Pârtia Bradul din Poiana Braşov ar putea purta numele eroului anticomunist Liviu Cornel Babeş

Pârtia Bradul din Poiana Braşov ar putea
purta numele eroului anticomunist Liviu Cornel Babeş

Liviu Cornel Babeş şi-a dat foc de pârtie în 2 martie 1989. FOTOArhivă

Pârtia Bradul din Poiana Braşov s-au putea numi Bradul lui Babeş, în memoria bărbatului care a murit aici după şi-a dat foc în semn de protest împotriva regimului comunist în 2 martie 1989.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mircea Sevaciuc, fost deţinut politic şi membru fondator al Mişcării „15 Noiembrie“ a cerut Primăriei ca pârtia Bradul să poarte numele eroului Liviu Corneş Babeş care şi-a dat foc în semn de protest împotriva regimului comunist.

„Propunerea prezentului demers este simplă şi la obiect. Adăugarea la numele de  «Bradul» a două cuvinte: «LUI  BABEŞ». Astfel, noua denumire va fi  Pârtia «Bradul lui Babeş» din Poiana Brasov. Simplu, dar profund! Tânăra generaţie, români din ţară şi de pretutindeni, turişti din Europa şi din lume trebuie să ştie că România are un «Jan Palach» al ei eroul martir Liviu Cornel Babeş“, a declarat Mircea Sevaciuc.

Numit „torţa vie a Revoluţiei române", Liviu Corneliu Babeş şi-a dat foc şi a murit pe Pârtia Bradu, din Poiana Braşov, în 2 martie 1989. Mesajul a venit la doi ani de la înăbuşirea revoltei muncitorilor din 1987, când la Braşov au fost torturaţi zeci de oameni. Ecoul gestului său a fost auzit, la acea vreme, de Europa de dincolo de Cortina de Fier. Evenimentul a fost făcut public în presa străină cu ajutorul a doi turişti scoţieni, care se aflau în acel moment pe pârtie. Douglas Wallace, din Renfrewshire, şi George Melvin, din Edinburgh, au relatat întâmplarea unei agenţii de ştiri, aceasta fiind preluată mai departe de marile publicaţii. În aprilie 1989, ziarul „The Free Romanian", condus de Ion Raţiu, publica povestea tragicului eveniment.

În România, Securitatea a acoperit rapid eroismul lui Liviu Babeş. Sinuciderea lui Liviu Babeş a fost cunoscută doar de către românii care ascultau „Europa Liberă". Postul de radio a transmis ştirea la 12 ore de la tragedie, sub forma unui zvon. „Se pare că în ziua de 2 martie, la Braşov, un cetăţean român şi-a dat foc în semn de protest faţă de atrocităţile săvârşite de regimul Ceauşescu. Nu cunoaştem amănunte, dar ne vom interesa şi vom reveni". În tăcerea impusă de Securitate, jurnaliştii nu au mai putut afla nimic. Comparat cu Jan Palach, studentul care şi-a dat foc în Piaţa Venceslas din Praga pentru a prostesta faţă de invadarea Cehoslovaciei de către trupele sovietice, Liviu  Babeş a arătat, cu preţul vieţii, adevărata faţă a regimului comunist.

Amintirea gestului disperat al lui Liviu Babeş se stinge odată cu trecerea timpului. A fost declarat erou naţional în 2007. Este cetăţean de onoare al Braşovului, o stradă i-a împrumutat numele – braşovenii s-au supărat pe familia Babeş, că trebuiau să-şi schimbe actele –, iar în Poiana Braşov este un monument întru aducere aminte.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: