Pericol din cauza căpuşelor. Trei buzoieni s-au ales cu boala Lyme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi bărbaţi de 39 şi respectiv 42 de ani din Râmnicu Sărat şi Zărneşti au fost diagnosticaţi cu boala Lyme. De asemenea,  o fetiţă de trei ani din Râmnic, muşcată de căpuşă, a dezvoltat boala Lyme. În total, de la debutul perioadei calde, la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Buzău s-au prezentat peste 150 de persoane muşcate de căpuşe.

Toţi pacienţii au primit tratament după ce le-au fost fost extrase insectele de sub piele, dar ulterior 16 buzoieni au dezvoltat simptome care i-au dus pe medici cu gândul la boala Lyme. Bănuielile specialiştilor s-au confirmat în cazul a trei dintre buzoieni, însă medicii spun că ei au primit tratament iar afecţiunea nu se manifestă în formă gravă.

În Buzău se constată o creştere a cazurilor de persoane muşcate de căpuşe. Pe de-o parte, vremea ploioasă a întârziat dezinsecţia în parcurile din Buzău, pe de altă parte, oamenii sunt mai informaţi, cunosc riscurile la care sunt expuşi odată muşcaţi de căpuşe, şi se prezintă la medic în număr mult mai mare ca în anii trecuţi. 

Medicii atrag atenţia încă o dată că persoanele muşcate de căpuşe trebuie să se prezinte la spital, nicidecum să extragă singure  insectele.

Boala Lyme este denumită şi „boala cu 1000 de feţe”, din cauza marii varietăţi de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Perioada de incubare de la momentul infectării până la apariţia simptomelor este de obicei de 1-2 săptămâni. Dar poate fi de doar câteva zile ori, la capătul opus, de luni sau, în unele cazuri, chiar ani. 

Oboseala accentuată, cefaleea persistentă, durerile articulare, musculare şi osoase tulburările de somn şi de concentrare, inflamaţiile articulare stările de anxietate sau de depresie sunt doar cîteva dintre simptomele bolii Lyme, care netratată poate avea urmări dintre cele mai tragice.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite