UPDATE Trupurile celor trei turişti morţi în Făgăraş au fost recuperate cu ajutorul elicopterului. Cum au murit alpiniştii

UPDATE Trupurile celor trei turişti morţi în Făgăraş au fost recuperate cu ajutorul elicopterului. Cum au murit alpiniştii

Constantin Fârtieş, Octavian Sandu-Andrieş şi Petru Sandu FOTO Facebook

Trupurile celor trei turişti care au fost descoperiţi morţi în Munţii Făgăraş au fost recuperate de salvatori. Acţiunea a fost aeriană deoarece terestru nu se poate interveni din cauza riscului foarte mare de avalanşă.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 17.25 Salvamontiştii au adus la bază şi trupul neînsufleţit al celui de-al treilea alpinist, Constantin Constantin Fârtăieş (64 de ani), recuperat din prăpastie cu ajutorul elicopterului.

UPDATE 16.00 Salvamontiştii au stabilit identitatea celor două cadavre recuperate până acum din prăpastie. Este vorba despre Octavian Sandu-Andrieş, tânărul de 18 ani, şi de tatăl acestuia, Petru Sandu.

UPDATE 15.30. Potrivit tuturor indiciilor analizate până acum s-a reuşit conturarea unui film al accidentului. Se pare că tânărul de 18 ani s-a dezechilibrat şi a căzut de pe creastă în zăpadă la o distanţă de câţiva metri. Cei doi bărbaţi de 62 şi 64 de ani ar fi încercat să îl recupereze, dar au fost aruncaţi în răpă de vântul foarte puternic.

„Din informaţiile pe care le avem, cel mai probabil persoana de 18 ani a căzut pe versantul estic al muchiei Sâmbetei. Ceilalti doi adulţi au încercat să coboare să-i acorde ajutor, dar din cauza vântului puternic se pare că au fost aruncaţi de pe creastă. Poziţiile în care au fost găsiţi ne duc la indiciul că efectiv au fost spulberaţi de vânt şi au căzut de la mare înălţime“,  a declarat Mihai Pascu, director executiv al Consiliului Judeţean Braşov, instituţie l-a nivelul căreia s-a constituit o celulă de criză care gestionează intervenţia din Munţii Făgăraş.

UPDATE 15.07. Salvatorii montani au reuşit să recupereze trupurile a doi dintre cei trei turişti morţii în Munţii Făgăraş. Cadavrele au fost aduse pe platoul de la Sâmbata de Sus unde elicopterul poate ateriza.  Acţiunea continuă pentru recuperarea celui de al trei turist decedat. Trupurile vor fi transportate la Serviciul de Medicină Legală Braşov. 

UPDATE 12.00 Al treilea corp neînsufleţit a fost observat de salvatorii plecaţi cu elicopterul în misiunea de recuperare a cadavrelor. Se află în aceeaşi zonă în care au fost văzute şi celelalte două trupuri, mai exact în apropierea primul turist decoperit ieri după-amiază. 

UPDATE 11.00. Elicopterul în care se află echipa de salvatori a decolat de la Sâmbăta spre locul unde au fost descoperiţi turiştii. Operaţiunea este una foarte periculoasă din cauza riscului mare de avalanşă, iar dacă se va considera că pericolul este prea mare, operaţiunea ar putea fi amânată. Potrivit lui Claudiu Jurcovan, salvamontist la Victoria, care a participat  şi la acţiunile din zilele trecute, unul dintre trupuri este într-o zonă unde se află doar zăpadă, iar cel de al doilea a fpst observat căzut la baza unui versant. Salvatorii care au plecat pentru recuperarea turiştilor trebuie să parcugă o distanţă de o jumătate de oră şi pe jos. Ei vor asiguraţi în corzi şi vor încerca recuperarea trupurilor, dar operaţiunea este una de durată. 

UPDATE 10.45. Elicopterul care îi va transporta pe salvatori în zona în care au fost descoperite trupurile turiştilor a ajuns la Sâmbăta. La acţiunea de recuperare participă nouă salvamontişi şi patru jandarmi montani de la Victoria, Zărneşti şi Sibiu.

UPDATE 10.00. Salvamontişii se pregătesc pentru recuperarea trupurilor celor doi turişti morţi în Munţii Făgăraş. Trupul celui de-al treilea turist nu a fost încă găsit. Primul turist a fost localizat pe Valea Sâmbetei, la peste 2.000 metri altitudine, iar al doilea a fost localizat din elicopter în apropiere. Salvamontiştii vor coborî din elicopter cu ajutorul corzilor pentru recuperarea trupurilor. Acestea vor fi transportate apoi spre un al doilea elicopter care va ateriza într-o zonă sigură, iar ulterior vor fi transportate la Serviciul de Medicină Legală pentru autopsie. 

Cei trei turişti, doi bărbaţi, de 62 de ani şi 64 de ani, şi un tânăr de 18 ani erau plecaţi pe munte de aproape două săptămâni. Şi-au lăsat maşina la schistul de la Breaza. Preotul de aici a anunţat autorităţile în 4 aprilie când cei trei nu au mai venit după maşină. Mama băiatului de 18 ani a spus că ultima oară a vorbit cu fiul ei pe 1 aprilie. Iniţial nu s-a arătat îngrijorată şi a sperat că totul este bine. Aseară însă, cele mai negre temeri s-au adeverit, iar femeia a pus un mesaj emoţionant pe Facebook.

După ce au survolat zile la rând zona cu elicopterul, ieri după-amiază au fost zărite trupurilea două persoane. Cel de al treilea turist nu a fost găsit, dar salvatorii presupun că este şi el decedat. Salvamontiştii nu pot ajunge pe jos pentru a recupera cadavrele deoarece riscul de avalanşă este foarte mare. Primul turist a fost localizat pe Valea Sâmbetei, la peste 2.000 metri altitudine, iar al doilea a fost localizat din elicopter în apropiere.

Astăzi se va încerca recuperarea celor două trupuri tot cu ajutorul unui elicopter. Salvamontiştii vor coborî ăpe trolii pentru a recupera trupurile. „Daca vremea e bună şi permite zborul elicopterului, vor fi duse în munte două echipaje de salvatori care vor interveni pentru recuperarea celor două trupuri, identificate relativ aproape, dar pe văi diferite. Salvatorii vor încerca miercuri dimineaţa să ajungă la ele şi să le transporte în locuri de unde ar putea fi recuperate prin trolii din elicopter. Derularea acţiunii depinde de starea vremii, dacă aceasta va permite zborul şi apoi de condiţiile concrete din teren, respectiv riscul de producere de noi avalanşe. Vor interveni nouă salvamontişti din Sibiu şi din Braşov”, a spus Sabin Cornoiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România.

Acţiuni de recuperare Munţii Făgăraş

Citeşte şi:

Mesajul familiei după localizarea trupurilor a doi dintre cei trei turişti dispăruţi în Făgăraş: „Va îmbrăţişăm, acolo unde sunteţi“

Promisiunea pe care şi-a făcut-o tânărul de 18 ani dat dispărut în Munţii Făgăraş: „O să cuceresc Vârful Moldoveanu pe timp de iarnă“

Mama tânărului de 18 ani dispărut în Munţii Făgăraş: „Fiul meu mi-a comunicat asupra condiţiilor meteo dure, fără să se «plâng㻓

 

Turişti dispăruţi de câteva zile, căutaţi în Munţii Făgăraş. Trei trupuri nemişcate au fost observate din elicopter în zone greu accesibile 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: