mai sunt vizate sprijinirea comunităţii locale prin crearea a trei locuri de muncă locale şi construirea casei de rezidenţă a Şcolii de olărit în Colţi care va funcţiona ca rezidenţă şi spaţiu de lucru pentru artişti dar şi loc de desfăşurare a taberelor, atelierelor şi sesiuni de terapie prin artă. 

Casa Olarului este gândită ca o atracţie turistică în sine care va atrage vizitatori numeroşi în zonă şi va crea condiţiile propice dezvoltării şi altor business-uri locale.

Până la terminarea casei de rezidenţă a şcolii, proces în care oricine este invitat prin donaţii, sponsorizări, servicii de distribuţie, promovare, materiale de construcţii, voluntariat, Şcoala de olărit va funcţiona temporar, începând cu 1 octombrie 2021, în spaţiul Centrului de Artă Aluniş.

Centrul de Artă Aluniş este o asociaţie neguvernamentală nonprofit care are drept obiectiv revitalizarea tradiţiilor locale şi promovarea unui turism responsabil în Munţii Buzăului. Un loc foarte important în activitatea centrului îl au susţinerea iniţiativelor în rândul comunităţii locale de sex feminin şi protecţia cadrului natural în care îşi desfăşoară activitatea. 

Centrul îşi desfăşoară activitatea în fosta şcoală abandonată a satului Aluniş transformată acum în centru de creaţie multidisciplinar în care au loc evenimente de artă şi cultură: expoziţii de pictură şi sculptură, concerte de muzică tradiţională românescă, muzică arhaică şi clasică, ateliere şi tabere, toate beneficiind locuitorii, artiştii, artizanii şi producătorii locali. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Trupul fără suflare al unei femei, descoperit într-un BMW parcat pe o stradă lăturalnică. Avea trei copii 

Cine este medicul găsit mort într-un spital privat din Constanţa. Anchetatorii iau în calcul sinuciderea

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite