Una dintre companiile româneşti cu tradiţie investeşte aproape 3 milioane de euro în propriul parc industrial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania a închiriat deja peste 28.000 de metri pătraţi din spaţii unor firme, multinaţionale şi naţionale, . Foto: Electroprecizia
Compania a închiriat deja peste 28.000 de metri pătraţi din spaţii unor firme, multinaţionale şi naţionale, . Foto: Electroprecizia

Activitatea Electroprecizia a început în urmă cu 80 de ani la Braşov, într-o zonă cu o puternică tradiţie industrială. În 1998 societatea a început procesul de privatizare, care s-a finalizat în 2008, când Electroprecizia a devenit o companie privată cu capital integral românesc. De atunci, au fost înfiinţate societăţi comerciale independente, în care Electroprecizia are deţineri majoritare.

Compania românească Electroprecizia a reuşit să reziste pe piaţă şi are în prezent peste o mie de angajaţi, fiind cel mai mare angajator din municipiul Săcele. Acum, producătorul de motoare şi generatoare electrice vrea să investească în propriul parc industrial. Compania săceleană Electroprecizia SA şi-a programat investiţii de 5,437 milioane. Din această sumă, 2,948 milioane de euro vor fi alocaţi construcţiilor şi modernizării clădirilor din Parcul Industrial Electroprecizia, în timp ce 2,489 milioane de euro ar urma să fie alocaţi achiziţiei de utilaje.

Holdingul Electroprecizia a încheiat anul trecut cu afaceri de 139,98 milioane de lei (aproximativ 30,10 milioane de euro), în creştere cu 11,55% faţă de nivelul atins în 2016, de 125,48 milioane de lei. Veniturile companiei au urcat în 2017 cu 18,90%, până la 154,48 milioane de lei, în timp ce cheltuielile au avansat cu 22,98%, până la 149,96 milioane de lei. În aceste condiţii, compania şi-a restrâns profitul net cu 44%, de la 6,39 milioane de lei la 4,44 milioane de lei.

Pentru 2018, compania îşi propune venituri de 173 milioane de lei şi cheltuieli de 162 milioane de lei, rezultând un profit net de 8,5 milioane de lei.

Electroprecizia Adrian Secelean. Foto

O companie care nu vrea să experimenteze

Compania are în prezent peste o mie de angajaţi, fiind cel mai mare angajator din comunitatea săceleană. „Pentru viitor, rămânem fideli opţiunilor de business luate în urmă cu 2 ani.  Dat fiind faptul că operăm cu portofoliu de business-uri capital intensive, preocuparea noastră şi, în acelaşi timp, criteriul nostru de selecţie în optimizarea portofoliului va fi randamentul capitalului investit, ci nu creşterea cu orice cost a cifrei de afaceri. În detrimentul «experimentării» unor segmente noi de business preferăm să optimizăm portofoliul existent. Încercăm să atingem acest obiectiv prin investiţii în oameni înainte de toate şi în tehnologie. Oricare ar fi opţiunile noastre strategice şi oricare ar fi alegerea noastră, la baza lor sunt angajaţii noştri. Am investit în ultima vreme nu numai în recrutarea de personal înalt calificat, ci şi în condiţiile de muncă ale personalului de pe platforma noastră. în completarea acestora, Electroprecizia a investit peste 20 milioane lei în active tangibile şi intangibile, care vin să reconfirme angajamentul nostru pe termen lung cu partenerii noştri de afaceri şi cu comunitatea noastră”, a declarat Adrian Secelean, proprietarul companiei.

Electroprecizia Adrian Secelean. Foto

26.000 de mp din parcul industrial au fost închiriaţi

În urmă cu doi ani, compania săceleană îşi propusese dezvoltarea Parcului Industrial Electroprecizia „cu scopul de a oferi clienţilor noştri din zona de real estate industrial şi logistică oportunitatea de a beneficia  de poziţionarea strategică şi facilităţile  platformei”. Acum, la mai puţin de 2 ani de la setarea acestui obiectiv, compania a închiriat deja peste 28.000 de metri pătraţi unor firme, multinaţionale şi naţionale, din afara holdingului.

Grupul de firme Electroprecizia este controlat de omul de afaceri Adrian Secelean prin intermediul firmei Intercom Sfântu Gheorghe, care deţine 49,7% din acţiunile Electroprecizia SA. Economistula intrat în lumea afacerilor încă din 1990, ca antreprenor, când şi-a deshis cea de-a XIV-a firmă privată din judeţul Braşov.

Activitatea Electroprecizia a început în urmă cu 80 de ani la Braşov, într-o zonă cu o puternică tradiţie industrială. În iunie 1936, a luat naştere PREROM, societatea pe acţiuni cu capital german-cehesc-român, specializată în fabricarea de instrumente de bord pentru avioane. Cinci ani mai târziu, PREROM a achiziţionat compania germană Tartler, specializată în fabricarea de motoare electrice. 

Exporturi în SUA

Începând cu anul 1948, compania numele companiei s-a schimbat în Electroprecizia, iar după încă un an, datorită expansiunii producţiei, sediul a fost mutat în Săcele. În 1953, Electroprecizia a început fabricarea echipamentelor electrice pentru tractoare şi camioane, iar în 1968 a fost achiziţionată licenţa Serri Ducellier Jager care, alături de alte investiţii, au dezvoltat producţia de demaroare, alternatoare, tablouri de bord, distribuitoare de aprindere şi relee.

Concomitent a fost dezvoltată şi activitatea de fabricare a motoarelor electrice asincrone, exportate în SUA. În 1998 societatea a început procesul de privatizare, care s-a finalizat în 2008, când Electroprecizia a devenit o companie privată cu capital integral românesc. Au fost înfiinţate societăţi comerciale independente, în care Electroprecizia are deţineri majoritare.

Afacerile Electroprecizia

Electropecizia S.A este un important jucător pe piaţa producătorilor de motoare electrice mono si

trifazate din Europa de Sud-Est şi Centrală, şi totodată principalul producător român de echipament

electric şi electronic pentru o gamă variată de automobile,tractoare şi camioane. SC Electroprecizia S.A. deţine în proporţie de 99% firmele Electroprecizia Electrical Motors, Electroprecizia Electrical Equipment, Electroprecizia Automotive Equipment, Electroprecizia Cast Production, Electroprecizia Construct Maintenance, Electroprecizia Tools Production, Electroprecizia Security & Protection, Tramar pe care le şi coordonează. Totodată, Electroprecizia S.A. îndeplineşte parţial şi rolul de intermediar în comerţul cu produse executate în firmele sale (motoare electrice asincrone, echipamente electrice şi electronice, generatoare, scule, prestări diverse servicii etc).

Citeşte şi:

Producţia de tractoare a fost revitalizată la Braşov. Cât costă un model U 650 pe piaţa din Africa

Nemţii au relansat industria la Braşov. Fabricile private le-au luat locul celor de stat

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite