Buzău: Teodor Năstase a făcut deja prima afacere cu pădurile revendicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Năstase a cedat jumătate din drepturi înainte de a le câştiga
Năstase a cedat jumătate din drepturi înainte de a le câştiga

Teodor Năstase a început să facă afaceri cu pădurile din Munţii Buzăului cu mult înainte ca instanţa să i le retrocedeze. El are de încasat o sumă frumoasă de bani de la o firmă din Capitală căreia i-a vândut jumătate din drepturile litigioase. Suma convenită este de peste două milioane de euro, din care 200 000 urmau să fie plătiţi în avans. Tranzacţia nu este neobişnuită, însă dedesubturile sale ridică semne de în

Vânzarea drepturilor litigioase este o practică  întâlnită  în justiţie în general atunci când cel care pretinde un drept nu îl poate obţine de unul singur şi apelează la persoane cu influenţă sau care îi pot oferi sprijin financiar pentru aduce procesul până la capăt.

Citiţi: Procesul Oprişan & Co privind drumurile plătite şi neexecutate a debutat din nou la Focşani, cu amânare

De-a lungul procesului de la Judecătoria Pătârlagele, Teodor Năstase a avut un aliat care l-a susţinut material în demersul său de a intra  în posesia a zeci de mii de hectare de păduri din Munţii Buzăului.

Societatea comercială Expres Invest SRL a intervenit în proces la termenul din 5 noiembrie 2007 în baza unui contract de cesiune de drepturi litigioase încheiat cu Năstase. „ SC Expres Invest SRL a încheiat cu petentul Năstase I. Teodor în data de 31.07.2007 contractul de cesiune de drepturi litigioase, prin care cedentula  cesionat în proporţie de 50% drepturile litigioase”, se arată în sentinţa Judecătoriei Pătârlagele.

Procedeu dubios


În cazul de faţă, unde Teodor Năstase s-a prezentat ca singur moştenitor, pare suspect că a acceptat să dea pe din două ceea ce urma să primească prin hotărârea instanţei. „Este o practică întâlnită în România dar care ascunde influenţe în zone judiciare. Astfel de cazuri au fost în procese care au şocat opinia publică, procese prin care s-au retrocedat drumuri publice, parcuri. Există un semn de întrebare în privinţa conexităţii între cei care cumpără un astfel de drept litigios şi justiţie. Este un procedeu dubios” a declarat pentru Adevărul de Seară avocatul Lucian Sălcuţan.

Succesul este deocamdată o iluzie


Aşa se face că inginerul Teodor Năstase este posibil să fi câştigat deja primii bani  în calitate de moştenitor al imensei averi a boierilor Buzescu, şi în plus să se fi ales şi cu un partener influent. Ţinând cont de valoarea foarte mare a terenurilor din zonă se poate spune că societatea Expres Invest SRL a făcut o afacere rentabilă, însă drepturile câştigate în instanţă sunt deocamdată doar o iluzie. Sentinţa de fond este contestată şi atacată cu recurs la Tribunalul Buzău, iar deznodământul este greu de anticipat.


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite