Ponturi pentru un grătar perfect. Cum se prăjeşte carnea pentru a obţine crusta apestisantă ideală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mici pe grătar

Mai sunt câteva zile până la minivacanţa de Paşte şi 1 Mai şi cu siguranţă mulţi vor alege să petreacă împreună cu familia şi prietenii în jurul grătarului. Pentru ca o astfel de evadare în natură să fie una ideală, iată câteva sfaturi propuse de un bucătar experimentat.

Când pregătiţi coşul pentru picnic, cu o seară înainte, asiguraţi-vă că toate alimentele sunt la o termperatură optimă. 

Nu puneţi în coş alimente calde sau fierbinţi, care să nu se fi răcit în prealabil.

Nu păstraţi în acelaşi compartiment sau ladă frigorifică băuturile şi mâncarea de orice tip deoarece există riscul de contaminare. 

Carnea marinată trebuie gătită foarte bine. În cazul în care carnea mai trebuie tranşată sau tăiată în porţii mai mici, nu folosiţi decât un singur tocător adus în mod special pentru acest proces. Acesta nu va fi folosit decât o singură dată, numai pentru carne.

Atunci când alegeţi grătarul, aveţi două posibilităţi, grătarul pe cărbuni fiind varianta clasică.

image


Verificaţi mai întâi să fie curat şi să nu aibă resturi de la evenimentele precedente, care se vor arde şi vor da un gust neplăcut cărnii. 

”Ne vom ajuta de o perie de sârmă pentru grătar şi o bucată de slănină, încingem grătarul, îl frecăm cu peria de sârmă după care frecăm puţin cu slănina, grăsimea ajutând foarte mult ca bucăţile de carne să nu se lipească”, spune Chef Cristi Ice. 

Sfatul bucătarului buzoian este ca peste cărbunii încinşi să fie aruncată sare grunjoasă. Aceasta ajută foarte mult pentru păstrarea unei temperaturi  constante dar şi pentru a diminua posibilitatea ca grătarul să ia foc de la grăsimea scursă din carne.

Pentru a aprinde şi menţine focul în grătarul clasic, puteţi apela la resturi de ziare, lemne, cuburi de aprindere, diverse aprinzătoare sau fluide. 

În cazul celor din urmă, sunt păreri pro şi contra. Unii spun că mirosul chimic produs de gazul lichid intră în carne şi îi afectează gustul. Oricum, după aprindere, lăsaţi focul şi cărbunii să ardă pentru cel puţin 15-20 de minute.

Puteţi folosi, de asemenea, grătarul pe gaz care este recomandat începătorilor. Sunt mai convenabile fiindcă se aprind foarte rapid şi se încălzesc în cel mult 10 minute, adică mai repede decât cele pe cărbuni. 

Piteştenii pot merge la grătar în acest week-end

Iată câteva sfaturi pentru o ieşire perfectă la grătar:

Este foarte important să lăsaţi carnea la temperatura camerei înainte de a o pune pe grătar. În caz contrar, riscaţi ca friptura să fie bine făcută pe exterior, iar interiorul să fie nefăcut.

Pentru a obţine o crustă apetisantă, trebuie să aveţi grijă ca grătarul să fie bine încins înainte de a pune carnea. De asemenea, acest lucru ajută şi la igienizarea grătarului.

Cu cât friptura este mai subţire, cu atât mai puţin va dura să se facă şi în interior, fără a se arde exteriorul. Puteţi porţiona bucatele de aproximativ un centimetru lăţime.

Încercaţi să mişcaţi pe cât de puţin posibil carnea dacă vreţi să capete o crustă apestiantă. Trebuie întoarsă o dată, maximum de două ori. 

Nu turnaţi marinada peste carnea aflată pe gratar, deoarece focul se va înteţi şi o va arde. Scurgeţi excesul de marinadă de pe carne înainte de a o pune pe grătar. 

Legat de igienă, folosiţi tacâmuri curate şi nu folosiţi recipientele în care a stat carnea crudă pentru a o pune după ce este făcută. Spălaţi-vă bine pe mâini înainte de a vă apuca de grătar.

Grătarul trebuie curăţat temeinic după fiecare utilizare. Prin curatare, acesta se va păstra mai mult timp şi, în plus, se va reduce şi timpul de gătire al preparatelor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite