Ghidul montan din Ucraina dispărut în Masivul Piatra Craiului a fost găsit mort. Bărbatul alunecase 500 de metri într-o prăpastie

Ghidul
montan din Ucraina dispărut
în Masivul Piatra Craiului a fost găsit mort. Bărbatul alunecase 500 de metri într-o prăpastie

Bărbatul a dispărut în Masivul Piatra Craiului. FOTOAlpinet.org.

Bărbatul originar din Ucraina a fost găsit mort după mai bine de 24 de ore de căutări. Cele mai sumbre temeri ale salvamontiştilor s-au adeverit. Victima căzuse 500 de metri într-o prăpastie şi nu a avut practic nicio şansă de supravieţuire.

UPDATE 15.50.  Bărbatul care era căutat de mai bine de 24 de oe a fost găsit mor într-o prăpastie din zona La Lanţuri. Căzuse 500 de metri în râpă şi nu a avut nicio şansă se supravieţuire. „Persoana decedată a fost reperată de către jandarmii montani şi salvamontişti în zona La Lanţuri – Căldare. Trupul său a fost scos dintr-o râpă de 500 de metri adâncime“, a declarat Ciprian Aldea, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Braşov. După ce va fi coborât de pe munte trupul bărbatul va fi transportat la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei.

Bărbatul era ghid pentru un grup de turişti din Ucraina, format din doi bărbaţi şi două femei. Miercuri noapte, ghidul şi turiştii s-au adăpostit în refugiul Şaua Grindului, dar joi dimineaţă bărbatul a ieşit din cabană şi nu s-a mai întors. Nu i s-a observat imediat dispariţia, iar turiştii au sunat la Salvamont după câteva ore. Mai multe echipe de salvatori î caută, dar operaţiunea este una dificilă deoarece în zonă este foarte multă gheaţă.

„Bărbatul şi turiştii s-au adăpostit peste noapte la refugiu. Spre dimineaţă probabil ghidul a ieşit să îşi facă nevoile şi nu s-a mai întors. Presupunem că aalunecat şi a căzut într-o prăpastie, mai ales că zona este plină de gheaţă provenită din topirea zăpezii după încălzirea vremii şi apoi o răcire rapidă. Suntem rezervaţi în ceea ce priveşte rezultatul. Dacă a căzut în zona din spatele refugiului, zona de nord-est este mai grav deoarece acolo sunt pante de sute de metri. Dacă a căzut în faţă în zona de sud-est, atunci şansele să fie găsit şi recuperate sunt mai bune. O echipă de la Salvamont Zărneşti face acum căutări în zona de la lanţuri, iar Colegii de la Argeş îi coboară în siguranţă pe cei patru turişti“, ne-a declarat Ioan Pivodă, şeful Salvamont Zărneşti.

Jandamii montani au solicitat şi un elicopter care să survoleze zona, dar vremea nu ajută deoarece pe crestele munţilor este o masă de nori.  

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările