VIDEO Suntem cel mai vechi popor din Europa, susţin dacologii prezenţi la un congres în Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem cel mai vechi popor din Europa! O spun participanţii la cel de-al 14-lea Congres Internaţional de Dacologie, programat în acest week-end la Buzău. Ipoteza de lucru a dacologilor sosiţi la Buzău are la bază, spun promotorii ei, recente studii genetice realizate la universităţi din Europa şi Statele Unite. De partea cealaltă, istoricii au rezerve în acest sens.

Cel mai recent argument, cel genetic, de care dacologii se leagă în susţinerea teoriei că strămoşii noştri reprezintă cea mai veche populaţie din Europa, este una dintre temele congresului din acest week-end, pe care o propune spre dezbateri Napoleon Săvescu, fondatorul organizaţiei "Dacia Revival International Society".

„Chiar în deschidere voi prezenta ultimele studii de la Stanford University cu privire la populaţia europeană. De fapt cine suntem noi? Probabil cel mai vechi popor din Europa. Nu o spunem noi, o spun geneticienii din Europa, în special cei americani. Grupul Y1b am dat naştere la majoritatea populaţiei europene. Sigur că avem influenţe de peste 22 la sută slave şi alte influenţe ale popoarelor care au trecut pe meleagurile noastre”, spune Napoleon Săvescu, fondator Dacia Revival.

Istoricii sunt şi ei tentaţi să discute pe marginea noului argumentul genetic, propus de dacologi, despre originile poporului român.

„Aceste descoperiri vin să susţină această teorie a ascendenţei neamului getic în Europa şi cercetările sunt făcute în Germania. Or, în momentul în care spui acest lucru sau în momentul în care citeşti în limba germană un asemenea studiu trebuie să cauţi adânc şi foarte serios nişte argumente împotriva acestui curent genetic”, este de părere istoricul Marius Constantinescu, invitat şi el la congresul de la Buzău. 

Curentul susţinut de dacologi promovează teoria cum că românii nu sunt descendenţii coloniştilor romani, întrucât aceştia nu ar fi avut timp suficient să asimileze populaţia băştinaşă. De asemenea, convingerea membrilor acestei mişcări este că strămoşii noştri, dacii, vorbeau o limbă foarte apropiată de Latina. Teoriile dacologilor sunt privite cu mare rezervă de istorici.

„Deocamdată nu avem o limbă dacică, în afara celor 165 de cuvinte pe care le ştie toată lumea, care au fost consemnate în documente istorice. Nu putem să spunem că sigur acesta este un cuvânt dacic. Aceste lucruri trebuie cercetate cu seriozitate”, spune istoricul buzoian Marius Constantinescu. 

Buzăul găzduieşte în aceste zile cea de-a XIV-a ediţie a Congresului Internaţional de Dacologie, eveniment organizat de Dacia Revival International Society, la care participă peste 180 de invitaţi din opt ţări. Manifestarea a debutat vineri cu o întâlnire a tuturor invitaţilor la Obeliscul din Parcul Crâng, monument care simbolizează continuitatea poporului roman pe aceste meleaguri. În cele trei secţiuni ale congresului vor fi prezentate 120 de comunicări ale experţilor dacologi din România, SUA, Elveţia, Italia, Franţa, Republica Moldova.

    

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite