Razie pe şantierele braşovene. Doi muncitori au fugit în pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii de la Protecţia Muncii, însoţiţi de patrule ale jandarmilor, au descins în această dimineaţă pe mai multe şantiere de la marginea Braşovului, într-o amplă acţiune de combatere a muncii la negru. Aflaţi aici de ce aventură au avut parte oamenii legii.

Controlul a fost unul fulger, iar muncitorii, care lucrau la construcţia unor case, din zona Bunloc şi Dâmbu Morii, nu se aşteptau că lucrarările le vor fi inspectate chiar de către reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă. Prima oprire a fost la un şantier din zona Bunloc, unde şapte persoane lucrau la fundaţia unei vile. Unul dintre muncitori, s-a speriat când i-a văzut pe oamenii legii şi a luat-o la fugă spre pădure. Din păcate, nu a ajuns prea departe, fiindcă a fost prins de jandarmi. Aceasta nu a vrut să facă declaraţii în faţa presei, dar unul dintre colegii săi a încercat să se justifice. „Lucrăm de două zile aici. Eu am contract, dar suntem mai mulţi, pe mai multe lucrări şi nu ştiu exact ce acte au", a spus bărbatul, în timp ce completa declaraţia cerută de inspectori.

Un alt coleg de-al său a refuzat să completeze declaraţia pe motiv că... nu ştie să scrie. „Eu lucrez doar de două ore aici. Nu ştiu să scriu, că la lopată nu-ţi trebuie carte", a spus tânărul amuzat. Construcţia de la Bunloc este efectuată de o firmă din Vaslui, iar şeful acesteia va trebui acum să prezinte acte doveditoare de angajare pentru toate persoanele care lucrau pe şantier.

S-a ascuns de jandarmi

Echipele de control au plecat mai departe, spre Dâmbul Morii, la o vilă aflată în lucru. Aici nu erau decât patru muncitori, dar unul dintre ei a reuşit s-o rupă la fugă şi să se ascundă în pădure, jandarmii nereuşind să-l mai prindă.

Inspectorii vor continua controalele pe şantiere pe tot parcursul zilei, „Angajatorii riscă amenzi curpinse între 100 şi 200 de milioane, pentru fiecare persoană care nu are încheiat contract de muncă. Dacă numărul angajaţilor la negru depăşeşte cinci patronul riscă amendă penală sau închisoare de până la doi ani. Şi muncitorii pot fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 5 şi 10 milioane de lei, dar dacă cooperează cu noi, într-o primă fază li se aplică doar un avertisment", a precizat Bogdan Roman, şeful ITM Braşov.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite