O nouă avalanşă de bolovani, semnalată noaptea trecută, pe DN 10 Buzău-Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circulaţia pe tronsonul de la kilometrul 84, dintre viaductele Giurca şi Stânca Tehărău, va rămâne închisă, pentru a permite o nouă dinamitare de bolovani. După două zile de efort, în care şoseaua fusese pregătită pentru redeschiderea circulaţiei, drumarii au abandonat brusc decizia de a relua de azi traficul pe DN 10, după ce au constatat noi căderi de stânci.

Iniţial, reprezentanţii Companiei de Drumuri au luat decizia aseară să reia circulaţia, numai că în jurul orei 22.00 bucăţi de stâncă au început să cadă din nou pe carosabil. Dimensiunile bolovanilor sunt mai mici decât cele din urmă cu două zile, dar sunt mai multe.

"Aveam totul pregătit să reluăm circulaţia pe un sens de mers, în speţă pe cel de pe partea cu barajul, numai că au avut loc căderi de pietre din nou şi trebuie să o luăm de la capăt cu dinamitări pentru că pietrele sunt mari şi nu pot fi îndepărtate altfel", ne-a declarat Leon Velicu, directorul Secţiei Drumuri Naţionale Buzău.

Astăzi, pirotehniştii de la Ciolpani, împreună cu reprezentanţii ISU şi Hidroelectrica, vor dinamita bolovanii, vor curăţa din nou carosabilul iar drumarii vor verifica starea asfaltului care a fost afectat încă de la primele căderi.

"Aseară s-a constatat că mai există doi ebulmenţi care trebuie detonaţi. Am sugerat reprezentanţilor de la Secţia Drumuri Naţionale şi celor de la IPJ ca circulaţia să nu fie reluată până când nu are loc o expertizare, pentru că în partea din rambleu, din aval, există o fisură care în prima zi avea un centimetru iar ieri ajunsese la patru centimetri şi se pare că este afectată una dintre benzile de circulaţie", ne-a declarat Paul Beganu, prefectul Judeţului Buzău.

Dacă la căderile din anii trecuţi, problemele s-au rezolvat în câteva zile iar covorul asfaltic nu a avut de suferit, de această dată autorităţile recunosc că situaţia este mult mai gravă.

"Situaţia a fost mult mai complicată decât am crezut prima dată pe DN 10. Asta, şi pentru că nu ai cum să vezi ce este dedesubt. Volumul cumulat al ebulmenţilor a fost foarte mare, în jur de 2000 de metri cubi", a mai declarat Paul Beganu.

Circulaţia nu va fi reluată în condiţii normale pe acel tronson de drum, până când specialiştii vor considera că este sigur şi vor găsi o soluţie şi pentru stoparea căderilor de pe versanţi.

"Astăzi se va deplasa acolo o echipă de la Compania de Drumuri Naţionale care va spune dacă este posibil să se circule pe ambele benzi sau pe o singură bandă dar categoric va fi nevoie de o restricţie de tonaj. În perioada imediat următoare specialiştii trebuie să identifice o soluţie de consolidare a drumului şi de înlăturare a unor eventuale căderi", a precizat prefectul judeţului Buzău.

Cel puţin pe parcursul zilei de astăzi, circulaţia se va desfăşura pe ruta Cislau-Vălenii de Munte-Braşov.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite