Tomatele din străinătate au invadat din nou pieţele, după ce primele roşii româneşti aproape s-au epuizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Disperarea de a prinde subvenţia oferită de stat i-a făcut pe mulţi legumicultori care produc tomate în sere şi solarii să valorifice primele recolte până pe 15 iunie, termenul impus de stat.

Condiţia impusă de stat pentru a oferi cei 3.000 de euro pentru fiecare 1.000 de metri cultivaţi în spaţii protejate era ca marfa, două tone de tomate la mia de metri pătraţi, să ajungă pe piaţă în extrasezon.

La Buzău, sute de fermieri au accesat programul de sprijin pentru tomate, care impunea printre altele ca valorificarea recoltei să fie timpurie. 

Sunt zece zile de când s-a încheiat perioada de valorificare a producţiei minime, astfel că în sere şi solarii nu prea se mai găsesc roşii, spun fermierii din Buzău. 

Unii chiar ar fi forţat coacerea prin cârnire, adică prin ruperea vârfurilor de creştere ale plantelor, sau chiar prin folosirea unor substanţe. 

”Cei mai mulţi legumicultori din Movila Banului au plantat deja rândul doi de tomate, care se vor coace în a doua jumătate a lunii august”, spune Romică Moise, primar în Movila Banului, zonă legumicolă din judeţul Buzău.

Cum prima recoltă de tomate de câmp va apărea în pieţe la sfârşitul lunii iulie, spun fermierii, este limpede că, timp de aproximativ o lună, în pieţe tomatele din import vor fi în cantităţi mari şi mai ieftine.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite