FC Braşov, echipa fanion a oraşului de sub Tâmpa, de 75 de ani

FC Braşov, echipa fanion a oraşului de sub Tâmpa, de 75 de
ani

FC Braşov îşi propune o clasare cât mai bună în viitorul campionat. FOTOfcbrasov.ro

Unul dintre cele mai vechi cluburi din România se afla la poalele Tâmpei. Cu o existenţă de 75 de ani, iştoria "galben negrilor" a parcurş un drum pe atât de zbuciumat, pe cât de interesant.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit site-ul fcbrasov.ro, primele semnale ale jocului de fotbal la Braşov sunt de prin anii 1911-1913, când în şcolile braşovene se încingeau dispute acerbe între liceeni. În 1914 apare Braşovia, de numele careia se va lega peste ani numele "stegarilor". Şe înfiinţează apoi în 1920 "Colţea", cea care în 1928 va deveni prima şi pâna în prezent unica echipa din Braşov ce a câştigat titlul de campioană naţionala. În 1927, fabrica de avioane IAR, îşi va organiza un club sportiv, iar printre şecţii figura fotbalul. Apar apoi A.CFR şi Astra, cea din urmă putând fi considerată bunica echipei FC Braşov de astăzi.

Echipa stegarilor este foarte iubită sub Tâmpa, iar suporterii au şi un site dedicate fanilor, independent de cel oficial.

Între 1941-1945 echipa participp la "Cupa Eroilor", competiţie echivalentă diviziei B, dar nerecunoscută ca atare. În 1945, în noile conditii impuse de noul regim, clubul se reorganizează sub preşedinţia inginerului Ion Pateanu şi a şefului şectiei de fotbal, Theodor Baneşiu. În editia 1946/47sub noua denumire de UAB Braşov, face parte alături de alte cinci echipe din zonă şi patru din alte regiuni, din seria a XII-a, unde ocupa locul al treilea. Din 1951, dupa trei ani de când Şilviu Ploieşteanu a preluat echipa, "Metalul Şteagul Roşu" nu mai părăseşte cele două divizii, mai scrie fcbrasov.ro.

1956, anul în care stegarii ajung în prima ligă

La finalul campionatului din 1956, stegarii reuşesc şa câştige şeria a doua la diferenţă de 7 puncte de a doua clasata. Echipa care a obţinut promovarea în Divizia A: Constantinescu -Birsan, Marinescu,Raicu - Aron, Zaharia - Haşoti, Fuşulan,Proca,Ciripoi, David. Drept recompensă, stegarilor li s-a asigurat un turneu peşte graniţă. Era primul turneu peste hotare al "stegarilor", în fosta Uniune Şovietica, cu meciuri în Republica Moldova şi Ucraina. Debutul "stegarilor" în prima ligă a avut loc pe 18 auguşt 1957, pe Stadionul Tineretului, în compania echipei bucureştene, Progresul. În anul de debut, stegarii  au terminal campionatul pe locul şapte. În editia 1959/60, "stegarii" au fost foarte aproape de titlu, reuşind în final să termine pe locul şecund. Perioada de stabilitate şi maturitate a echipei continuă şi pe plan internaţional, în 1962 câştigând Cupa Balcanica.

FC Braşov a avut şi un trio imbatabil format din Nicolae Pescaru– Stere Adamache – Mihai Ivăncescu, adică generaţia care a dat naţionalei trei jucători pentru mondialul mexican.

Generaţia anilor 80


Echipa a avut apoi mai multe suişuri şi coborâşuri. Generaţia anilor 80 a readus formaţia „stegarilor” pe prima scenă, după cinci ani de penitenţă prin divizia secundă. A fost generaţia lui Vasile Papuc, Vasile Gherghe, Marian Paraschivescu, Valer Şulea, Costel Spirea, Vasile Benţea, Gherasim Chioreanu, Adrian Furnică, Constantin Manciu, Nicolae Bucur, Nicolae Adami, Mihai Panache, Petre Marinescu. In 1983 FCM Brasov este pedepsita de catre Partidul Comunist Roman si „poftita” sa retrogradeze pentru a face loc formatiei Jiul Petrosani.

Locul şapte şi 51 de puncte în sezonul 2012-2013

După anii 90 echipa este preluată de omul de afari Ioan Neculaie. In sezonul 2000-2001 incheie campionatul pe pozitia a 3-a, la 10 puncte in spatele campioanei Steaua si la un singur punct in spatele vicecampioanei de serviciu in acea perioada, Dinamo Bucuresti. Este cel mai bun rezultat al lui FC Braşov din ultimii 20 de ani. De atunci şi până acum echipa  s-a menţinut în top la mijlocul clasamentului. Anul acesta FC Braşov a terminat campionatul pe locul şapte. Echipa s-a reunite de curând şi speră la rezultate şi mai bune în următoarea ediţie de campionat.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: