Secretele din spatele celor mai cunoscute clădiri ale Braşovului. Legenda celei mai bogate femei din oraş, Apollonia Hircher

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apollonia Hircher a fost cea mai bogată femeie din Braşov şi a construit Casa Negustorilor. FOTOCasa Sfatului.
Apollonia Hircher a fost cea mai bogată femeie din Braşov şi a construit Casa Negustorilor. FOTOCasa Sfatului.

Cele mai emblematice clădiri din Braşov ascund legende triste, transformate în timp în magnet pentru turişti. Chiar dacă au trecut sute de ani de la construirea lor, misterul din jurul acestor clădiri s-a păstrat.

Legenda fiicei Apolloniei Hircher, care a murit subit şi a înviat după câteva zile, a inspirat construcţia cunoscutei clădiri Cerbul Carpatin - Casa Negustorilor de altă dată. Casa Sfatului, cea mai vizitată clădire din Braşov, a fost locul în care au fost ucişi zeci de oameni. Biserica Neagră, cea mai fotografiată clădire din România, are pe acoperiş o statuie despre care nimeni nu poate spune cu exactitate ce reprezintă.

Apollonia Hirscher a fost cea mai bogată femeie a Braşovului, la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVII-lea, şi soţia judelui oraşului. A reuşit să adune o avere impresionantă într-o lume considerată a bărbaţilor. La moartea soţului ei, în 1541, a preluat frâiele afacerilor ce se întindeau până în Austria şi în Turcia. Chiar dacă negoţul şi politica erau la acea vreme treburi aproape exclusive bărbăteşti, a reuşit să strângă o avere foarte mare.

Pe lângă talentul în afaceri, Apollonia Hirscher a fost o femeie care a ţinut mult la comunitatea în care a trăit şi nu a urmărit, doar să se îmbogăţească. A întemeiat mai multe fundaţii şi a donat o mare parte din averea ei pentru locuitorii cetăţii. Printre aceste donaţii se numără „Casa Negustorilor“, actualul Restaurant Cerbul Carpatin, situat la colţul Pieţei Sfatului şi a străzii Hirscher, care îi poartă numele. În jurul acestei clădiri s-a ţesut de-a lungul timpului o legendă tragică.

Se spune că fiica Apolloniei s-a îmbolnăvit de tânără şi a murit. Distrusă de durere, mama ei a decis ca fata să fie îmbrăcată cu cea mai scumpă rochie şi cele mai frumoase bijuterii. La câteva zile după ce a fost înmormântată, câţiva săraci au vrut să jefuiască mormântul şi să fure bijuteriile. În momentul în care a fost dezgropată fiica Apolloniei s-a trezit la viaţă, iar evenimentul a fost privit ca un miracol al vremii. Atunci Apollonia Hircher a decis să construiască Casa Negustorilor. Clădirea datează de la 1545.

„Faptul că fiica Apolloniei Hircher a înviat din morţi nu poate fi dovedit şi nu este menţionat în documente. Este o legendă care a fost transmisă din vorbă în vorbă. Este adevărat că Apollonia Hircher a avut o fiică şi că tot ea a construit Casa Negustorilor. Clădirea era emblematică în acele vremuri şi a fost locul în care să făcea mai tot negoţul din Braşov. Nu există însă suficiente date care să arate cum a murit fata şi în ce condiţii. Nu putem însă nega legednda, mai ales că nu avem documente care să o contrazică“, spune istoricul Nicolae Borzea. 

image

Statuia copilului aplecat peste Biserica Neagră

Statuia unui copil care pare că stă aplecat este cel puţin atipică pentru o biserică. Nimeni nu a putut încă stabili care este de fapt adevărul din spatele acestei statui. Una dintre legende spune că statuia înfăţişează un ucenic care a fost omorât din invidie. Se spune că ucenicul era foarte priceput, iar meşterul şef, care lucra la construcţia bisericii s-a temut că îl va întrece şi îi va lua locul. Aşa că şi-a împins ucenicul de pe biserică, iar acesta a murit. Ulterior, meşterul a aflat că băiatul îl admira foarte mult şi că vorbea foarte frumos despre el. Măcinat de remuşcări a ridicat această statuie. Legenda spune că meşterul a recunoscut ce a făcut şi a fost condamnat la moarte. O altă legendă spune că fapt că la originea statuii ar fi un accident şi că fiul unuia dintre meşteri a căzut în timpul construcţiei biserici chiar sub ochii tatălui său. Răpus de durere bărbatul a construit o statuie care îl înfăţişează pe fiul său aşa cum l-a văzut ultima oară. 

„Statuia care se poate observa pe acoperişul de la Biserica Neagră este un mister care îi atrage pe turişti. Nimeni nu poate spune exact cum a apărut statuia acolo. Chiar dacă există mai multe legende, cea care a fost acceptată în final este aceea a meşterului care şi-a pierdut fiul. Există menţiuni despre o persoană care a murit la construcţia bisericii şi atunci legenda că meşterul a construit statuia în memoria fiului său rămâne cea mai aproape de adevăr“, mai spune istoricul.

Biserica Neagră din Braşov este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România. Însă numai persoanele avizate sau pasionate de istorie şi arhitectură ştiu că celebrul edificiu are câteva recorduri greu de egalat: este cel mai vizitat obiectiv turistic religios din România, are o orgă unică în Europa de sud-est, un clopot de peste şase tone şi este cel mai înalt edificiu construit în stil gotic din sud-estul Europei.

image

Casa Sfatului locul execuţiilor

Casa Sfatului este astăzi clădirea care defineşte practic Braşovul. Este fosta Primărie şi are o istorie impresionantă. Datează de la 1420 şi a supravieţuit cutremurelor, incediilor, dar şi intenţiilor de demolare ale comuniştilor care vroiau să scape de ea pentru ca muncitorii să poată manifesta în Piaţa Sfatului. Are un ceas emblematic care a fost aproape distrus de fostul comandant militar austriac pentru că sunetul păpuşii din ceas, care bătea gongul, îi stresa papagalul. Casa Sfatului este Kilometrul 0 al oraşului de aici se măsoară toate distanţele cum ar fi distanţa Braşov-Bucureşti.

Casa Sfatului este clădirea unde se luau toate deciziile importante şi unde se împărţea dreptate (un fel de tribunal medieval). Aici se pronunţau sentinţele la moarte, iar condamnaţii erau executaţi prin diferite metode în funcţie de statutul social. Oamenii cu stare erau decapitaţi, hoţii de rând erau spânzuraţi, iar vrăjitoarele erau arse pe rug. În Casa Sfatului se împărţea dreptatea, aici se luau toate deciziile importante. Aici au judecaţi capii răscoalei împotriva austriecilor în 1689. Locul execuţiilor nu era în Casa Sfatului, ci unde este acum fântâna arteziană din Piaţa Sfatului.

Legenda spune că aici a fost pedepsită şi Katarina o tânără de 17 ani care a fost marea iubire a lui Vlad Ţepeş. Pentru că sa îndrăgostit de un bărbat însurat, Katarina a fost dusă în Piaţa Sfatului şi tunsă, dar în cele din urmă a fost eliberată. Se mai spune că Vlad Ţepeş s-a înfuriat atât de tare încât a vrut să pârjolească Braşovului. „Iubirea dintre Vlad Ţepeş şi Katarina este documentată istoric. Cei doi au avut cinci copii împreună. Se spune că Vlad Ţepeş chiar a păstrat una dintre cosiţele Katarinei după ce aceasta a fost pedepsită şi tunsă. Domnitorul a vrut chiar să se însoare cu ea, dar nu s-a putut în acele vremuri când divorţul nu era acceptat“, mai spune istoricul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite