Cum vă puteţi feri de boli porcine în preajma Crăciunului. Mediul online s-a umplut de anunţuri vizând vânzarea de porci

Cum vă puteţi feri de boli porcine în preajma Crăciunului. Mediul online s-a umplut de anunţuri vizând vânzarea de porci

Cu două săptămâni înainte de Crăciun, autorităţile sanitar-veterinare atrag atenţia celor care vor să cumpere sau să vândă porci că au anumite obligaţii, având în vedere numărul mare de focare de pestă porcină din ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

În caz contrar, proprietarii animalelor riscă amenzi usturătoare şi chiar dosare penale. 
 
Pentru că în judeţele cu focare de pestă porcină toate târgurile de animale sunt închise, mediul online a fost invadat de anunţuri cu vânzare de porci.
 
„Transportul cărnii/carcaselor de porc după sacrificarea în gospodării pentru consumul propriu se poate face după obţinerea unui aviz de la medicul veterinar din zonă. E nevoie de un examen clinic însoţit de un control trichineloscopic. În acest fel, cetăţenii vor fi siguri vor aduce pe masa familiei o carne de porc fără riscuri, cu condiţia să fie păstrată şi pregătită în condiţii de igienă”, a declarat Marijan Milea, director DSV Buzău.
 
De notat că din cauza pestei porcine cel puţin până la finalul anului în judeţul Buzău vor fi interzise târgurile în care se puteau comercializa porci pentru sacrificare. 
 
Perioada următoare în care se sacrifică porcii din gospodării poate avea consecinţe pozitive dar şi negative. Prin traficul de carne se poate transporta lejer virusul dintr-o parte în alta a judeţului/ţării.
 
 
Despre virusul Pestei Porcine Africane:
 
• Foarte rezistent la frig sau îngheţ: activ până la 18 luni în frigider
•Carnea se poate trata termic la peste 80º C, timp de cel puţin 15 minute. NU poate distrus prin nicio altă formă de conservare, afumare, saramurare sau congelare
• Rezistă 75-80 de zile în cadavrele intrate în putrefacţie
• Rezistă peste 150 de zile în dejecţiile provenite de la animalele bolnave
• Singura metodă de eliminare completă a bolii este uciderea porcilor bolnavi şi neutralizarea cadavrelor
Cum se transmite:
• Prin contactul direct cu porcii domestici şi/sau sălbatici bolnavi
• Prin contactul porcilor cu obiecte, hrană, îmbrăcăminte, mijloace de transport, adăposturi şi furaje contaminate
• Prin mişcări ilegale ale animalelor (transport, vânzare, târguri)
• Prin intermediul oamenilor, păsărilor, căpuşelor
 
Cum prevenim îmbolnăvirea porcilor şi răspândirea bolii
 
• Nu luaţi parte la târgurile de porci şi nu vindeţi/cumpăraţi porci în această perioadă;
• Nu lăsaţi porcii liberi, nici măcar în gospodărie, cu atât mai mult în afara ei;
• Nu intraţi în adăposturile porcilor cu hainele şi încălţămintea cu care aţi fost în afara gospodăriei, deoarece virusul poate fi prezent pe acestea;
• Nu aduceţi unelte şi ustensile din afara gospodăriei în apropierea adăposturilor porcilor;
• Nu hrăniţi porcii cu resturi alimentare sau cu furaje care nu au fost tratate termic
• Îndepărtaţi iarba din apropierea adăpostului şi ţarcului porcilor şi dezinfectanţi incinta pentru  îndepărtarea căpuşelor;
• Asiguraţi-vă că mistreţii nu se apropie de gospodăria dumneavoastră;
• La intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcilor,dezinfectaţi încălţămintea şi uneltele
 
Reprezentanţii DSV Buzău spun că, în această perioadă, chiar dacă sunt foarte speriaţi de pesta porcină africană, oamenii ar trebui să se teamă mai mult de trichineloză. 
 
Prin urmare, nu ar trebui sa-si taie porcii si sa-i bage in congelator fara examenul trichineloscopic. Medicii veterinari atenţionează că, în unele cazuri, trichineloza are urmari grave, putându-se ajunge chiar la decesul celui care a consumat carnea de porc bolnava.
 
Trichineloza este o boală gravă, cauzată de un vierme parazit care ajunge în organismul uman dupa consumul de carne de porc infestată. Din acest motiv, medicii veterinari va recomandă să nu cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate de la persoane neautorizate, din locuri sau spaţii nesupravegheate sanitar-veterinar.
citeste totul despre: