Proprietari de vile într-un cochet cartier, fără terenul aferent. Dezvoltatorul imobiliar cere pagube uriaşe Primăriei Buzău

Proprietari de vile într-un cochet cartier, fără terenul aferent. Dezvoltatorul imobiliar cere pagube uriaşe Primăriei Buzău

Sursa Iulian Bunilă

Primăria Buzău este ameninţată cu un proces costisitor de către un dezvoltator imobiliar, deoarece a blocat vânzarea terenului pe care a construit vile şi blocuri. Municipalitatea susţine că, în urma unei sentinţe, nu mai este proprietara terenului acordat dezvoltatorului cu 20 de ani în urmă, printr-un parteneriat public-privat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Altfel spus, dezvoltatorul imobiliar are banii şi vrea să cumpere terenul pe care a pornit extinderea cartierului, însă nu are de la cine. 
 
Primarul spune că terenul nu mai este al Primăriei Buzău, deşi la Cadastru scrie că aceasta ar fi proprietara, iar Agenţia Domeniului Statului (ADS) menţionează că nici ea nu este stăpână peste acel teren.
 
În urmă cu 20 de ani, Primăria Buzău a semnat un parteneriat public-privat cu dezvoltatorul Concas, pentru o investiţie de peste 150 de milioane de euro în apartamente şi case pe un teren preluat de la Administraţia Domeniilor Statului (ADS) Buzău.
 
După ce municipalitatea a eliberat autorizaţie de construcţie pentru terenul de 33 de hectare, s-a ridicat cartierul de vile şi blocuri Orizont, singura investiţie imobiliară de amploare dezvoltată la Buzău, după Revoluţie.
 
Neclaritatea legată de statutul terenului a apărut în urma unui proces în care a fost judecat fostul primar al Buzăului, Constantin Boşcodeală, pentru un schimb abuziv de terenuri între municipalitate, Administraţia Domeniilor Statului Buzău şi Statiunea de Cercetare Legumicolă (SCDL) Buzău.
 
În urma unei sentinţe irevocabile, s-a dispus anularea procesului-verbal prin care parte din terenurile ocupate acum de cartierul Orizont au fost transferate de la Agenţia Domeniilor Statului către Primăria Buzău. Ulterior, juriştii Primăriei Buzău au interpretat soluţia prin aceea că nu este legal să mai vândă terenurile pe care sunt ridicate locuinţele din cartierul Orizont.
 
În şedinţa de Consiliu Local Municipal din februarie 2021, omul de afaceri Ionel Gagu le-a transmis consilierilor că este pe punctul de a da în judecată municipalitatea şi de a cere despăgubiri în valoare de 20 de milioane de euro.
Dezvoltatorul care a ridicat casele şi blocurile din Orizont este convins că proiectul este blocat de primărie care, deşi a emis autorizaţii de construire, acum refuză să mai vândă terenurile. 
 
„Lucrul cel mai urât este că o mare parte din aceste locuinţe sunt vândute către cetăţeni care şi-au pus la bătaie economiile, încearcă să ia credite şi vor să locuiească într-un cartier civilizat. Pentru că nu sunt proprietarii terenurilor, nu pot face credite la bănci, nu pot face branşamente la gaze. În acest moment, conform extrasului de carte funciară, Primăria Buzău este proprietarul acelor terenuri. În cazul în care, presupunând prin absurd, se va constata că primăria nu e proprietar, eu va trebui să fiu despăgubit. De către cine? De către Primăria Buzău, care mi-a dat autorizaţie să construiesc”, a spus Ionel Gagu.
 
Acesta a mai declarat că are disponibilităţi băneşti de un milion de euro pentru a cumpăra terenurile şi a le vinde apoi rezidenţilor din cartierul său, însă se loveşte de refuzul municipalităţii de a vinde, deşi nu există un litigiu înregistrat care să împiedice tranzacţia.
 
 
În ultimii patru ani au existat mai multe demersuri pentru deblocarea vânzărilor de terenuri din Orizont, către proprietarii de bună credinţă. Nici ultima hotărâre, adoptată în 2020 de CLM Buzău, nu a rezolvat situaţia juridică a terenurilor din Orizont, ea fiind returnată pentru revocare de Prefectura Buzău, întrucât avea aviz negativ din partea secretarului Primăriei Buzău, cum că vânzarea ar fi nelegală. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările