Psiholog: „Războiul ne afectează pe toţi. Păstrează-ţi sănătatea mintală făcând lucruri pozitive“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA-EFE
Foto EPA-EFE

Aveţi o stare de apatie, lipsă de randament în activitatea de zi cu zi sau chiar insomnii? Ar putea fi efectul în plan psihic al războiului care produce drame de nedescris la doar câteva sute de kilometri distanţă de noi. Veştile negative care curg în rafală, imaginile cu impact puternic asupra creierului sunt stimuli care pot amplifica anxietatea, avertizează un reputat medic psihiatru din Buzău.

Buzoianca Violeta Petrescu este unul dintre cei care au constatat în ultimele zile că viaţa le este puternic zdruncinată de războiul care face ravagii dincolo de hotarele ţării noastre. Femeia, care se apropie de 70 de ani, mărturiseşte că se simte din ce în ce mai neputincioasă şi golită de speranţă.  

  

”Nici noaptea nu pot să mă odihnesc din cauza asta. E o stare de încordare permanentă care sigur că e alimentată de veştile din Ucraina. Noi până în zori pierdem vremea, nădăjduind că de la o oră la alta se va schimba ceva, să nu mai moară tineri, oameni nevinovaţi, atâtea pierderi materiale. Şi aşa eram noi zdruncinaţi din cauza pandemiei”, spune Violeta Petrescu.

De mai bine de o săptămână, suntem bombardaţi non-stop cu imagini şi informaţii din Ucraina, despre copii morţi, clădiri rase de pe faţa pământului, care ne induc un tablou pe cât de sumbru, pe atât de ameninţător. Toate acestea formează un tablou cu un impact puternic asupra creierului. Sunt stimuli care pot produce grave tulburări psihice, după cum avertizează psihiatrul buzoian, Maria Cristache.

”Avem nelinişte, anxietate, care în diferite grade de severitate poate să dea angoase, poate să dea tulburări nevrotice serioase, chiar somatice, de la palpitaţii, sufocări, dureri abdominale, la tulburări de somn, la scăderea ritmului veghe-somn, tulburări de adaptare, la scăderea ritmului şi a eficienţei în activităţile cotidiene”, spune dr. Maria Cristache, medic psihiatru.
mariacristache

Dr. Maria Costache, medic psihiatru Foto I.B. 

Specialiştii spun că cei mai afectaţi în plan psihologic sunt adulţii trecuţi de 50 de ani, adică cei care s-au născut înainte de Revoluţie şi au simţit pe pielea lor neajunsurile din regimul comunist. 

”Mass-media vine permanent cu informaţii şi date care nu fac parte din arealul nostru firesc, de aceea oamenii încep să reacţioneze în plan afectiv, emoţional, cu stări din ce în ce mai pline de anxietate, pline de nelinişte, de nesomn. Probabil că o să asistăm în săptămânile viitoare şi la tulburări nevrotice anxioase”, transmite medicul Maria Cristache, psihiatru.

Copiii şi tinerii sunt atinşi mai degrabă de stările modificate ale adulţilor din jurul lor. 

”Mama se uită toată ziua la ştiri şi spune că nu o să se termine bine, e îngrijorată. Adulţii au problema asta, au un moral mai scăzut. În timpul orei de istorie, am vorbit despre război şi profesorul, care este mai bătrân, a spus că îi este frică lui personal că am putea ajunge să se reinstaureze comunismul în partea de est a Europei”, spune Andrei, un licean din Buzău.

Pentru a micşora riscul de a fi afectaţi emoţional, specialiştii ne recomandă să ne deconectăm pe cât posibil de la sursele de informaţii necenzurate şi neverificate, să ne menţinem ritmul obişnuit de viaţă şi să întreprindem activităţi pozitive. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite